Enterbroek

Plaats
Buurtschap
Wierden
Twente
Overijssel

Enterbroek bord Enterbrook [640x480].jpg

Enterbroek heeft sinds mei 2012 plaatsnaamborden. Voorheen kon je alleen aan dit bord van de lokale dierenarts zien dat je je in Enterbroek bevond.

Enterbroek heeft sinds mei 2012 plaatsnaamborden. Voorheen kon je alleen aan dit bord van de lokale dierenarts zien dat je je in Enterbroek bevond.

Enterbroek plaatsnaambord (Kopie).jpg

Enterbroek heeft in mei 2012 haar in het Dorpsplan geuite wens voor eigen plaatsnaamborden gerealiseerd gekregen

Enterbroek heeft in mei 2012 haar in het Dorpsplan geuite wens voor eigen plaatsnaamborden gerealiseerd gekregen

enterbroek_plattegrond.jpg

Plattegrond van de Enterse buurtschap Enterbroek (bron: Dorpsplan Enterbroek/Zuidermaten-Bullenaarshoek)

Plattegrond van de Enterse buurtschap Enterbroek (bron: Dorpsplan Enterbroek/Zuidermaten-Bullenaarshoek)

Enterbroek

Terug naar boven

Status

- Enterbroek is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Wierden.

- De buurtschap Enterbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Enter.

- De in het Dorpsplan - zie Recente ontwikkelingen - geuite wens van de inwoners van Enterbroek voor eigen plaatsnaamborden is per mei 2012 gerealiseerd (zie foto).

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Eanterbrook. De dierenartspraktijk in de buurtschap heet overigens Enterbrook (zie foto), wat dus 'op twee benen hinkt', met een Nederlands eerste deel en een Twents tweede deel van de naam. Hetzelfde geldt voor Buurtvereniging Enterbrook Noabers.

Naamsverklaring
Betekent broek 'moerassig land' bij Enter. Zie verder aldaar.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Enterbroek ligt O van Enter en grenst in het O aan de zijtak van het Twentekanaal, in het Z aan de A1. Qua grondgebied is het een grote buurtschap met voornamelijk verspreide bebouwing, er is geen duidelijke kern.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Enterbroek wel vermeld maar helaas niet apart geteld. Het zit bij Enter inbegrepen. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Enterbroek is van oudsher altijd gericht geweest op het dorp Enter op functioneel, sociaal en economisch gebied. De buurtschap maakte vroeger ook deel uit van de Marke Enter. Een marke is aaneengesloten oppervlakte van niet gecultiveerde grond, die door de eigenaren of pachters van diverse erven gemeenschappelijk werden beheerd. In 1818 zijn Enter en Enterbroek aan de gemeente Wierden toegevoegd, door een grenswijziging met de gemeente Rijssen.

Alhoewel het gebied van Enterbroek vooral gekenmerkt wordt door agrarisch gebruik, met vooral melkveehouderijen, heeft het dankzij de Regge in de 18e en 19e eeuw een belangrijke handelsfunctie gehad. In het gebied was een schippersherberg gelegen, die ook dienst deed als overslagpunt. De herberg was gelegen nabij een in de 17e eeuw gebouwd landhuis, waar het bouwhuis nog van bewaard is gebleven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2011 is het Dorpsplan Enterbroek / Zuidermaten-Bullenaarshoek verschenen, dat de gewenste ontwikkelingen voor deze buurtschappen voor de komende jaren inventariseert (Zuidermaten-Bullenaarshoek is een buurtschap Z van Enterbroek, Z van de A1).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Joods monument aan de Bornerbroekseweg ter nagedachtenis aan de joden uit Enter en Enterbroek die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Aan de Reintsweg zijn meiboomstruiken omgevormd tot een haag, die op een landgoed ter plekke als scheiding fungeert. Het is een gevlochten heg, zoals die vroeger gebruikelijk waren maar die door de opkomst van het prikkeldraad op de meeste plekken zijn verdwenen. Het heggenvlechten is op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst, als oud ambacht dat de moeite waard is om te behouden, en waar organisaties zich ook concreet voor inzetten. Hoe het heggenvlechten in zijn werk gaat, kun je lezen onder de link.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Gemeenschappelijk Belang Enterbroek is voor zover ons bekend niet met een website of -pagina op het internet aanwezig.

- Buurtverenigingen: - Enterbroek kent 3 buurtverenigingen waarvan Buurtvereniging Enterbrook Noabers er een is, aldus de site van die vereniging. De andere 2 verenigingen kunnen wij niet op het internet vinden, dus voor zover ons bekend hebben die geen website. De buurtvereniging telt ca. 65 leden waarvan de jongste 1 jaar is en de oudste rond de 80 jaar. De vereniging organiseert door het jaar heen verschillende activiteiten.

Reacties

(4)

Bestaat er nog een boerderij (kaderstede) Heggeler (oude naam: Hechteler) in Enterbroek, of wijder in Enter?

Ik heb hem gevonden! Op http://topotijdreis.nl/ kun je zien dat tot ca. 1955 O van Enter een weg naar Bornerbroek loopt genaamd Slamdijk. Rond 1955 gaat die Langevoortsdijk heten, rond 1965 Langevoortsweg. Rond 1955 zien we daar ook ineens de naam Het Heggelder verschijnen. Volgens mij is dat Langevoortsweg nr. 6, en woont er de fam.Wilmink (ook op 8-10 woont een fam. Wilmink). Zie https://www.dedriehoek.net/nieuws/zakelijk/111713/jubilerend-loonbedrijf.... Verder ontdek ik nog een firma 't Heggelder, die lid is van de ondernemersvereniging van Bornerbroek. Dat ligt er vlak naast, dus niet onaannemelijk dat dit om hetzelfde pand/bedrijf gaat. http://www.ovb-dedoorbraak.nl/leden-ovb-de-doorbraak-bornerbroek/.
Hopelijk heb ik u hiermee kunnen helpen.
Gegroet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Is er iets bekend over de bewoners van Erve Schipdam?
Volgens mijn gegevens kocht een zekere Anthonius B. Wilmink het erve Schipdam rond 1883
Aan de Vloodweg 5 te Enter.
Wie weet hier nog iets van
Bijvoorbaat dank

Jazeker. In het kader van hun genealogische onderzoeken hebben mensen daar het een en ander over vermeld op de pagina's http://www.enterserfgoed.nl/genealogie/lubbers/lubbers.htm en http://www.enterserfgoed.nl/genealogie/tiehuis/tiehuis.htm. Als u daar op Schipdam zoekt met ctrl-F, komt u de naam diverse keren tegen bij 18e- en 19e-eeuwse personen.

Reactie toevoegen