Klein Amsterdam

Plaats
Buurtschap
Voorst
Veluwe
Gelderland

Klein Amsterdam plaatsnaambord [640x480].jpg

Klein Amsterdam is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Voorst. De buurtschap valt onder het dorp Voorst. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Klein Amsterdam is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Voorst. De buurtschap valt onder het dorp Voorst. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Klein Amsterdam

Terug naar boven

Status

- Klein Amsterdam is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Voorst.

- De buurtschap Klein Amsterdam valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Voorst.

- De buurtschap Klein Amsterdam ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De spelling van een plaatsnaam met een voorvoegsel zoals 'Klein' hoort eigenlijk met koppelteken te worden geschreven (zie 6.E onder deze link), maar op de plaatsnaamborden wordt de plaatsnaam gespeld als Klein Amsterdam, zonder koppelteken dus, dus gaan wij er maar vanuit dat dit een bewuste keuze is geweest van de gemeente en dat dat kennelijk de formele dan wel voorkeursspelling is van deze plaatsnaam, waar wij ons dan maar aan conformeren.

Oudere vermeldingen
1913 Klein Amsterdam.

Naamsverklaring
- Vernoemd naar Amsterdam.(1)

- Er doet ook nog een andere verklaring de ronde, blijkens het volgende op de site van de buurtvereniging aangetroffen artikel: ""Menigeen vrög zich af hoe ze noe in vredesnaam komp aan de naam Klein Amsterdam. Ut is d’r toch un alderbastend varre van dat grote Amsterdam. D’r is un uutleg oaver dat ut geet um un nederzetting van mensen die vanuut Amsterdam hier neer estreken bint. Ok wel andere verhalen. Allemoal gedram: eindelijk noa vieftig joar kwam ik achter de woarheid. En ja die kan hard wèzen. De man die ut kan weten vertellen mien dat de naam heel anders is ontstoan.

Mo’j is heuren... In die buurte woont aardige luu maar vrogger schient ze d’r nog veul leuker te wèzen. Veural vrouwluu die niet zo eenkennig waren. Van lichte zeden dus, um ut netjes te zeggen. Iemand mot toen ezeg hebben: “Foi wat woont hier toch veul van dat soort vrouwen, ut liek hier wel Klein Amsterdam”. Noa die tied heet de buurte gewoon zo. Wel un mooie naam. Nog un geluk dat die man niet ezeg hef: “Ut liek hier wel De Kleine Walletjes!”. Klein Amsterdam klink toch heel wat bèter. Maar goed wiele weet ut noe en zand d’r oaver! Goed goan, Martien, de Platschriever uut Loenen."

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Klein Amsterdam ligt ZW van Voorst, ZO van Klarenbeek en grenst in het W aan het buitengebied van Klarenbeek, in het Z en O aan de gemeente Brummen (kern Empe) en in het NO aan de eveneens Voorster buurtschap Noord-Empe.

"Veur degenen die niet weet woar ut lig kan ik ut effen uutleggen: a’j van richting Loenen komp oaver de Achterste Mölle en dan mo’j bie De Viersprong richting Voorst anhollen. Niet te hard riejen anders bi’j d’r deurhen. A’j van Zutphen komp, dan ku’j bie de Meeuwenbarg deur Empe riejen en dan kom ie vanzelf in Klein Amsterdam. Vanuut ut darp Voorst linksaf richting Klarenbeek en Loenen dan zie’j de borden wel stoan." (bron: zie Naam > Naamsverklaring, tweede streepje)

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Klein Amsterdam omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
"Tijdens een speciale bijeenkomst in 2019 nam de Historische Vereniging Voorst een boek vol oorlogsherinneringen in ontvangst, opgetekend door de heer Boesveld. Hij beschrijft in dit lijvige boekwerk de gebeurtenissen net voor, tijdens en direct na WO II in de buurtschap Klein Amsterdam (vallend onder het dorp Voorst). In verband met de viering van 75 jaar bevrijding in 2020 was de historische vereniging op zoek naar persoonlijke oorlogsverhalen en bij toeval kwam een van de vrijwilligers van de vereniging in contact met de heer Boesveld. Hij woonde eerder aan de Clabanus in Voorst en na zijn pensionering in Twello. Hij heeft die woning vanwege een herseninfarct moeten verruilen voor een appartement in Twello. Voorzitter Fred van der Vegte verzekerde de schrijver, dat de Historische Vereniging het boek op een passende manier in het archief zal opnemen, zodat het voor iedere geïnteresseerde beschikbaar komt.

