Dijk en Waard

Gemeente
Dijk en Waard
West-Friesland
Noord-Holland

Dijk en Waard

Terug naar boven

Status

- Dijk en Waard is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland.

- De gemeente Dijk en Waard is in 2022 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. Deze gemeenten hebben in december 2018 besloten hun gemeenten te willen laten fuseren.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Dijk en Waard.

- Onder de gemeente Dijk en Waard vallen de stad Heerhugowaard, de dorpen Broek op Langedijk, De Noord, Koedijk (deels), Noord-Scharwoude, Oudkarspel, Sint Pancras, Veenhuizen en Zuid-Scharwoude, en de buurtschappen Broekhorn, Draai, Frik, Kabel, 't Kruis, Pannekeet en Verlaat (deels). In totaal zijn dit 1 stad, 8 dorpen en 7 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Het Noordhollands Dagblad nam alvast een voorschot op de officiële naamverkiezingen voor de nieuwe gemeente, door in het voorjaar van 2019 zelf een naamverkiezing te organiseren. Uit een voorronde kwamen 6 'winnende' namen. De daaropvolgende verkiezing leverde uit die 6 namen de duidelijke winnaar 'Dijk & Waard' op. Het officiële verkiezingsproces verliep als volgt: "Van 26 november tot en met 11 december 2019 konden inwoners van Heerhugowaard en Langedijk een naam bedenken voor de nieuwe gemeente.* Uit alle inzendingen zijn door de namencommissie 6 namen gekozen: Broekerwaard, Dijk en Waard, Geestmerambacht, Heerhugowaard, Langewaard en Langedijk. Inwoners konden tot en met 16 januari 2020 online hun mening geven over deze 6 namen. Iedere inwoner mocht 1 keer 'stemmen'.

Er zijn maar liefst 8.053 geldige stemmen uitgebracht (van de 11.639 stemmen was een deel ongeldig omdat het formulier niet volledig was ingevuld of omdat men niet in een van beide gemeenten bleek te wonen). Daaruit werd duidelijk dat Dijk en Waard het minst negatieve gevoelens oproept bij de stemmers. Sterker nog, deze naam roept de meest positieve gevoelens op. Dat blijkt uit de analyse van I&O Research. De colleges van Langedijk en Heerhugowaard hebben op basis van de analyse een voorstel voor de nieuwe naam gemaakt. Die is voor advies naar de Fusieraad (de gezamenlijke gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard) gestuurd waarna beide gemeenteraden afzonderlijk een besluit hebben genomen. Dat is in maart 2020 gebeurd. In die vergaderingen is het Herindelingsadvies vastgesteld, inclusief het voorstel voor de gemeentenaam. Gekozen is, conform het advies, voor de naam Dijk en Waard." (bron: gemeente Langedijk)

* De colleges van B&W van Langedijk en Heerhugowaard hadden aanvankelijk voorgesteld uit zes namen te kiezen, met 'Dijk en Waard' als favoriet. Daarna zouden inwoners er iets van mogen vinden. De gemeenteraden vonden dat geen goed plan. Zij wilden dat inwoners alle ruimte zouden krijgen om zelf een nieuwe naam te bedenken en niet met een opgelegde keuze zouden worden geconfronteerd. "De naam van je gemeente roept emoties op, het staat in je paspoort. Die emoties moeten niet negatief zijn. Geef onze inwoners de vrijheid. Ze zijn creatief genoeg en kunnen zeker met historisch verantwoorde of juist verrassende op de toekomst gerichte namen komen", waren enkele reacties van raadsleden. Vervolgens kozen de inwoners dus in grote meerderheid voor dezelfde naam als de favoriet van de colleges van B&W. Maar dat weet je natuurlijk niet van tevoren, dat had ook anders kunnen uitpakken. De indiener van de winnende naam zou naast de eer een prijs krijgen (zijnde een etentje voor 2 personen in Langedijk en daarna een bioscoop-uitje in Heerhugowaard). Aangezien de winnende naam door 397 inwoners is ingediend, van wie 274 hun contactgegevens hebben achtergelaten, is er door loting iemand van die 274 indieners uitgekozen voor de prijs. Dat is Lonneke Jaspers geworden. Lonneke: "Dijk en Waard is een mooie naam. Het klinkt lekker en is een goede combinatie van de namen Langedijk en Heerhugowaard."

