Katwijk

Gemeente
Katwijk
Bollenstreek
Zuid-Holland

katwijk rijnstraat 1957 [640x480].jpg

Katwijk Rijnstraat 1957

Katwijk Rijnstraat 1957

ZH gemeente Katwijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Katwijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Katwijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Katwijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Katwijk.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Katwijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Katwijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Katwijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Katwijk is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de regio Bollenstreek.

- De gemeente Katwijk is in 2006 vergroot met de gemeenten Rijnsburg en Valkenburg.

- De gemeente Katwijk omvat de dorpen Katwijk aan den Rijn, Katwijk aan Zee, Rijnsburg en  Valkenburg, en de buurtschap De Pan (grotendeels).

- Wapen van de gemeente Katwijk.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Katwijk.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Kattek.

Naamgeving
De oorspronkelijke gemeente Katwijk omvat 2 dorpen: Katwijk aan den Rijn en Katwijk aan Zee. Verwarrend en onhandig is dat gemeente en/of PTT er in 1978, bij het ontstaan van het huidige postcodesysteem, voor hebben gekozen om geen aparte postcodes en plaatsnamen voor deze dorpen toe te kennen, maar die in de postadressen gemakshalve gezamenlijk 'Katwijk' te noemen. Daardoor is 'Katwijk' nu een formele 'woonplaats' (en de genoemde dorpen dus niet), terwijl je er helemaal niet kunt wonen omdat het eigenlijk alleen maar de gemeentenaam is...
Vooralsnog hebben wij, hierop aansluitend, 1 pagina voor de 'woonplaats' Katwijk. T.z.t. maken wij nog wel aparte pagina's voor de respectievelijke dorpen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Katwijk, kunt u terecht bij:

- Genootschap Oud-Katwijk.

- Katwijks Museum. Er zijn o.a. schilderijen te bewonderen die een link met Katwijk hebben. Reeds sinds de 17e eeuw kwamen er regelmatig schilders werken in Katwijk. In de 19e eeuw bereikte de toestroom een hoogtepunt. Niet alleen Nederlandse schilders werkten en of woonden er, ook Belgen, Duitsers, Engelsen en Amerikanen vonden er de onderwerpen die zij wilden schilderen. Dit waren vaak thema's uit het vissersleven. Naast schilders waren er ook beeldhouwers en fotografen actief. Er zijn in totaal zo'n 1.000 namen van kunstenaars bekend die in Katwijk werkzaam waren. Onder hen bevinden zich  B.J.Blommers, Jozef Israëls, Willy Sluiter, Jan Toorop en Max Liebermann. Verder o.a. de een collectie scheepsmodellen, die de ontwikkeling van het vissersschip tussen 1600 en 1950 laat zien. Ook de voor Katwijk karakteristieke klederdracht is in het museum te vinden. Zowel de burgerdracht met zijn pracht en praal als de eenvoudige vissersdracht zijn vertegenwoordigd.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het in 2015 gereed gekomen Kustwerk Katwijk heeft tegelijk de parkeerproblemen én de waterproblematiek van het dorp opgelost. In Katwijk aan Zee loopt een weg van het dorp rechtstreeks naar het strand. Op dit punt zijn de duinen erg laag waardoor bij storm overstroming van het dorp een risico was. Het Kustwerk voorkomt de kans op overstromingen én is tegelijk een parkeergarage achter de dijk-in-duin met ruim 600 plekken, waardoor auto's uit het zicht kunnen parkeren, wat een flinke verbetering is van de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte.

In 2015 heeft Kustwerk Katwijk de Falco Award Beste Openbare Ruimte van Nederland toegekend gekregen. Tijdens het jaarlijkse Landelijk Congres Openbare Ruimte is het uit tientallen inzendingen tot winnaar verkozen. Hans Pluckel van het Hoogheemraadschap van Rijnland: "Dankzij een uitstekende samenwerking met de inwoners van Katwijk én tussen de gemeente, het hoogheemraadschap en de provincie Zuid-Holland is het gelukt de gezinsbadplaats veilig en mooi te maken, met zo laag mogelijke duinen en een wandelpad boven het ondergronds parkeren." Uiteraar is een en ander ook een stimulans voor het toerisme en daarmee ook voor de lokale economie.

- Gepensioneerd verkeersvlieger Paul Grove pleit voor vliegveld Schiphol Katwijk, een vliegveld voor de kust van Katwijk in aanvulling op Schiphol.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Katwijk aan Zee heeft 18 rijksmonumenten.

- Katwijk aan den Rijn heeft 24 rijksmonumenten.

- Katwijk heeft 226 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Geregtigheid te Katwijk a/d Rijn.

- Gevelstenen in Katwijk.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Katwijk.

- Site van en over Katwijk.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Katwijk.

Reactie toevoegen