Reimerswaal

Gemeente
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

Reimerswaal

Terug naar boven

Status

- Reimerswaal is een gemeente in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland. Gemeentehuis te Kruiningen.

- De gemeente Reimerswaal is in 1970 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Krabbendijke, Kruiningen, Rilland-Bath, Waarde en Yerseke.

- De gemeente Reimerswaal omvat de dorpen Bath, Hansweert, Krabbendijke, Kruiningen, Oostdijk, Rilland, Waarde en Yerseke, en de buurtschappen Gawege, Middenhof, Roelshoek, Schorebrug, Stationsbuurt, Vlake en Völckerdorp. In totaal zijn dit 8 dorpen en 7 buurtschappen.

- Sinds september 2017 is José van Egmond burgemeester van Reimerswaal. Voorheen was zij wethouder in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

- Wapen van de gemeente Reimerswaal.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Reimerswaal.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente Reimerswaal is genoemd naar de gelijknamige verdronken stad, waarvoor zie het hoofdstuk Geschiedenis. Ook een zandplaat in de Oosterschelde is er naar genoemd.

Oudere vermeldingen
1204 Reimarswal, 1214 Reimerswala, 1240 Reimarswale, 1254 Remerswale, 1256 Rinmaswale, 1315 Remmerzwaelle, 1345 Remburswale, 1398 Reimerswale, 1433 Rymerzwale, 1573 Reijmerwale.

Naamsverklaring
Betekent waal 'diepe ronde plas, gat ontstaan bij dijkdoorbraak' van de persoon Reimar.(1)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Reimerswaal ligt in het N aan het water de Oosterschelde en in het Z aan het water de Westerschelde. In het W grenst de gemeente aan het Kanaal door Zuid-Beveland, in het O aan de provincie Noord-Brabant en in het ZO aan België. Door het O van de gemeente loopt het Schelde-Rijnkanaal. De gemeente ligt verder O van de stad Goes en de dorpen Wemeldinge, Kapelle, Biezelinge en Schore, N van de dorpen Ossenisse, Kloosterzande en Lamswaarde, NW van (het havengebied van) de stad Antwerpen en de plaats Zandvliet in België, W van de dorpen Ossendrecht, Hoogerheide en Woensdrecht, ZW van de stad Bergen op Zoom en Z van de stad Tholen en de dorpen Poortvliet, Sint-Maartensdijk en Stavenisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Reimerswaal omvat ca. 9.000 huizen met ca. 22.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De gemeente Reimerswaal is genoemd naar de voormalige gelijknamige stad. Deze stad lag in de kom van de huidige Oosterschelde, onder de tegenwoordige schutsluis in de Oesterdam bij Bergen op Zoom. Het was een rijke, ommuurde, strategisch gelegen havenstad (stadsrechten sinds 1374), die met name bloeide door de handel in zout en meekrap: "Over de Schelde die van Antwerpen komt, varen rijkbeladen koopvaarders met handelswaar voor de Levant en de Oostzee. In de haven van Reimerswaal laden ze dagelijks meekrap, die mooie rode kleurstof, waar Gentenaren en Bruggelingen hun laken mee verven. De meestoven in deze streek staan goed bekend en karrevoerders brengen krap uit heel Zuid-Beveland binnen de muren van de stad."

Op 5 november 1530, de dag van Sint Felix, die sindsdien bekend stond als de dag van ‘de quade Sint Felix’, woeden er stormen die ervoor zorgen dat Reimerswaal en 22 omliggende dorpen ‘drijvend’ worden, eilanden dus. Als gevolg van deze Sint-Felixvloed komt de stad geïsoleerd te liggen, gescheiden van de rest van Zuid-Beveland (zie het artikel Verdronken Land van Zuid-Beveland) en de handel neemt drastisch af. In de decennia erna vinden nog diverse overstromingen plaats, waarbij de wallen en veel huizen ten onder gaan.