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Dijk en Waard is in 2022 ontstaan uit het samengaan van de gemeente Heerhugowaard met ca. 57.000 inwoners en de gemeente Langedijk met ca. 28.000 inwoners. De nieuwe gemeente omvat derhalve ca. 85.000 inwoners, in ca. 34.000 huizen.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - De voortgang van alle stappen in het proces om per 1-1-2022 te komen tot de gemeente Dijk en Waard is op deze herindelingssite te vinden.

- Algemeen: - In juli 2020 heeft initiatiefnemer Stijn van Otterdijk het concept 'Camping Dijk en Waard' gelanceerd. Het is geen echte camping in de traditionele zin des woords, maar figuurlijk bedoeld, als ontmoetingspunt voor inwoners van de beide huidige gemeenten en om mensen te stimuleren met ideeën te komen om elkaar beter te leren kennen. Met de aanstaande fusie van de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard hoopt de organisatie van de 'camping' alvast een 'wij-gevoel' tussen Dijkers en Waarders te creeëren. "Wat weten Langedijkers nu van Heerhugowaard en vice versa? Niets. Ze weten elkaars winkelcentrum te vinden, maar daar houdt de liefde dan ook wel op. We hopen dat toekomstige Dijkers en Waarders met nieuwe ogen naar hun eigen omgeving gaan kijken", aldus Stijn. Inwoners van Heerhugowaard en Langedijk zijn daarom welkom hun ideeën en initiatieven te presenteren in 't Groene Huis, het hoofdkwartier van de camping, een huisje van de Hanselman Groep die het de initiatiefnemers ter beschikking heeft gesteld, en dat ze groen hebben geschilderd. Vandaar de naam. Voor nadere informatie zie ook de reportage over Camping Dijk en Waard en 't Groene Huis op Heerhugowaardsdagblad.nl, 15-7-2020.

"Wat zou je willen doen? Een paar voorbeelden: - tik-tok dansles geven; - je beste hangplek delen; - met je oldtimerclub op het Coolplein parkeren; - je droomtuin openstellen; - je kinky kantklostechniek demonstreren; - laten zien hoe je onderneming vanuit Dijk & Waard de wereld bedient; - een viswedstrijd houden; - een yoga dag voor kerels organiseren; - tie-dye shirts maken; - een gedicht voorlezen; - een grafitti workshop geven; - je bedrijf op een leuke manier in de kijker zetten; - met 2 teams eens ruilen van sportclub; - ... Op Camping Dijk en Waard hebben we er de ruimte voor.

Is de waarde voor de camping groter dan de waarde voor het individu, bedrijf of vereniging? Kom naar de receptie aan het Groene Huis in Heerhugowaard. - Kom met ideeën en activiteiten voor een mooie zomer. - Kom ons helpen met het organiseren van de camping. - Kom praten over wat de camping voor jou kan betekenen. - Kom vragen stellen. Je bent van harte welkom. Receptie Camping Dijk en Waard: het Groene Huis, Stationsweg 114 te Heerhugowaard. Vlak bij het station, naast fietsbrug ‘De Krul’. Openingstijden: elke werkdag van 13 tot 20 uur. Tel. 06-27879187, e-mail goedidee@campingdijkenwaard.nl. We maken er samen een leuke tijd van. | We staan klaar om je initiatief te ondersteunen. | We promoten je idee. | We leggen de spelregels eenvoudig uit. | Iedereen doet mee. | Samen met elkaar, bewoners, ondernemers en verenigingen."

- Nieuws: - Nieuws uit gemeente Dijk en Waard op Facebook, met op die pagina een link naar de bijbehorende nieuwssite.

Reactie toevoegen