“Natuurlijk zijn er veel algemene oorlogsverhalen, maar juist de verhalen van de mensen zelf zijn zo belangrijk”, aldus Van der Vegte. Zoon Jeroen Boesveld las een aantal fragmenten voor uit het verslag van zijn vader, waaruit blijkt dat het veelal gaat om gewone mensen in een kleine gemeenschap. Boesveld sr. gaf aan het te betreuren dat hij vanwege zijn ziekte niet in staat is geweest om het geheel naar zijn zin te kunnen afmaken, om bijvoorbeeld alles tot in de puntjes na te kijken en misschien had hij nog wat nader onderzoek willen doen.

Bijzonder. Het is echter de beschrijving van de dagelijkse kleine dingen die het boek bijzonder maken. Boesveld: “Een aantal boeren uit De Hoven had na het bombardement van de IJsselbrug in Zutphen een tijdelijk goed heenkomen gezocht in Klein Amsterdam. Een van de boeren ging toch nog even terug om zijn vee te verzorgen. Helaas overleefde hij dat niet.” Het conceptboek, waar Boesveld direct na zijn pensionering aan begonnen is, heeft jaren in de kast gelegen. Gelukkig zijn de honderden pagina’s nu in zes delen geprint en ingebonden en geïllustreerd met veel foto’s. Het lijvige boekwerk is veilig in de bibliotheek van Historische Vereniging Voorst en voor alle belangstellenden in te zien. Als dank kreeg de schrijver het boek over 200 jaar gemeente Voorst aangeboden." (bron: site van de buurtschap)

Terug naar boven

Actuele situatie

"In Voorst trof ik iemand die heel wat weet van ut kleine darpien Klein Amsterdam. Ze nuump dat ok wel in buurtschap. De luu doar bint nogal op zichzelf, maar wel goed volk dat samen veul op touw zet. Ze heb ok un eigen burgemeester die wel gien officiële taken hef, maar wel de titel. Soms zit hee wel met de Voorster burgemeester Jos Penninx samen an de toafel, want as d’r un borreltje wördt eschonken kump hee graag uut Twelle noa de buurtschap. De burgemeester kump goed op veur de belangen van de buurte. Ze doet heel veul samen. D’r is ieder joar un fietstocht en ze goat ok nog vogelschieten. Ieder joar un nieuwe koning. Ut is nog un hechte gemeenschap. D’r komp ok nieuwe inwoners. Luu uut ut westen, ze nuump dat import, doet heel goed mee met alles wat d’r in de buurte gebeurd. D’r bint op ut platteland heel veul tradities en die mo’j in ere hollen.

Ze heb doar sinds kort ok un eigen feestzaal. An de varkens was veur Jaap gien donder meer te verdienen en deurumme ging hee noe de horeca in. De varkensstal is noe un mooie feestzaal ewörden. Heel netjes hef hee dat edoan. Ut kosten wel heel veul moeite want dat mag zo maar niet. Alle feesten van de buurtvereniging en zittingen van B en W wördt doar ehollen. Jaap mos doar ok nog papieren veur halen en alles mos volgens de veiligheidseisen gebeuren maar ut is um allemoal eluk. Heel vake bint d’r noe feesten van luu die de veurjoardag goat vieren of un ander feestje. Goed goan, Martien, de Platschriever uut Loenen."

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

Wandelen en fietsen
Snertwandeltocht (op een zondag in oktober). Editie 2020 en 2021 (de 18e) verliepen iets anders dan gebruikelijk: "De 18e Wandeltocht Klein Amsterdam e.o. is een Corona-proof en snertloze versie, maar evengoed de mooiste! De Snerttocht zoals u die van ons gewend bent, is vanwege de Coronamaatregelen organisatorisch niet haalbaar. Daarom net als in 2020 een alternatieve maar niet minder mooie tocht! Tussen 17 en 31 oktober wordt de mogelijkheid geboden om op eigen gelegenheid een wandeling van 5, 10 of 15 kilometer af te leggen. Tegen een kleine vergoeding zijn er routebeschrijvingen beschikbaar die vanaf de gebruikelijke startlocatie De Diederik te volgen zijn. Houdt u er rekening mee dat er geen voorzieningen zijn. Verder nog: Er wordt geen plaatselijke EHBO-vereniging ingezet. Denk zelf aan voldoende water en eten en eventueel een (bescheiden) medicijndoos. Voor meer informatie kunt u ons bereiken via de mail: bvkleinamsterdam@outlook.com.

