Heugem

Wijk
Dorp in de stad
Maastricht
Zuid-Limburg
Limburg

heugem_plaatsnaambord_wijkbord.jpg

Heugem is vanouds een dorp in de gemeente Gronsveld. In 1920 is het dorp met nog een aantal andere omliggende dorpen geannexeerd door de gemeente Maastricht. Formeel is het een wijk van Maastricht, maar het heeft nog altijd dorpse kenmerken. (©H.W. Fluks)

Heugem is vanouds een dorp in de gemeente Gronsveld. In 1920 is het dorp met nog een aantal andere omliggende dorpen geannexeerd door de gemeente Maastricht. Formeel is het een wijk van Maastricht, maar het heeft nog altijd dorpse kenmerken. (©H.W. Fluks)

Heugem

Terug naar boven

Status

- Heugem is een wijk en 'dorp in de stad' in de provincie Limburg, in de streek Zuid-Limburg, gemeente Maastricht. T/m 1919 gemeente Gronsveld. In 1920 is het dorp, als onderdeel van een reeks grenscorrecties van Maastricht met omliggende gemeenten, naar die gemeente overgegaan. Dit om die stad en gemeente uitbreidingsmogelijkheden te bieden. De wijk heeft echter nog altijd een dorps karakter met een eigen identiteit, vandaar dat wij daarvoor de categorie 'dorp in de stad' hebben geïntroduceerd.

- Heugem staat ter plekke aangegeven met witte wijkborden.

Terug naar boven

Ligging

Heugem ligt in het Midden-Z van de stad Maastricht en ligt verder aan de O oever van de rivier de Maas, ZW van het 'dorp in de stad' Heer, O van het (op de tegenoverliggende oever van de Maas gelegen) 'dorp in de stad' Sint Pieter, W van de A2 en het dorp Cadier en Keer, NW van de dorpen Gronsveld en Rijckholt, N van de dorpen Oost-Maarland en Eijsden en NO van de plaatsen Kanne en Eben-Émael in België.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Heugem 116 huizen met 556 inwoners. Tegenwoordig heeft het 'dorp in de stad' ca. 2.000 huizen met ca. 4.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bij archeologische opgravingen in 2002 Z van Heugem zijn sporen gevonden van kleinschalige Romeinse ijzerindustrie. Onder meer een Romeinse weg, restanten van bakovens en waterputten zijn blootgelegd. Verder is er een grafveld uit de Bronstijd gevonden. Het archeologisch onderzoek is gedaan in verband met voorbereidingen voor de aanleg van het 90 ha grote industriegebied Maastricht-Eijsden aldaar. De vondsten zijn gedaan ter hoogte van Dagstrand Oost-Maarland, nog net op Maastrichts grondgebied.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De dorpskerk van Heugem (Heugemer Pastoorstraat 15) uit de 18e eeuw is op zich weinig opmerkelijk. De afwisseling van liggende lagen bak- en mergelsteen brengt enige variatie in de voorgevel. In 1960 was Frits Peutz de verbreder van het schip. Inwendig vindt men een aantal schilderijen uit de 18e eeuw. Het hoogtepunt van de kerk is echter een reeks van 15e eeuwse eikenhouten panelen die net als het triomfkruis geplaatst zijn geweest op de triomfbalk, tussen schip en koor. Zij tonen respectievelijk de gezichten van de apostelen en Christus.(1)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - CV De Waterratte. - Jeugdcarnavalsvereniging CV De Kikkers. - Dameszitting. - Carnavalsgroep Glitters.

- Kermis en Bierfest (weekend in juni) (in 2017 is het Bierfest niet geweest).

- Kunstroute Heugem (weekend eind september, in 2018 voor de 15e keer).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Facebookpagina met berichten en foto's over Heugem in vroeger tijden, en ook actuele nieuwtjes.

- Nieuws: - Nieuws uit Heugem en Randwyck op Facebook.

