Reimerswaal

Gemeente
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

Reimerswaal

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Reimerswaal.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Reimerswaal.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Reimerswaal.

Terug naar boven

Status

Reimerswaal is een gemeente in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland. Gemeentehuis te Kruiningen. De gemeente Reimerswaal is in 1970 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Krabbendijke, Kruiningen, Rilland-Bath, Waarde en Yerseke.

- De gemeente Reimerswaal omvat de dorpen Bath, Hansweert, Krabbendijke, Kruiningen, Oostdijk, Rilland, Waarde en Yerseke en de buurtschappen Gawege, Middenhof, Roelshoek, Stationsbuurt, Vlake en Völckerdorp.

- Wapen van de gemeente Reimerswaal.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Reimerswaal.

Terug naar boven

Geschiedenis

De gemeente Reimerswaal is genoemd naar een voormalige gelijknamige stad. Deze stad lag in de kom van de huidige Oosterschelde, onder de schutsluis in de Oesterdam bij Bergen op Zoom. Het was een rijke, ommuurde, strategisch gelegen havenstad: ‘Over de Schelde die van Antwerpen komt, varen rijkbeladen koopvaarders met handelswaar voor de Levant en de Oostzee. In de haven van Reimerswaal laden ze dagelijks meekrap, die mooie rode kleurstof, waar Gentenaren en Bruggelingen hun laken mee verven. De meestoven in de streek rond Reimerswaal staan goed bekend en karrevoerders brengen krap uit heel Zuid-Beveland binnen de muren van Reimerswaal.’

Op 5 november 1530, de dag van Sint Felix, die sindsdien bekend stond als de dag van ‘de quade Sint Felix’, woeden er stormen die ervoor zorgen dat Reimerswaal en 22 omliggende dorpen ‘drijvend’ worden, eilanden dus. De stad komt hierdoor geïsoleerd te liggen en de handel neemt drastisch af. In de decennia erna vinden nog diverse overstromingen plaats waarbij de wallen en veel huizen ten onder gaan.

Als de Spanjaarden Middelburg belegeren, verblijft een achterhoede in Reimerswaal. Veel bewoners vluchten naar het vasteland van Zuid-Beveland en naar Tholen. Als het Spaanse leger verslagen wordt, steken Zeeuwse troepen Reimerswaal in brand uit angst dat de Spanjaarden er zullen terugkeren. Na 1600 is Reimerswaal niet meer dan een dorp met vervallen huizen en ruïnes.’ ‘In juli 1632 verlaten de laatste bewoners de stad en commies Melchior Franssen maakt de resten te gelde. De verkoping brengt 1000 gulden op. Kort daarop verklaren de Staten van Zeeland de stad bankroet.’

‘In 1696 is Reimerswaal nog een eilandje met schapenweiden en steenhopen. Met de eeuwwisseling verzinkt de ooit zo trotse stad in de geschiedenis.’ ‘Van de dorpen Lodijcke, Nieuwland en Tolsende resten nog wat fundamenten die bij eb droogvallen’ (NL44, 5-1990).

Reactie toevoegen