Rilland

Plaats
Dorp
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

rilland dorpsstraat 1937 [640x480].jpg

Rilland Dorpsstraat 1937

Rilland Dorpsstraat 1937

ZL gemeente Rilland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Rilland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Rilland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Rilland

Terug naar boven

Status

- Rilland is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1877. In 1878 over naar gemeente Rilland-Bath, in 1970 over naar gemeente Reimerswaal.

- Wapen van de voormalige gemeente Rilland. - Wapen van de voormalige gemeente Rilland-Bath.

- Onder het dorp Rilland vallen ook de buurtschappen Middenhof, Stationsbuurt en Völckerdorp. Voor de postadressen valt ook het dorpje Bath onder Rilland.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
‘De naam duidt ws. op ‘rietland’’ (ZL2).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Rilland ligt NW van het dorp Bath en het havengebied van de stad Antwerpen in België, N van het water de Westerschelde en het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe, NO van het dorp Graauw, O van het dorp Waarde, OZO van het dorp Krabbendijke, Z van het water de Oosterschelde, ZZW van de stad Tholen, ZW van het Markiezaatsmeer en de stad Bergen op Zoom, W van de dorpen Woensdrecht en Hoogerheide en WNW van het dorp Ossendrecht. Door het O van het dorpsgebied loopt het Schelde-Rijnkanaal en centraal door het dorpsgebied loopt de A58, van W naar O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de volkstelling van 1840 heeft de gemeente Rilland 44 huizen met 366 inwoners, verdeeld in de buurtschap Rilland 36/300 (= huizen/inwoners) en de polder Maire 8/66. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 1.200 huizen met ca. 3.000 inwoners (dit is inclusief het dorp Bath met ca. 50 huizen met ca. 100 inwoners).

Terug naar boven

Geschiedenis

Het huidige dorp is eind 18e eeuw gesticht midden in de Reigersbergsche Polder en is genoemd naar het in 1530 verdronken oude dorp. Op 5 november 1530 heeft de Sint Felixvloed veel Zeeuwse dorpen, waaronder het oude Rilland, verzwolgen. Op de Westerscheldedijk bij Rilland is in 2011 een informatiepaneel geplaatst over het verdronken land van Oud-Rilland, waarvan resten bij laag water in de Westerschelde nog zichtbaar zijn.

- Verslag door een ooggetuige van de Watersnoodramp 1953 te Rilland.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bureau Zeeweringen heeft in 2009 de dijkversterkingen bij Rattekaai afgerond. Een dikke betonnen dijkbekleding drukt op de schorrand en de oude hoofdgeul bij Rilland. En een 1,2 km lange dam van grove breeksteen langs de buitenrand van het schor zet bij laag tij de horizon op slot. De dam om het schor heeft voldoende openingen om het Oosterscheldewater toe te laten. Er is rekening gehouden met de loop van de kreken en de geulen. Het effect van de dam is dat het schor in stand blijft. Zonder de dam had de zeedijk veel robuuster versterkt moeten worden. Nu kon de dijkbekleding veel lichter blijven.

Het aanzien van Rattekaai wordt weer zoals het was. Het open steenasfalt op het onderhoudspad is inmiddels bedekt met grond. Dat is gedaan op verzoek van Natuurmonumenten, dat Rattekaai en het schor in gedeeld eigendom heeft met de Dienst Domeinen van het Rijk. De stenen dam is een bescherming tegen de afkalving door de golfslag in de Oosterschelde. Door naslibben aan de buitenrand van de dam kan er ook nieuw schor aangroeien.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rilland heeft 3 rijksmonumenten.

- De Witte Molen.

- Het voormalige klooster van Rilland (Hoofdweg 60), tot voor kort een hotel, is sinds 2011 in gebruik als huisvesting voor arbeidsmigranten.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Rilland door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2 en 3.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rilland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Luctor et Emergo.

- Onderwijs: - Basisschool De Reigersberg heeft ca. 60 leerlingen, verdeeld in 4 combinatiegroepen, te weten de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8. - Basisschool De Zandbaan.

- Sport: - In 1929 is na een fusie van de twee Rillandse voetbalverenigingen, te weten ADO en DSV, voetbalvereniging Volharding opgericht. In 1947 wordt dit omgedoopt in v.v. Rillandia.

Reactie toevoegen