Helpman

Wijk
Groningen
Hondsrug
Groningen

Helpman stempel (Kopie).jpg

Helpman (voormalig dorp thans wijk in Groningen) had van 1907-1947 een hulppostkantoor met stempels met de benaming Helpman. Daarna werd het Groningen-Helpman

Helpman (voormalig dorp thans wijk in Groningen) had van 1907-1947 een hulppostkantoor met stempels met de benaming Helpman. Daarna werd het Groningen-Helpman

Helpman

Terug naar boven

Status

- Helpman is een voormalig dorp, thans wijk in de provincie Groningen, in de streek Hondsrug, gemeente Groningen. T/m 30-11-1914 gemeente Haren. Middels een grenscorrectie per 1-12-1914 is het dorp met directe omgeving (met name betreffende de buurtschappen Euvelgunne en Gideon) overgegaan van de gemeente Haren naar de gemeente Groningen.

- De wijk Helpman ligt in de stad Groningen.

- Hoewel het dorp Helpman al vele decennia geleden in de bebouwde kom van de stad Groningen is opgegaan en daarmee geografisch gezien een wijk is geworden, heeft het toch nog altijd een zekere eigen identiteit, en zeggen sommige inwoners en instanties nog steeds dat ze in Helpman wonen resp. gevestigd zijn i.p.v. in Groningen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Hèlpm, Helpman (1), Helpen (2).

Oudere vermeldingen
1245 kopie begin 19e eeuw de Heltmen, 1276 kopie 1294 Heltmen, 1299 Haltmin, 1309 Heltman, 1377 to Helpman, 2e helft 16e eeuw Helpen.

Naamsverklaring
Verklaring onzeker. Men gaat uit van Heltaman* 'de lieden van de persoon Helte', waarin men, man 'mannen'. Vergelijk echter Bathmen. Gysseling spreekt van een archaïsche nederzettingsnaam.(3)

Benaming in poststempels
Van 1907 tot 1977 was er een hulppostkantoor in Helpman, aan de Helperbrink. Van 1907 tot 1947 had dat, o.a. op poststempels en aantekenstrookjes, de naam Helpman (zie afbeelding). Van 1947-1977 was de benaming Groningen-Helpman, wat de overgang van dorp naar stadswijk weergeeft. Dat kantoor is in laatstgenoemd jaar opgevolgd door een kantoor Groningen-Merodelaan, in de buurt gelegen maar net buiten Helpman (in de wijk De Wijert).

Terug naar boven

Ligging

Helpman ligt in het ZO van Groningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Helpman 44 huizen met 220 inwoners. Bij de grenscorrectie van 1-12-1914, waarbij het dorp met directe omgeving overging van de gemeente Haren naar de gemeente Groningen, waren 12.203 inwoners betrokken. Tegenwoordig omvat de wijk ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verslag van een 17e-eeuwse grondverdelingskwestie te Helpman.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Elektriciteitscentrale Helpmancentrale uit 1930.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Wijkcomité Helpman.

Reacties

(1)

Helpman wordt tegenwoordig echt niet meer als zelfstandig dorp/buurtschap gezien, Hoogkerk wel, Helpman niet (ben er zelf lang geleden geboren). Wat de poststempel betreft, tot 1977 was er een postkantoor in Helpman ( aan de Helperbrink), het postkantoor aan de Merodelaan lag niet in Helpman, dus dat daar Groningen-Merodelaan op het stempel stond is logisch.

@@@@@

U heeft volkomen gelijk. De nuance dat Helpman (in tegenstelling tot Hoogkerk) geografisch gezien geen dorp meer is maar een wijk van/in de stad Groningen, maar dat sommigen nog (van inwoners gehoord) zeggen dat ze in Helpman en niet in Groningen wonen, heb ik in de 3e alinea onder Status trachten te verwoorden.
De postale alinea heb ik n.a.v. uw opmerkingen aangepast. Ik verkeerde in de veronderstelling dat de Merodelaan ook nog onder Helpman viel, maar dat ligt er inderdaad buiten.
Frank van den Hoven
hoofdredacteur

Reactie toevoegen