Krabbendijke

Plaats
Dorp
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

ZL gemeente Krabbendijke in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Krabbendijke in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Krabbendijke in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Krabbendijke

Terug naar boven

Status

- Krabbendijke is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1969.

- De gemeente is in 1816 vergroot met de gemeente Nieuwlande.

- Wapen van de voormalige gemeente Krabbendijke.

- Onder het dorp Krabbendijke valt ook de buurtschap Roelshoek. Ook het dorpje Oostdijk was oorspronkelijk een buurtschap van dit dorp.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Krab'ndieke.

Oudere vermeldingen
1187 kopie 1277 Crabbendic, 1189 kopie 1289 Crabbendijc, 1340 Crabbendyc.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Oudnederlandse dic 'dijk, bedijkt land' en krabben (schaaldieren) of een persoonsnaam Crabbe. Te wijzen valt ook op de in Westfriesland gebruikte term krabbendijk (zie Krabbendam) voor een dijkje dat vóór de hoofddijk werd aangebracht om deze tegen de golfslag te beschermen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Krabbendijke ligt ZO van Kruiningen, NW van Rilland en grenst in het N aan de rivier de Oosterschelde, in het Z aan de A58.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Krabbendijke 98 huizen met 838 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 76/725 en buurtschap Nieuwlande 22/113. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.800 huizen met ca. 4.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Krabbendijke is een voormalige heerlijkheid, die als zodanig reeds in 1187 voorkomt.

Ooit stond hier een klooster (in de huidige Monnikenpolder).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Krabbendijke heeft 4 rijksmonumenten.

- Molen De Rozeboom (Westweg 17a) is in 1862 gebouwd en is vernoemd naar Jan Rosier, de eerste molenaar. Aanvankelijk beschikte de molen over een - inmiddels verwijderd - pelwerk. De molen is tot 1947 in bedrijf geweest. In het verleden is de molen ooit zwart geteerd geweest, waar later een witte pleisterlaag op is aangebracht. Bij een restauratie in 1968 is dit hersteld. Tevens is het gaande werk gedeeltelijk gerestaureerd en is de platte kap vervangen door een standaard Zuid-Hollandse poldermolenkap. Vanaf juli 2011 mocht de molen van de gemeente niet meer draaien, omdat de draaiende delen er slecht aan toe waren. Sommige balken waren zelfs zo ver doorgerot, dat ze dreigden te breken. In augustus 2013 is een restauratie van start gegaan. In mei 2016 is de gerestaureerde molen feestelijk weer in gebruik genomen. De romp van de molen is vernieuwd. De scheuren in de romp zijn hersteld, alle voegen zijn vernieuwd en de molen heeft nieuwe dakbedekking op de kap gekregen. In juni 2018 zijn de wieken vernieuwd. De bedoeling is dat de molen er nu weer ca. 25 jaar tegen kan.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Krabbendijke door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Krabbendijke (online te bestellen).

Reactie toevoegen