- Dorpshuis: - De Klaekeburg, lokaal ook bekend als 'de Klaek', is al sinds jaar en dag het centrum van de Heugemse gemeenschap. Het oorspronkelijke gebouw lag midden in de dorpskern en heette 'Ons Huis'. Alle verenigingen hadden er een plek. En menig bruiloftsfeest is er gevierd. Een aantal jaren geleden is besloten om het oorspronkelijke gemeenschapshuis te verhuizen naar de rand van Heugem. Het huidige pand werd gebouwd en is sindsdien weer het middelpunt van de gemeenschap. Van fanfare tot toneelgezelschap, iedereen is er welkom.

Overige mogelijkheden en faciliteiten: bruiloften; koffietafels; communiefeest; ander soort feest o.a. CD-presentaties, verjaardag, baby-borrels etc.; vergaderen, seminars, cursussen, productpresentaties etc.; café, ook te reserveren voor besloten feesten; ruime gratis parkeergelegenheid aanwezig; ruim terras aanwezig. Het complex omvat een drietal zalen en een café gelegen op de begane grond met een capaciteit vanaf 5 tot max. 500 personen en 2 vergaderzalen op de eerste verdieping. Alle zalen zijn gefaciliteerd met een eigen drankbuffet, toiletgroepen en entree ingangen. Het gebouw is rolstoelvriendelijk, en ook een aangepast toilet is aanwezig.

- Jongeren: - In 2003 besluit een aantal vrienden uit Heugem om foto's te gaan maken van hun kattekwaad, gezellige avonden en avonturen op straat. Hieruit onstaat de website Heugem.tk, die goed blijkt aan te slaan en flink groeit. Onder de Maastrichtse jeugd is de site populair en vernieuwend. Facebook en Hyves moeten op dat moment bijvoorbeeld nog uitgevonden worden. Ondertussen komen er steeds meer filmpjes en fotoreportages, waarbij de website door de jaren heen groeit naar de site die het nu is; Heugem.net. Op dit moment zijn er meer dan 25.000 foto's en 500 filmpjes te bekijken.

Als Maastrichtenaar is er logischerwijs maar één voetbalclub: MVV. Heugem.net is vrijwel iedere wedstrijd aanwezig om de 'Sjengen' te steunen. Met honderden sfeerfilmpjes en fotoreportages is het een van de meest gewaardeerde MVV-supporterwebsites door de jaren heen geworden.

In de loop van de jaren wordt iedereen ouder en worden de vleugels gespreid. Mensen gaan verhuizen, de wereld verkennen, studeren en werken. Daardoor zijn er tegenwoordig een stuk minder updates op Heugem.net. De website blijft voor veel van deze jongens een mooie jeugdherinnering aan een zorgeloze tijd vol plezier en achterlijke fratsen. Een soort online dagboek van hun tienerjaren dus.

Tot slot hebben ze nog een mooie beschrijving van hun wijk: "Heugem is de meest zuidelijk gelegen wijk van Maastricht, en Maastricht is de zuidelijkste stad van Nederland. Heugem ligt van alle wijken in Nederland dus het dichtst bij de evenaar, waardoor het temperamentvolle gedrag en de warme temperaturen verklaarbaar zijn."

- Muziek: - Harmonie St. Michaël is opgericht in 1906 en omvat een harmonie-orkest, een drumband en een leerlingenorkest.

- Sport: - Voetbalvereniging RKHSV Heugem - Randwyck is opgericht in 1944 en heeft een kleine 500 leden. - Tennisvereniging LTV Heugem is opgericht in 1984.

- Veiligheid: - Met BuurtWhatsApp Heugem houden inwoners van de wijk elkaar - en waar nodig de politie - op de hoogte als er iets verdachts in de wijk gebeurt, om zo woninginbraak en andere criminaliteit in de buurt tegen te gaan.

Reactie toevoegen