Essen GR

Plaats
Buurtschap
Haren
Hondsrug
Groningen

Essen GR

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Essen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Essen.

Terug naar boven

Status

- Essen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hondsrug, gemeente Haren.

- De buurtschap Essen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Haren.

Terug naar boven

Ligging

Essen ligt N van Haren, rond de weg Essen, tegen de grens met de gemeente Groningen. Essen zelf is nog steeds een landelijke enclave maar ligt inmiddels wel ingeklemd tussen Haren (Dilgt) in het Z, de spoorlijn Groningen-Haren in het O en N en de Groningse wijk Helpman e.a. in het W. De afgelopen jaren was er sprake van dat de Zuidtangent van Groningen langs Essen zou komen te lopen, maar dat lijkt te zijn afgeblazen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Essen 14 huizen met 94 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Essen ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De straat Essen kronkelt allerlei kanten op, langs oude boerderijtjes en een enkel modern architectonisch hoogstandje. Op enkele plaatsen passeer je een sloot. Denk je. Het is echter geen sloot, maar de oude gracht van het cisterciënzer klooster Yesse. Dit in 1215 opgerichte vrouwenklooster stond aan de basis van de buurtschap Essen. Het betrof een niet onaanzienlijk klooster, waar vooral dochters van gegoede families uit de stad Groningen leefden. De Reformatie (Het Tractaat van Reductie, 1594) betekende ook het einde voor het klooster Yesse. De materialen van het klooster zijn door de eeuwen heen door de bewoners uit de omgeving o.a. gebruikt voor woningen en voor verharding van de Rijksstraatweg in Haren. Rond 1890 zijn de laatste (bovengrondse) resten opgeruimd. In de bodem zijn nog resten terug te vinden. Het gebied staat gemarkeerd als archeologisch erfgoed.

Niet altijd was de waardering voor Essen zo groot. Zo schreef prof. Reitsma in de Groningsche Volksalmanak van 1890: "Essen bestaat uit een aantal ordeloos door elkaar gebouwde kleine pachthoeven en arbeiderswoningen, waarvan de lage muren meestal van zware, oude bakstenen zijn opgetrokken. De plek zelf heeft niets schoons noch aantrekkelijks, het tegendeel van dien.”

- Beschrijving van elementen uit de geschiedenis van Essen aan de hand van veldnamen en een oude kadasterkaart.

- Kaart klooster Yesse uit 1568.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Bezoekerscentrum Klooster Yesse
Annemiek Bos woont sinds haar prille jeugd in Essen en is min of meer toevallig de lokale geschiedkundige geworden. Ze nam een collectie archeologische vondsten van haar buurman Seffinga over, toen die te oud werd om bezoekers over Essen te vertellen. In 2006 opende ze in een houten tuinhuis achter haar woning het Bezoekerscentrum Klooster Yesse.

Het bezoekerscentrum is een compromis, want ook Annemiek Bos worstelt met het dilemma om het bestaan van Essen zoveel mogelijk geheim te houden of er juist meer bekendheid aan te geven. "De stad rukt steeds verder op en er wordt door Haren en Groningen bij nieuwbouwplannen vaak met grote interesse naar Essen gekeken", zegt Bos. "Daarom vind ik het belangrijk om de grote cultuurhistorische waarde van dit gebied te benadrukken. Die mag je niet aantasten. Anderzijds willen we geen openluchtmuseum worden." Het ontvangstcentrum is daarom maar klein, en is beperkt open. Aan de houten wanden van het tuinhuis hangen borden waarop het verhaal van het klooster wordt verteld. In een vitrine liggen voorwerpen die afkomstig zijn van het klooster of de oude boerderij en eromheen. Rond het bezoekerscentrum klinkt het geblaat van schapen. De dieren zij van een buurman en mogen in de wei de van het echtpaar Bos grazen. Voorlopig is het in Essen nog precies zo landelijk als de Essenaren het zelf graag houden. Ga dus vooral kijken, maar liever niet met z'n allen tegelijk. (bron: Comité Regio Groningen-Haren) Site Bezoekerscentrum Klooster Yesse.

 

 

Reactie toevoegen