Hondsrug

Streek
Hondsrug
GroningenDrenthe

hondsrug_kaart.jpg

De Hondsrug is een streek, gelegen op een zandrug die zich uitstrekt van de gemeenten Coevorden en Emmen in het ZO tot de voormalige gemeente Haren en een deel van de stad Groningen in het NW. In 2013 is de Hondsrug erkend als UNESCO European Geopark.

De Hondsrug is een streek, gelegen op een zandrug die zich uitstrekt van de gemeenten Coevorden en Emmen in het ZO tot de voormalige gemeente Haren en een deel van de stad Groningen in het NW. In 2013 is de Hondsrug erkend als UNESCO European Geopark.

Hondsrug

Terug naar boven

Status en ligging

- De Hondsrug is een streek, gelegen op een zandrug die zich uitstrekt van de gemeenten Coevorden en Emmen in het ZO tot de voormalige gemeente Haren en een deel van de stad Groningen in het NW. De streek ligt grotendeels in de provincie Drenthe, deels in de provincie Groningen.

- De Hondsrug maakt deel uit van een groter geheel van zandruggen en stroomdalen in Drenthe en Groningen dat wel het Hondsrugsysteem wordt genoemd.

- De Hondsrug beslaat (delen van) de gemeenten Emmen, Coevorden, Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Tynaarlo en Groningen. Het Drentse deel van de streek omvat o.a. de dorpen Anloo, Annen, Borger, Drouwen, Eext, Exloo, Gieten, Grolloo, Nieuw-Buinen, Rolde, Valthe en Valthermond.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Met een lengte van 70 km en een hoogte van 20 meter boven NAP is de Hondsrug voor Nederlandse begrippen een landschappelijke reus. Niettemin is het grootste deel van de streek slechts enkele meters hoger dan de omliggende 'dalen'. Het Hoogstraatje in Groningen is met ca. 9 meter boven NAP de noordelijkste heuvel van de Hondsrug. De zuidelijkste top is het Haantjeduin in de Emmerdennen bij Emmen, tegelijk met z'n 26,5 m boven NAP het hoogste natuurlijke punt van Drenthe.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Geopark Hondsrug Classic (mountainbike evenement) (weekend in oktober) is een van de grootste mountainbike evenementen waarbij alle categorieen in één wedstrijd starten. Van ervaren wedstrijdrijders tot en met de recreant en liefhebber.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Beschrijving van natuurgebieden op de Hondsrug van beheerder Staatsbosbeheer.

- De komende jaren wordt gewerkt aan de verdere realisatie van Geopark De Hondsrug. Het project kan worden gezien als een eerste stap waarin de natuur, de geologie en de toeristische potenties van deze streek zichtbaarder worden gemaakt. In 2013 is de Hondsrug erkend als UNESCO European Geopark, het eerste Geopark in Nederland. In een geopark worden aardkundige waarden ingezet voor onder meer de ontwikkeling van geotoerisme, vaak in combinatie met cultuurhistorie en natuur en landschap. De samenwerkende partijen willen het 'merk' Hondsrug laden met bijzondere verhalen uit enerzijds de IJstijden en anderzijds 5500 jaar menselijke geschiedenis en dit gezamenlijk omzetten naar toeristische producten. De streek is vanaf Groningen tot aan Gasselte tevens de oostflank van het Nationaal Landschap Drentsche Aa.

De streek is geografisch gezien uniek. De keileemrug is gevormd in de ijstijden. In het verleden was het een plek waar je droge voeten hield in een verder natte omgeving. De Hondsrug kent al duizenden jaren een bewoningsgeschiedenis en vormde een belangrijke doorvoerroute. In het landschap zijn nog talloze tekenen hiervan aanwezig. Gedeputeerde Tanja Klip-Martin: "De Hondsrug barst van de verhalen deels geïllustreerd door de vele aardkundige waarden in het gebied. Met de status van Geopark kunnen we die nog veel beter voor het voetlicht brengen." Gedeputeerde Rein Munniksma signaleert vooral kansen voor het toerisme: "De combinatie van geologie met cultuurhistorie en natuur en landschap maakt het een spannend en interessant gebied voor onze bezoekers."

- Nadere informatie over Geopark De Hondsrug. - In 2015 zijn de gemeente Haren en een deel van de stad Groningen toegevoegd aan Geopark De Hondsrug. - Sinds 2015 is de Hondsrug een UNESCO Global Geopark. In 2017 heeft de evaluatiecommissie van het Global Geoparks Network een toetsingsbezoek aan het Hondsruggebied gebracht en heeft nadien positief advies uitgebracht aan de Nederlandse Unesco Commissie om de status in ieder geval met 4 jaar te verlengen. In 2021 zal de volgende evaluatie plaatsvinden.

Terug naar boven

Beeld

- © van de afgebeelde kaart: Stichting De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over de Hondsrug (online te bestellen).

Reactie toevoegen