Ee

Plaats
Dorp
Noardeast-Fryslân
Fryslân

ee_collage.jpg

Ee, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Ee, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Ee..JPG

Ee, een beschermd dorpsgezicht

Ee, een beschermd dorpsgezicht

Ee (2).JPG

Huisjes in Ee, lekker in het zonnetje

Huisjes in Ee, lekker in het zonnetje

Ee (3).JPG

Ee, verdiend met kaatsen

Ee, verdiend met kaatsen

Ee.JPG

Net even buiten Ee

Net even buiten Ee

Ee

Terug naar boven

Status

- Ee is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Noardeast-Fryslân. T/m 1983 gemeente Oostdongeradeel. In 1984 over naar gemeente Dongeradeel, in 2019 over naar gemeente Noardeast-Fryslân.

- Onder het dorp Ee vallen ook de buurtschappen Ald Terp, Dykshoarne, Midhuzen, Steenvak en Tibma. Ook de inwoners van de t/m 2018 Kollumerlandse buurtschap Beintemahûs voelen zich bij Ee betrokken.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Ie.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Ee ligt ZW van het Nationale Park Lauwersmeer en de dorpen Anjum en Oostmahorn, WNW van de dorpen Engwierum en Kollumerpomp, NW van het dorp Kollum, NNW van het dorp Oudwoude, NNO van de dorpen Westergeest en Triemen, NO van de dorpen Driezum, Wâlterswâld en Damwâld, O van het dorp Oostrum en de stad Dokkum, ZO van de dorpen Wetsens, Jouswier, Metslawier en Niawier en ZZO van de dorpen Morra en Lioessens.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Ee 148 huizen met 904 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 325 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Begin 2018 is de herinrichting van de provincialeweg N358 door Ee gereed gekomen. De kruispunten zijn aangepast waardoor het verkeer nu beter zicht heeft. Daarnaast is de weg beter ingepast in het historische karakter van het dorp. De Facebookpagina 'Werkzaamheden N358 Ee' doet in tekst en beeld verslag van de werkzaamheden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ee heeft 15 rijksmonumenten.

- Het dorp Ee is/heeft een beschermd dorpsgezicht.

- De Hervormde (PKN) Tsjerke op'e Terp (Omgong 1) is omstreeks 1220 gebouwd en in 1450 vergroot. In deze bijzondere kerk bekronen prachtige rouwborden en altaarstenen het fraaie interieur.

- De huidige Gereformeerde (PKN) Eben Haëzer kerk (Stienfeksterwei 15) dateert uit 1919. De vorige kerk dateerde uit 1891 en is gesloopt toen de huidige kerk gereed kwam.

- In Vlasbewerkingsmuseum Het Braakhok werd tot 1900 op traditionele wijze vlas tot linnen bewerkt. In vroeger jaren geschiedde de vlasbewerking in de wintermaanden, zodat er dan ook werk aan de winkel was als het werk op het land stil lag. Dat gebeurde niet alleen in de 'braakhokken', maar ook thuis als broodnodige bijverdienste. Tegenwoordig demonstreren oudere inwoners van Ee hier aan bezoekers hoe de antieke gereedschappen gehanteerd werden, waaronder repelbanken, beukers, gaffels en een oude weegschaal. Je wordt meegenomen langs de diverse bewerkingsstadia van het vlas tot linnen. In oude boerenkostuums worden in het museum speciale rondleidingen gegeven, doorspekt met fraaie anekdotes van de vrijwilligers, die een bezoek aan het vlasbewerkingsmuseum tot een waar feest maken.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks organiseert de jeugd van Ee begin juni een zendmarathon. Voorheen stonden ze bekend als ’t Skulplâk FM. Sinds 2017 gaan de zendpiraten verder als de Jister Piraten. Een hele week piratenmuziek uit Ee, met als hoogtepunt de hierna beschreven Oldtimer Grasbaan Race op zaterdag. De studio bevindt zich bij Eetcafé De Boerkes. Gedurende de week is er van alles te doen, zoals je onder de link kunt lezen.

- Eind 2011 waren oldtimer grasbaanracers uit Ee van mening dat ze na een paar jaar te hebben meegereden bij andere wedstrijden, ook zelf maar eens een soortgelijk evenement in eigen dorp moesten organiseren. Met hun eigen clubje rijders, sinds 2013 bekend als De Klaaibrûzers, organiseren ze samen met de leden van het Oldtimer Evenement Hoornsterzwaag, en met vele vrijwilligers, organiseren ze nu de jaarlijks terugkerende Oldtimer Grasbaan Race op de 2e zaterdag van juni.

Ze beginnen met de jongste spruiten in de B-mini's, dit zijn veelal minibike's en pitbike's, zowel 2- als 4-takt. Bij de A-mini's komt er al wat meer geweld om de hoek kijken, hier ook nog wel 4-takt pitbike's maar ook 50cc 2-takt. Bij de brommer-standaard zijn het Puch en Tomos die aan de start verschijnen. Daarna komen de brommer-specials aanbod, dit zijn opgevoerde Puchjes die op de baan ongekende snelheden halen. Dan komt de klasse brommer-versnelling op de baan, dit zijn de opgevoerde en omgebouwde brommers. Hierna de oldtimer-hand en oldtimer-voet versnelling, daarin komen diverse merken van weleer voor, zoals Garelli, Kreidler, Zundapp, Rap en Simonini.

