Langeraar

Plaats
Dorp
Nieuwkoop
Holland Rijnland
Zuid-Holland

Langeraar-MSD-20120315-255212.jpg

Langeraar, Nieuwkoop, Zuid-Holland, Sint Adrianuskerk

Langeraar, Nieuwkoop, Zuid-Holland, Sint Adrianuskerk

Langeraar-MSD-20120315-255214.jpg

Langeraar gem. Nieuwkoop. Het voormalige Sint Antonius Rustoord (rechts) is in 2012 gerestaureerd en herbestemd tot appartementencomplex.

Langeraar gem. Nieuwkoop. Het voormalige Sint Antonius Rustoord (rechts) is in 2012 gerestaureerd en herbestemd tot appartementencomplex.

Langeraar-MSD-20120315-255221.jpg

Langeraar, Nieuwkoop, Zuid-Holland, Langeraarse Plassen

Langeraar, Nieuwkoop, Zuid-Holland, Langeraarse Plassen

Langeraar-MSD-20120315-255222.jpg

Langeraar, Nieuwkoop, Zuid-Holland

Langeraar, Nieuwkoop, Zuid-Holland

Langeraar-MSD-20120315-255278.jpg

Langeraar, Nieuwkoop, Zuid-Holland

Langeraar, Nieuwkoop, Zuid-Holland

Langeraar-MSD-20120315-255279.jpg

Langeraar, Nieuwkoop, Zuid-Holland

Langeraar, Nieuwkoop, Zuid-Holland

Langeraar

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Langeraar.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Langeraar.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Langeraar (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Langeraar is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Holland Rijnland, gemeente Nieuwkoop. T/m 2006 gemeente Ter Aar.

- Het dorp Langeraar heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het daarom 'in' Ter Aar.

- Tot 1985 stond op de hoek van de Geerweg en de Langeraarseweg een boerderij genaamd Pulmot. Deze moest wijken voor een nieuw aan te leggen fietspad. Men vermoedt dat hier vroeger een buurtschap Pulmot is geweest, en dat inwoners van de polder Pulmot bij Aarlanderveen naar Langeraar zijn verhuisd en een boerderij aldaar naar hun oude woonplaats hebben genoemd. (bron: Vosholkroniek, periodiek van de Cultuurhistorische Vereniging Ter Aar, 4e kwartaal 1985)

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1295-1296 (datering kopie onzeker) Hoegher Are, 1632 Langer Aer, 1840 Langer-Aar.

Naamsverklaring
Dankt zijn naam aan de ligging aan dát gedeelte van de rivier de Aar (waarvoor zie Ter Aar) dat de Hoge of Lange Aar werd genoemd, zulks in tegenstelling tot de Korte Aar (vergelijk Korteraar).(1)

Terug naar boven

Ligging

Langeraar ligt NO van Alphen aan den Rijn, N van Ter Aar en grenst in het O aan de Langeraarse Plassen. De Langeraarseweg is de centrale weg door de Langeraarse lintbebouwing.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Langeraar 136 huizen met 994 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het oorspronkelijke Langeraar lag in het verlengde van de Aardamseweg in Ter Aar. Bij het Braassemermeer breekt in januari 1788 een dijk door, waarna het oude dorp over nagenoeg de hele lengte wordt weggevaagd. Op de huidige plaats van het Hervormde kerkje bij het gemeentehuis in Ter Aar staat oorspronkelijk de RK kerk van Langeraar. Na de overstroming is het dorp weer opgebouwd op de huidige plaats, W van de Langeraarse Plassen. Deze plassen zijn ooit ontstaan door het uitgraven van veen om turf te winnen.

In Langeraar zijn wel kwekerijen gevestigd (geweest), maar er zijn meer agrariërs dan kwekers.

In het dorp staat sinds de jaren zestig verzorgingshuis De Aarhoeve, waar ouderen worden verpleegd. Rond het verzorgingshuis zijn veel aanleunwoningen gebouwd, waarbij de bewoners kunnen steunen op de service van de Aarhoeve.

Station
Het dorp heeft een station gehad aan de spoorlijn (of was het een tramlijn?, red.) Alphen - Ter Aar - Langeraar - Nieuwveen - Uithoorn, die bestaan heeft van ca. 1920 tot ca. 1943. In WO II is de spoorbrug over de Gouwe gebombardeerd. Langeraar-Station had een eigen postkantoor (naast het postkantoor in het dorp dus).

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Langeraar, kun je terecht bij:

- Geschiedenis van Langeraar en Korteraar, zoals rond 1800 beschreven door 'stad- en dorpbeschrijver' Lieve van Ollefen.

