Roelshoek

Plaats
Buurtschap
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

Roelshoek

Terug naar boven

Status

- Roelshoek is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. T/m 1969 gemeente Krabbendijke.

- De buurtschap Roelshoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Krabbendijke.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De buurtschap heeft vroeger ook 'Haventje van Krabbendijke' geheten.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Roelshoek ligt direct NO van Krabbendijke, N van de spoorlijn, rond de weg Noordschans, aan de Oosterschelde / Verdronken Land van Zuid-Beveland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 wordt Roelshoek niet vermeld.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1879 is in Roelshoek een landbouwhaventje aangelegd, ter vervanging van een eerdere haven van Krabbendijke. Later is de landbouwhaven gebruikt door sportvissers en jachtjes. Bij de verzwaring van de zeedijken ten behoeve van de Deltawerken is de haven gedempt. (1) De woningen van de buurtschap zijn wel gehandhaafd. Vóór de gedempte haven is een kleine kom gemaakt waar nog enkele motorbootjes liggen.

Bij de stormvloeden van 1906 en 1911 zijn schepen uit de haven tegen de dijk en op het havenplateau geworpen. Beide keren bleek de havendam te laag en moest deze worden hersteld en verbeterd. Aan de andere kant van de dijk lag een spuikom en een spuisluis richting haven. Beide zijn inmiddels gedempt. Om de hoek lagen oesterputten die ook niet meer in gebruik zijn, maar nog wel herkenbaar.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2015 zijn er plannen voor een nieuwe hoogspanningsleiding tussen Borssele en Rilland. De lijn komt verder dan oorspronkelijk gepland van de kern Krabbendijke af te liggen. Dat is gunstig voor de dorpelingen, maar óngunstig voor de buurtschap Roelshoek. Wellicht zullen enkele inwoners die binnen een risicozone van straling komen te wonen, uitgekocht moeten worden.

Reactie toevoegen