Oudorp

Plaats
Dorp
Alkmaar
Noord-Holland

NH gemeente Oudorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oudorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oudorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oudorp

Terug naar boven

Status

- Oudorp is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Alkmaar. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-9-1972. Oudorp is reeds lang in de bebouwde kom van de stad Alkmaar opgegaan. Toch wordt het nog steeds als dorp beschouwd; gemeente en PostNL zien Oudorp nog steeds als aparte plaatsnaam met een eigen postcode (1829). En de inwoners vinden ook nog steeds dat ze in Oudorp wonen en niet in Alkmaar. Oudorp ligt ook niet echt ingesloten door Alkmaar maar aan de rand ervan. Hetzelfde geldt overigens voor het op hetzelfde moment geannexeerde dorp Koedijk in het noordwesten van Alkmaar.

- Wapen van de voormalige gemeente Oudorp.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
In plaatsnamenlijsten en poststempels stond nog weleens de aanduiding 'Oudorp NH', kennelijk om het te onderscheiden van Ouddorp op Goeree-Overflakkee (ZH). Strikt genomen had dit niet gehoeven, want je spreekt deze plaatsnamen wel hetzelfde uit, maar ze worden niet hetzelfde gespeld.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oudorp ligt O van de stad Alkmaar, ZO van het dorp Koedijk, Z van het dorp Sint Pancras, ZW van de stad Heerhugowaard, W van het dorp Oterleek, WNW van het dorp Stompetoren en N van het dorp Zuidschermer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Oudorp 78 huizen met 463 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 39/225 (= huizen/inwoners), buurtschappen De Nollen 9/55 en De Huigendijk 7/43 en polder De Schermer (deels) 23/140. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.600 huizen met ca. 4.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oudorp heeft 31 gemeentelijke monumenten.

- Molens: - Molen 't Roode Hert. - Strijkmolen B. - Strijkmolen C. - Strijkmolen D. - Strijkmolen E. - Strijkmolen Geestmerambacht / Ambachtsmolen.

- Gevelstenen in Oudorp.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oudorp De Terp en - idem RK.

Reactie toevoegen