- Als je meer audiovisueel bent ingesteld, vertelt geboren en getogen Langeraarder Arie Volgering (1942) je in dit interview van 7 minuten het een en ander over verleden en heden van Langeraar.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2011 is het Dorpsplan 'Rondom de Plassen' verschenen, waarin de door de dorpelingen gewenste ontwikkelingen voor de dorpen Langeraar en Papenveer in de komende jaren worden geschetst.

- Het Bestemmingsplan Langeraar en Papenveer is in 2012 geactualiseerd.

- Anno 2016 is de nieuwe woonwijk Vivero in ontwikkeling (aanvankelijk bekend als Langeraar-Oost). De wijk wordt ingericht met veel groen en water. Door het gebruik van water ontstaan kleinere deelgebieden, met elk een eigen uitstraling. In de ruim opgezette woonwijk komen maximaal 140 woningen. De wijk krijgt een gevarieerd aanbod van rijwoningen, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen. De gemeente ontwikkelt dit woongebied samen met twee particuliere initiatieven, namelijk Landgoed Langeraar en locatie ‘Langeraarseweg 12’. De particuliere initiatieven bieden hun eigen woonprogramma aan. De verschillende gebieden worden met elkaar verbonden door authentieke landwegen (kadewegen).

- Vanaf 2019 gaat er genieuwbouwd worden in Langeraar Noordwest.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Langeraar heeft 8 gemeentelijke monumenten, zijnde het markant gelegen woonhuis (en representatief voor deze bouwperiode) uit 1910 op Langeraarseweg 9, de boerderij (in gebruik als woonhuis) op nr. 73, voormalig Rustoord Sint Antonius op nr,. 82, de dorpsboerderij uit 1885 op nr. 120, de 18e-eeuwse karnmolen (buiten gebruik) op nr. 144, het eind 19e-eeuwse woonhuis op nr. 200, de 18e-eeuwse boerderij op nr. 264, en de boerderij uit 1890 op Smitskade 5.

- De enorme monumentale RK Sint Adrianuskerk (Langeraarseweg 90) - die daarom ook wel ´de Kathedraal van Rijnland´ wordt genoemd - met pastorie en sacristie, zijn alle 3 rijksmonumenten, tevens de enige rijksmonumenten in het dorp. De kerk maakt deel uit van de H. Claraparochie, voorheen Parochiefederatie De Regenboog. De eerste RK kerk van Langeraar op deze plek was een zogeheten waterstaatskerk uit 1842. Deze is in 1902 gesloopt om plaats te maken voor de huidige pastorie. Daar vlak naast is eveneens in 1902 de huidige kerk gebouwd. Waarom dit zo´n grote kerk is voor zo´n - destijds al helemaal - klein dorp, heeft natuurlijk een oorzaak. Die wordt je onthuld in de reportage over de Adrianuskerk te Langeraar, waarin ook wordt verteld over het bijzondere interieur van de kerk.

De begraafplaats bij de kerk heeft een monumentaal toegangshek uit 1910, gesmeed door dorpssmid Hein Pieterse. Bovenop de pilaren staat een zandstenen beeldhouwwerk: vier doodshoofden (elk gericht naar een windstreek) met eronder twee gekruiste beenderen, die de vergankelijkheid symboliseren. De zandloper duidt op de beperktheid van onze tijd.

- Aarhoeve Kapel (J.M. Halkesstraat 33).

- Het aan het kerkplein gelegen voormalige Sint Antonius Rustoord (Langeraarseweg 82) is een gemeentelijk monument. Het is in 2012 gerestaureerd en herbestemd tot luxe appartementencomplex.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kermis (lang weekend in augustus), met o.a. de traditionele Beddenrace (rechts in het scherm vind je er nog meer filmpjes van) en het eveneens vaste onderdeel TruckTrekken.

- Langeraarse Braderie en Braderiefeesten (2e weekend van september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Op de Langeraarse Plassen kun je zeilen, windsurfen, zwemmen en vissen. Ook zijn de plassen geliefd vanwege de wandelroutes eromheen, zowel voor wandelen als hardlopen. Als er 's winters ijs ligt wordt er veel geschaatst (filmpje Plassentocht Langeraar, site Plassentocht). - Watersportvereniging Langeraar.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Langeraar door fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Langeraarders.nl is de site van en over Langeraar.

- Dorpsraad Rondom De Plassen (voor de dorpen Langeraar en Papenveer) is in 2011 opgericht.

Reactie toevoegen