Rilland

Plaats
Dorp
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

rilland dorpsstraat 1937 [640x480].jpg

Rilland Dorpsstraat 1937

Rilland Dorpsstraat 1937

ZL gemeente Rilland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Rilland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Rilland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Rilland

Terug naar boven

Overnachten

- VakantiePark Aquadelta (online te boeken) heeft recentelijk een complete metamorfose ondergaan: zo zijn bijvoorbeeld alle appartementen geheel vernieuwd en hebben 3 nieuwe restaurants de deuren geopend. Daarnaast beschikt het park over een eigen hotel en luxueuze vrijstaande ‘Buiten’huizen voor 6 tot 14 personen, vrijwel alle aan het water gelegen. Zowel stellen, gezinnen als senioren voelen zich hier prima thuis.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kapelle.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kapelle.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kapelle.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rilland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Rilland is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1877. In 1878 over naar gemeente Rilland-Bath, in 1970 over naar gemeente Reimerswaal.

- Wapen van de voormalige gemeente Rilland. - Wapen van de voormalige gemeente Rilland-Bath.

- Onder het dorp Rilland vallen ook de buurtschappen Middenhof, Stationsbuurt en Völckerdorp. Voor de postadressen valt ook het dorpje Bath onder Rilland.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
‘De naam duidt ws. op ‘rietland’’ (ZL2).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de volkstelling van 1840 had de gemeente Rilland 44 huizen met 366 inwoners, verdeeld in b.Rilland 36/300 en p.Maire 8/66.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het huidige Rilland is eind 18e eeuw gesticht midden in de Reigersbergsche Polder en is genoemd naar het in 1530 verdronken oude dorp. Op 5 november 1530 heeft de Sint Felixvloed veel Zeeuwse dorpen, waaronder het oude Rilland, verzwolgen. Op de Westerscheldedijk bij Rilland is in 2011 een informatiepaneel geplaatst over het verdronken land van Oud-Rilland, waarvan resten bij laag water in de Westerschelde nog zichtbaar zijn.

- Verslag door een ooggetuige van de Watersnoodramp 1953 te Rilland.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bureau Zeeweringen heeft in 2009 de dijkversterkingen bij Rattekaai afgerond. Een dikke betonnen dijkbekleding drukt op de schorrand en de oude hoofdgeul bij Rilland. En een 1,2 kilometer lange dam van grove breeksteen langs de buitenrand van het schor zet bij laag tij de horizon op slot. De dam om het schor heeft voldoende openingen om het Oosterscheldewater toe te laten. Er is rekening gehouden met de loop van de kreken en de geulen. Het effect van de dam is dat het schor in stand blijft. Zonder de dam had de zeedijk veel robuuster versterkt moeten worden. Nu kon de dijkbekleding veel lichter blijven. Het aanzien van Rattekaai wordt weer zoals het was. Het open steenasfalt op het onderhoudspad is inmiddels bedekt met grond. Dat is gedaan op verzoek van Natuurmonumenten, dat Rattekaai en het schor in gedeeld eigendom heeft met de Dienst Domeinen van het Rijk. De stenen dam is een bescherming tegen de afkalving door de golfslag in de Oosterschelde. Door naslibben aan de buitenrand van de dam kan er ook nieuw schor aangroeien.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rilland heeft 3 rijksmonumenten.

- De Witte Molen.

- Het voormalige klooster van Rilland (Hoofdweg 60), tot voor kort een hotel, is sinds 2011 in gebruik als huisvesting voor arbeidsmigranten.

Reactie toevoegen