In het kort: - Dagelijks tussen 18 en 31 oktober 2021, van zonsopkomst tot zonsondergang; - tartlocatie De Diederik, Gravenstraat 30 (7383RK), gratis parkeergelegenheid; - Afstanden: 5, 10 en 15 kilometer; - De routebeschrijving is ter plaatse beschikbaar; - Deelname bedraagt €2,50 p.p. (KWBN-leden op vertoon van lidmaatschap € 1,- korting); - Betaal gepast, pinnen is niet mogelijk; - Geen voorzieningen (toiletten, horeca of EHBO- / rustpost); - De routes zijn niet bepijld, deelname geheel voor eigen risico. De fietstocht gaat dit jaar helaas niet door. Puzzelopdracht: De alternatieve wandeltocht heeft een leuke twist. Wij geven u namelijk wat opdrachten mee voor onderweg. Deelname is niet verplicht maar uiteraard zetten wij wel een leuke prijs tegenover de winnende inzending. Indien nodig wordt hiervoor geloot. Uitslag volgt na 31 oktober via onze FB-pagina."

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over de buurtschap Klein Amsterdam.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Klein Amsterdam is opgericht in 1987.

De buurtvereniging heeft in 1987 als volgt het 30-jarig bestaan gevierd: ""Waarschijnlijk is het begrip mantelzorg uitgevonden door dit echtpaar uit Klein Amsterdam." Voorster burgemeester Jos Penninx vraagt met een breed handgebaar een staande ovatie voor het bruidspaar Teun Albers en Lies Peters. Gejuich breekt los en het feest is geopend. De buurtvereniging vierde op 9 september 2017 haar 30-jarig jubileum in de vorm van een ouderwetse boerenbruiloft. De burgemeester maakte ter plekke het tot zover geheim gebleven bruidspaar bekend.

Teun en Lies stapten bijna zestig jaar geleden in het huwelijksbootje. Hij komt van origine uit Klein Amsterdam, zij uit buurtschap Tonden. “Hiermee verbinden zij de gemeenten Brummen en Voorst met elkaar,” aldus de burgemeester. “Teun heeft een modern voertuig bedacht; een tuintractor om overal te komen,” zei Penninx ook. “En zijn vrouw Lies is helemaal supermodern: ze heeft het stuur letterlijk in handen. Ter voorbereiding werd gestart met het traditionele “groen maken”: de vrouwen knutselden papieren roosjes in elkaar, terwijl de mannen zich stortten op het dennengroen en dito boog. De entourage werd aangekleed met bloemen, klompen, mais en werktuigen van weleer.

Vogelschieten. Op zaterdagmiddag loste regerend schutterskoning Gerard van Dalen het eerste schot, hij werd na ruim honderd schoten onttroond door Riet Verbeek. Bij de jeugd wist Evi Albers met de kruisboog het laatste schot op de vogel te lossen. Deze dames mogen zich het hele jaar respectievelijk de koningin en prinses van Klein Amsterdam noemen. Bruidspaar onthuld. Tijdens het avondprogramma werd pas duidelijk wie het bruidspaar zou worden. Nadat voorzitter Alette van den Brul iedereen welkom had geheten, kreeg burgemeester Jos Penninx de eer om op ludieke wijze het koppel bekend te maken. Hij noemde Lies en Teun “een voorbeeld van omgekeerde mantelzorg: opa en oma passen op de kleinkinderen, zodat hun zoon en schoondochter alle feesten af kunnen gaan.”

Het bruidspaar werd aan alle kanten in het zonnetje gezet, kreeg cadeaus en alle (oud)inwoners van Klein Amsterdam feestten daarna tot in de late uurtjes. Wandeltocht. De jubileumcommissie kijkt terug op een tot dusver geslaagd jubileumjaar waarin diverse activiteiten zijn georganiseerd. Er staat nog een evenement op stapel en dat is de Snertwandeltocht op 15 oktober aanstaande. Deze wandeltocht trekt jaarlijks veel deelnemers, variërend van jong tot oud, de diverse routes lopen door onze prachtige buurtschap. Tijdens de tussenstop is er gelegenheid om met een broodje en soep op krachten te komen." (bron: site van de buurtschap)

- Muziek: - De kleine buurtschap Klein Amsterdam heeft een eigen volkslied. Voor wie geen noten kan lezen, kun je de melodie ook als muziek afspelen, zodat je desgewenst uit volle borst kunt meezingen.;-)

Reactie toevoegen