Klarenbeek

Plaats
Dorp
ApeldoornVoorst
Veluwe
Gelderland

Klarenbeek-Beekbergerwoud-MSD-20120117-253343.jpg

Beekbergerwoud, Klarenbeek, Apeldoorn, Gelderland, Natuurmonumenten. De zeldzame blauwborst broedt hier.

Beekbergerwoud, Klarenbeek, Apeldoorn, Gelderland, Natuurmonumenten. De zeldzame blauwborst broedt hier.

klarenbeek-beekbergerwoud_1.jpg

Klarenbeek, Beekbergerwoud

Klarenbeek, Beekbergerwoud

klarenbeek-beekbergerwoud_2.jpg

Klarenbeek, Beekbergerwoud

Klarenbeek, Beekbergerwoud

klarenbeek-beekbergerwoud_kwelwater_stroomt_uit_de_grond.jpg

Klarenbeek, Beekbergerwoud, kwelwater stroomt uit de grond

Klarenbeek, Beekbergerwoud, kwelwater stroomt uit de grond

klarenbeek-beekbergerwoud_wandelpad_door_het_moerasgebied.jpg

Klarenbeek, Beekbergerwoud, wandelpad door het moerasgebied

Klarenbeek, Beekbergerwoud, wandelpad door het moerasgebied

klarenbeek_beekbergerwoud_blauwborst.jpg

O.a. de zeldzame blauwborst broedt in het Beekbergerwoud in Klarenbeek

O.a. de zeldzame blauwborst broedt in het Beekbergerwoud in Klarenbeek

Klarenbeek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Bosgraaf.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Klarenbeek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Klarenbeek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Klarenbeek.

Terug naar boven

Status

- Klarenbeek is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, in deels gemeente Apeldoorn, deels gemeente Voorst. Om beide delen van elkaar te kunnen onderscheiden, hebben ze allebei een eigen postcode (resp. 7381 en 7382).

- Onder het dorp Klarenbeek valt ook de buurtschap De Kar, die op haar beurt voor een klein deel onder het Apeldoornse deel van Klarenbeek valt en grotendeels onder het Voorster deel van Klarenbeek.

Terug naar boven

Ligging

- Klarenbeek ligt ZO van Apeldoorn en wordt doorsneden door de grens tussen de gemeenten Apeldoorn en Voorst.

- Klarenbeek heeft een compacte kern maar een fors buitengebied. Aan de Apeldoornse kant vallen de  buitengebieden De Hooilanden en Het Woud, NW van Klarenbeek, ook onder het dorp. Ook het buitengebied Het Woudhuis O van de wijk Woudhuis zou administratief onder Klarenbeek vallen. Voor de postadressen ligt dat echter 'in' Apeldoorn.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Klarenbeek, kunt u terecht bij Oudheidkundige Vereniging De Marke.

Terug naar boven

Bezienswaarigheden

- Klarenbeek heeft 12 rijksmonumenten.

- In de gemeente Voorst heeft Klarenbeek 7 gemeentelijke monumenten.

- In de gemeente Apeldoorn heeft Klarenbeek heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- De RK Onze Lieve Vrouw Tenhemelopnemingskerk is in 2015 aan de eredienst onttrokken. Voor toelichting hierop zie het decreet tot onttrekking van de kerk te Klarenbeek.

- De eerste achtkantige korenmolen, een beltmolen van de gebroeders Borgonjen in Klarenbeek werd in het jaar 1850 op de huidige locatie van De Hoop gebouwd. Bij beltmolens werd de grond rondom de molen opgehoogd om zo als stelling te dienen. Daar de molen door bebouwing en opgroeiende bomen te weinig windvang kreeg, werd de molen in 1905 gesloopt. In het zelfde jaar werd de huidige stellingmolen De Hoop gebouwd als opvolger van de kleinere beltmolen. In de molen is een winkel waar u allerlei meelproducten kunt kopen. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de molen.

- Haardplatenmuseum Klarenbeek is een museum en documentatiecentrum over gietijzer, haardplaten en hun thema's. Naast een uitgebreide fotoverzameling en verwijzingen bezit het museum zelf meer dan 30 platen. Om precies te zijn: Herdgußplatten. Herdgußplatten is een Duitse verzamelnaam voor verschillende soorten platen die vroeger werden gebruikt bij de verwarming van huizen. Er bestaan drie soorten. In het Duits: Kaminplatten, Ofenplatten en Takenplatten. Kaminplatten worden in het Nederlands 'haardplaten' genoemd. Ze stonden achter het open vuur in de schouw en beschermden de wand tegen het vuur. Tegelijkertijd zorgden ze voor een behaaglijke uitstraling naar de kamer. Ofenplatten heten in het Nederlands 'kachelplaten'. Dat zijn ijzeren platen waarmee een kastvormige kachel in elkaar kon worden gezet, de zgn. Kastenofen. Voor Takenplatten tenslotte bestaat geen Nederlands woord, omdat ze hier vermoedelijk niet voorkwamen. Takenplatten waren ingemetseld tussen de keuken en de kamer. Door in de keuken het open vuur te stoken kon tegelijkertijd de kamer worden verwarmd.

- Gevelstenen in Klarenbeek.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Grenspalenpad is een cultuurhistorisch wandelpad langs de grens van de gemeenten Apeldoorn en Voorst. Het pad is 8 kilometer lang en voert langs oude 18e-eeuwse grenspalen.

- Het Poelenpad is 4,5 kilometer lang en loopt door het Gietelsche en Appense Veld. De wandelroute start bij het NS-station van Klarenbeek of bij Het Broeckse Hof aan de Vorstersweg 3. Het pad loopt over boerenerven, door weilanden en bosjes en langs akkers, een melkstal en kikkerpoelen. Het poelenpad biedt een combinatie van natuur, cultuurhistorie en recreatie.

- De fietsroute Klarenbeek is 26 km lang en kunt u onder de link lezen en uitprinten om tijdens uw fietstocht te gebruiken.

- Aan de Woudweg in het Apeldoornse deel van Klarenbeek ligt het Beekbergerwoud van Natuurmonumenten. Het Beekbergerwoud was een 8000 jaar oud oerbos, voornamelijk moerasbos, dat in 1871 geheel ontgonnen was met het vellen van de laatste boom. Het was een uitzonderlijk rijk bos. Vanaf 1995, toen Natuurmonumenten haar eerste aankopen deed, is het gebied in ontwikkeling en zo rond 2050 zal het moerasbos weer in volle glorie aanwezig zijn, is de verwachting. De weilanden zijn afgegraven of omgeploegd, poelen weer uitgediept en het schone kwelwater stroomt alweer. Zeldzame vogels zijn ook weer gesignaleerd zoals de waterral (voorjaar 2010 en winter 2011) en de blauwborst kwam zelfs tot broeden. Voor bezoekers is een rondwandeling gemaakt, deels over vlonders om het moerassige deel te doorkruisen. In het midden is vogelobservatiepost waar het gebied overzien kan worden. Nadere informatie over het Beekbergerwoud op de site van beheerder Natuurmonumenten. Het boek Het Beekberger Woud. De geschiedenis van een verloren oerbos (H. van Lohuizen, 1980) is via de link online te lezen.

Terug naar boven

Foto's

- Fotoserie van het Beekbergerwoud van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Klarenbeeks Belang.

 

Reactie toevoegen