Oud Ade

Plaats
Dorp
Kaag en Braassem
Groene Hart
Zuid-Holland

Oud Ade

Terug naar boven

Status

- Oud Ade is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Holland Rijnland, gemeente Kaag en Braassem. T/m 2008 gemeente Alkemade.

- Onder het dorp Oud Ade valt ook de buurtschap Zevenhuizen (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Aa, Ade, Ouder-Ade, Oud-Aa, 1883 Oudade. De plaats wordt tegenwoordig als twee woorden gespeld, en formeel (d.w.z. voor bijv. postcodeboek en gemeentelijke basisregistratie BAG) zonder koppelteken. Oud Ade dus. Op de plaatsnaamborden is men niet eenduidig en wordt de naam zowel zonder als met koppelteken gespeld.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oud Ade ligt aan het riviertje de Oude Ade of Oude Aa en ligt verder Z en ZW van de Kagerplassen, ZZO van het dorp Kaag, ZO van het dorp Sassenheim, O van het dorp Warmond, NO van het dorp Leiderdorp en de stad Leiden, N van de A4, NNW van het dorp Hoogmade en W van het dorp Rijpwetering.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oud Ade 11 huizen met 103 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 750 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "De Langebrug in Oud Ade is in het najaar van 2018 afgesloten vanwege gevaar door mogelijke betonrot. Vervolgens is de brug weer gedeeltelijk opengesteld. Tot het moment van vervanging controleren wij de staat van de brug vaker. Hiermee is een veilige situatie gecreëerd tot de brug wordt vervangen. De brug is met een versmalling opengesteld voor autoverkeer met een maximale breedte van 2,30 meter en buslijn 56. Door de versmalling van de brug is altijd 1 rijbaan te gebruiken voor het verkeer uit beide richtingen. Dat wordt geregeld met verkeerslichten. Fietsers en voetgangers kunnen zonder hinder over de naastgelegen fietsersbrug.

In juli 2019 heeft een inloopavond plaatsgevonden waar we met inwoners gesproken hebben over wensen rond de nieuwe Langebrug in Oud Ade. Op die avond werd duidelijk dat omrijden in de periode van de bouw mogelijk is voor gemotoriseerd verkeer. Voor fietsers is dit geen optie; een fietsverbinding tijdens de bouw is voor gebruikers en bewoners een voorwaarde. Dat geldt ook voor de ambulance. Die zaken zijn verwerkt in een raadsvoorstel. In het raadsvoorstel wordt voorgesteld om de variant uit te werken waarbij de fietsbrug en de autobrug los van elkaar worden gebouwd. Tijdens de bouw van de fietsbrug kan het fietsverkeer gebruik maken van de autobrug. Dat wordt met verkeerslichten veilig geregeld. Tijdens de bouw van de autobrug gebruiken fietsers de fietsbrug. Wij streven ernaar om het ontwerpen, voorbereiden en aanbesteden van de nieuwe brug in 2019 af te ronden zodat de brug in 2020 kan worden vervangen. Doel is om in het tweede of derde kwartaal van 2020 te starten met de bouw van de nieuwe brug." (bron: gemeente Kaag en Braassem)

- Bestemmingsplan Oud Ade en Rijpwetering.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oud Ade heeft 7 rijksmonumenten.

- Oud Ade heeft 16 gemeentelijke monumenten.

- De Rode Molen is een wipmolen ten westen van Oud Ade. De molen is in 1632 gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Westlagelandspolder, een naam die naderhand via Roomolenpolder tot Rode Polder is geworden. De kleur van het bovenhuis van de molen moet indertijd al rood zijn geweest.

- De Vrouw Vennemolen is een met een scheprad uitgeruste wipmolen. Het gevlucht meet 21,50 meter. Van deze uit hout opgetrokken molen is de ondertoren met riet gedekt. De oorspronkelijke molen dateert uit 1632, en is in 1835 praktisch geheel vernieuwd. De molen is zeer karakteristiek gelegen nabij Oud Ade en vervult landschappelijk een zeer aantrekkelijke functie. In 1997/1998 is de molen ingrijpend gerestaureerd en sindsdien wordt hij weer regelmatig door een vrijwillig molenaar in werking gesteld.