Als de Spanjaarden Middelburg belegeren, verblijft een achterhoede in Reimerswaal. Veel bewoners vluchten naar het vasteland van Zuid-Beveland en naar Tholen. Als het Spaanse leger verslagen wordt, steken Zeeuwse troepen de stad in brand uit angst dat de Spanjaarden er zullen terugkeren. Na 1600 is de nederzeting op het eilandje niet meer dan een dorp met vervallen huizen en ruïnes.’ ‘In juli 1632 verlaten de laatste bewoners de stad en commies Melchior Franssen maakt de resten te gelde. De verkoping brengt 1000 gulden op. Kort daarop verklaren de Staten van Zeeland de stad bankroet. In 1696 is Reimerswaal nog een eilandje met schapenweiden en steenhopen. Met de eeuwwisseling verzinkt de ooit zo trotse stad in de geschiedenis.’ (NL44, 5-1990).

Bij zeer laag water zijn soms nog resten te zien. In 2017 zijn deze archeologische overblijfselen officieel erkend als rijksmonument. De inwoners van deze stad riepen het onheil eigenlijk over zichzelf af, zo schrijft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in haar motivatie om van de restanten een rijksmonument te maken: “De Reimerswalers hadden het aan zichzelf te danken. Hadden ze de grond rondom de stad maar niet af moeten graven om het zout eruit te winnen. Zo kreeg de Oosterschelde vrij spel.” - Nadere informatie over de opkomst en ondergang van de stad Reimerswaal op Historiek.nl.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Podium Reimerswaal is een stichting die, ondersteund door enthousiaste vrijwilligers, al meer dan 25 jaar regelmatig concerten, cabaret, toneel, theater e.d. organiseert in de dorpshuizen van Rilland en Waarde. Bij de meeste voorstellingen krijg je een 'pauzedrankje' aangeboden. Als er voorstellingen zijn zonder pauze kun je na afloop een drankje krijgen. Dus niet vóór aanvang van de voorstelling. Het leuke van voorstellingen in een dorpshuis is dat het ook na afloop meestal erg gezellig is. Je kunt onder het genot van een drankje en een muziekje nog even napraten en vaak komen ook de artiesten nog wat drinken. In het dorpshuis in Rilland is het mogelijk om voor aanvang van vrijwel alle voorstellingen gezellig een driegangen-verrassings-theaterdiner te gebruiken . De prijs hiervoor bedraagt € 24,50. Er kunnen maximaal 50 couverts per voorstelling verkocht worden, dus wees er op tijd bij. De gebruikers van het theaterdiner hebben ook gereserveerde plaatsen in de zaal. Aan het eind van het seizoen verloten ze onder de bezoekers van het gastenboek 3 x 2 vrijkaarten voor een voorstelling naar keuze.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Reimerswaal. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Lokale omroep Radio Reimerswaal.

- Lezen: "De 'Bieb in de buurt punten' in Reimerswaal zijn bedoeld voor mensen die aan de kern gebonden zijn. Ze bevinden zich in locaties van Zorggroep Ter Weel. De vorm en omvang worden afgestemd op de grootte van de klantengroep. Naast een actuele wisselcollectie voor volwassenen en jeugd, is er de mogelijkheid om boeken te reserveren en op te halen via de zelfservicebalie. Verder is het een ontmoetingsplek waar ook de krant en tijdschriften kunnen worden gelezen. Op de volgende locaties in de gemeente zijn Bieb in de buurt punten: Rilland, Hansweert, Yerseke en Krabbendijke."

- Jeugd: - De Ridder Boudewijngroep in Yerseke bestaat reeds meer dan 80 jaar en is de enige Scoutinggroep in Reimerswaal. Iedere zaterdag worden er opkomsten georganiseerd voor Welpen (7-11 jaar) en Zeeverkenners (11-16 jaar).

- Bedrijfsleven / ondernemen: - "De in 1991 opgerichte Ondernemersvereniging Reimerswaal is de spreekbuis van ondernemers uit de gemeente. Krachten worden gebundeld. Als groep wordt er invloed uitgeoefend. Door met één stem te spreken en samen te werken is er meer te bereiken. De ondernemersvereniging zet zich in voor een beter ondernemersklimaat voor haar leden. Ze maakt zich sterk voor goed overleg tussen het bedrijfsleven en de overheid. Zo stelt de vereniging gezamenlijke problemen aan de orde bij de plaatselijke overheid en houdt ze de vinger aan de pols bij gemeentelijke planvorming."

Reactie toevoegen