Na deze oldies komen de 50cc hobbyrijders en oud-wedstrijdrijders op de baan. Hier zijn het hoofdzakelijk de Gebben en Van Veen Kreidler en Heja Sachs die de dienst uitmaken. Dan komen we in de 125cc klasse, hier rijden hoofdzakelijk Honda, Kawasaki, Yamaha en Suzuki mee. De 250cc+ bestaat uit motoren van 250cc tot 500cc, ook hier strijden de Honda's, Suzuki's en Yamaha's om de prijzen. Als afsluiter is er de Veteranen-klasse, hier komen de Bsa's, Jawa's, Bultaco'en CZ's aan de start. Als eindspektakel is er de superfinale, waarin de eerste 3 winnaars van verschillende klassen tegen elkaar strijden. De minder snelle deelnemers starten met een voorsprong op de snellere klassen. Dit is de afsluitende race van de dag.

- Elke oudjaarsdag is er vanaf 8.00 uur Carbidschieten bij het Sportveld te Ee. Met na afloop feest in het duivenlokaal.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Ee maakt deel uit van de in 2016 gerealiseerde Waddentour, een wandel-, fiets- en autoroute langs o.a. de 4 Beschermde Dorpsgezichten in Dongeradeel (Ee, Holwerd, Metslawier en Paesens-Moddergat). Voor nadere informatie zie de pagina van Dongeradeel, kopje Natuur en recreatie.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Ee.

- Nieuws: - Nieuws uit Ee op Facebook.

- Onderwijs en kinderopvang: - De naam van Basisschool De Gearing is uniek. Nergens anders kom je als schoolnaam het woord Gearing tegen. Het is dan ook niet een bestaand woord. Friese woorden die de betekenis van samen, met elkaar in zich hebben, hebben met de naam van de school te maken. De naam is ontstaan bij het samengaan van de Kleuter- en de Lagere school tot Basisschool. De naam symboliseert het bij elkaar zijn van kinderen van kleuter- en lagere school. De naam heeft ook te maken met het samenwerken en met elkaar omgaan van leerlingen onderling, van leerlingen en leerkrachten en van leerkrachten onderling. Omdat in deze school bijna alle kinderen bijeen komen uit de dorpen Ee, Oostrum, Jouswier, buurtschap Tibma en het tussenliggende gebied, plus het gebied aan de zuidkant van het Dokkumer Grootdiep, richting Oudwoude en Westergeest, zit ook daarin een element van “gearing”: bijeenbrengen. Ze willen graag dat de school een samenbindend element in de dorpsgemeenschap vormt en de naam “Gearing” met ere draagt. Het schoolgebouw biedt ook onderdak aan Peuterspeelzaal Ukkepuk.

- Muziek: - In 2011 ontvangt Fanfare Euphonia uit Engwierum een brief van Fanfare Melodia Oranje uit buurdorp Ee. Vanwege een teruglopend ledenaantal lijkt het het korps uit Ee een idee om samen te gaan werken en op die manier de fanfaremuziek voor de beide dorpen te behouden. Ook Euphonia heeft te maken met een kleiner wordende bezetting en beide verenigingen besluiten een samenwerkingsperiode te houden. Dit bevalt goed en na ruim twee jaar besluiten de verenigingen verder te gaan als één nieuwe vereniging, onder een nieuwe naam: op 15 november 2013 is de Lauwers Fanfare een feit. De nieuwe vereniging heeft al diverse successen behaald, waaronder de hoogste eer op het Federatiefestival Dongeradeel Oost. Tevens is Lauwers Fanfare succesvol geweest op het bondsconcours en bij de Nederlandse Fanfarekampioenschappen. De fanfare laat graag van zich horen bij gelegenheden in de dorpen, bij het jaarlijkse kerstconcert en op concoursen.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Oostergo is opgericht in 1964. De vereniging is gehuisvest aan de Stienfeksterwei in Ee, waar het de beschikking heeft over twee voetbalvelden en een trainingsveld. De vereniging telt ca. 150 leden, waaronder 80 jeugdleden, en is er ook voor voetballiefhebbers uit de buurdorpen Engwierum en Oostrum. - Kaatsvereniging KV De Trochsetters Ee e.o. is opgericht in 1905 en heeft dus in 2005 het 100-jarig bestaan gevierd.

- Overige verenigingen: - De Jister Brommer Club (JBC) is opgericht in 2007.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ee algemeen en - idem kerk.

Reacties

(2)

Deze plaats is niet via het zoekscherm te vinden, omdat daar minimaal drie letters moeten worden ingevoerd. Kun je dat verbeteren? Of is dat technisch niet mogelijk?

Technisch kan dat wel, maar als ik het minimum voor de zoekfunctie op 2 leestekens zet, levert het een flink grotere database op omdat ie dan alle in dit kader zinloze woorden met 2 letters gaat indexeren (dus daar files van gaat aanmaken), zoals "in", "is", "er", "de" etc. En mijn database is al aan de grote kant. Voor de ene plaats die het betreft is dat vooralsnog geen kosten/baten verhouding. Ik zet hem op de onderhoudswensenlijst voor t.z.t. een volgende upgrade van de site, of er iets op te bedenken valt. Iemand die dit dorp zoekt, weet wellicht dat het in de voormalige gemeente Dongeradeel of de huidige gemeente Noardeast-Fryslân ligt en kan het dan via die pagina's vinden, of anders allicht wel dat het een Fries dorp is, en dan kan men het vinden via de provincieselectiekaart onderaan de homepage. En voor alle volledigheid heb ik het ook nog hier toegelicht https://www.plaatsengids.nl/sitetips#hoe-werkt-de-zoekfunctie, met link naar deze pagina.

Reactie toevoegen