- De Akkerslootmolen is een in 1793 gebouwde poldermolen. De molen is gelegen aan de Akkersloot in de Drooggemaakte Akkersloot-, Hertogs- en Blijverspolders, tussen de dorpen Oud Ade en Rijpwetering. Het is een zogeheten houten achtkant, met witgeschilderde veldmuren. Tegenwoordig is de molen bewoond en op afspraak en op molendagen te bezichtigen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Meddle Festival (begin juni) vermaakt je een lenteweekend lang met feest en gezelligheid. Het is al jaren het allergrootste festival van Oud Ade. Proef ook de sfeer en geniet met meer dan 1000 medefestivalgangers van een heerlijk weekeinde.

- Fancy Fair (weekend begin november, in 2020 voor de 52e keer) met o.a. de Fancy Kroeg Quiz, een optreden van de toneelvereniging, de Grote Verloting en een High Tea. Sinds 2017 hebben ze een haal- en brengservice; de Fancy Fair-taxi, bedoeld voor mensen die minder goed ter been zijn en op eigen gelegenheid niet naar Ons Dorpshuis kunnen komen. Op deze manier willen ze iedereen kunnen laten genieten van dit mooie evenement en bijvoorbeeld ook oud-dorpsgenoten die niet zomaar uit de Veen kunnen komen de kans geven om weer eens ouderwets aan tafel te zitten en loten te kopen. Natuurlijk worden ze ook weer netjes thuisgebracht. "In 2019 vierde Oud-Ade voor de 51e keer Fancy Fair. Een weekend vol eendjes vissen, touwtje trekken, kamelenracen en natuurlijk verlotingen leverde niet alleen veel gezelligheid op, maar zorgde ook voor een recordopbrengst van 42.186 euro. De vacaturebank bracht zo’n 5.000 euro op, met vacatures variërend van 5 liter biest tot een weekend Sauerland. Het geld komt ten goede aan de senioren, het lokale verenigingsleven en andere lokale goede doelen."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Fiets- en voetveer 't Heen en Weertje tussen Kaag en Oud Ade vaart alleen van mei t/m september. Voor dagen, tijden en tarieven zie de link.

- De gemeente Kaag en Braassem heeft van het Ghoybos in Oud Ade in 2014 een parkachtig recreatiegebied gemaakt. Het bos van circa 18 hectare is ooit aangeplant als productiebos. Het bos beoogt een toeristische pleisterplaats te worden. Naast het bos ligt een pannenkoekenboerderij en het A4-informatiecentrum aan de overkant wordt een recreatiecentrum. Ook komt er mogelijk een theetuin.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oud Ade (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - Dorpsraad Oud Ade.

- Dorpshuis: - Dorpshuis 'Ons Dorpshuis' in Oud Ade is voor zover ons bekend niet met een website of -pagina op het internet aanwezig. D.w.z. ze hebben kennelijk wel een (persoonlijke?) Facebookpagina, maar daarop zijn ze niet erg spraakzaam, om het eufemistisch te zeggen...

- Jongeren: - Jongerencentrum Meddle noemt zich op haar site "de mooiste jeugdsociëteit van Nederland".

- Toneel: - De in 1966 opgerichte Toneelvereniging V.I.O.S. (= Vriendschap Is Ons Streven) is een actieve en bovenal gezellige amateurtoneelvereniging, met als thuisbasis Ons Dorpshuis in Oud Ade. De vereniging heeft ruim 60 leden waarvan er ruim 50 werkelijk spelen. Plezier staat bij hen voorop. Ze brengen per seizoen gemiddeld 4 stukken op de planken. Hun repertoire omvat blijspelen, kluchten, sprookjes, thrillers, drama's en ook avontuur. Natuurlijk spelen zij eenakters maar ook voor een avondvullend toneelstuk schrikt V.I.O.S. niet terug. Buiten de hilarische repetities en gezellige uitvoeringen worden er voor de leden improvisatie-avonden en andere spannende en leuke activiteiten georganiseerd.

- Sport: - Voor allerlei sporten kunnen inwoners van Oud Ade terecht bij s.v. ROAC in buurdorp Rijpwetering. Voor nadere informatie zie de link.

Reactie toevoegen