Dussen

Plaats
Dorp
Werkendam
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

dussen_collage.jpg

Dussen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Dussen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

dussen dorpstraat 1911 [640x480].jpg

Dussen dorpstraat 1911

Dussen dorpstraat 1911

dussen_2.jpg

Een kleine indruk van het dorp Dussen in het Land van Heusden en Altena.

dussen_3.jpg

Het landschap bij Dussen, je kunt ook zeggen het mooie vriendelijke landschap bij Dussen.

dussen_4.jpg

Kasteel Dussen uit de 15e eeuw, het kasteel is omgeven door een gracht met spreekt dan van een waterburcht.

dussen_8.jpg

Het wapenbord van kasteel (waterburcht) Dussen.

dussen_6.jpg

Staat hij daar niet mooi? aan de Kornboezemweg die Noordveldse Molen bij het buurtschap Korn.

dussen_7.jpg

Even lezen en je weet alles over de Noordveldse Molen.

dussen.jpg

We gaan verder in de richting van Korn, een buurtschap dat bij Dussen behoord.

dussen.jpg

We vertelden het al, het is daar zo mooi in Dussen het dorp in het Land van Heusden en Altena.

dussen_5.jpg

De H.Maria Geboortekerk op het Vrijheidsplein in Dussen.

NB gemeente Dussen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Dussen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Dussen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Dussen

Terug naar boven

Status

- Dussen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Werkendam. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996.

- De gemeente Dussen heeft heel kort, namelijk van 19-9-1814 tot een besluit van 10-2-1815, onder Holland gevallen.

- Wapen van de voormalige gemeente Dussen.

- Onder het dorp Dussen vallen ook de buurtschappen Baan (grotendeels), Hill (deels) en Korn.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1156 kopie begin 13e eeuw Dussan, 1200 kopie 1305 Dusne, 1465 (datering kopie onzeker) en 1514 Dussen.

Naamsverklaring
Wel in verband gebracht met does 'minderwaardig hout, struikgewas', maar tegenwoordig ook beschouwd als een oude waternaam, misschien gevormd met een stamvormend suffix -n- bij de Germaanse wortel þus-* 'lawaai' (vergelijk het Duitse tosen 'tieren, tekeergaan'). Dus: het woelende water?(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Naamgeving gemeente
Oorspronkelijk was de gemeente verdeeld in de delen Dussen-Munsterkerk en Dussen-Muilkerk. Begin 19e eeuw wordt de gemeentenaam gewijzigd in 'Dussen, Munster en Muilkerk'. Verwarrend is dat deze naam 3 kernen suggereert, terwijl het er maar 2 waren. Wellicht vond men dat zelf ook niet reuze handig, want per 1-8-1908 is de gemeentenaam gewijzigd in Dussen.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Klaiendam.

Terug naar boven

Ligging

Dussen ligt NW van Waalwijk, ZO van Werkendam en grenst in het Z aan de Bergsche Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Dussen 360 huizen met 2.041 inwoners, verdeeld in de dorpen Munsterkerk 165/937 (= huizen/inwoners) en Muilkerk 78/441 en de buurtschappen Buitendijk en Polder samen 117/663. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Ton Lensvelt heeft genealogisch onderzoek gedaan naar de geschiedenis van zijn familie, en omdat die uit Dussen afkomstig is, heeft hij tevens een serie artikelen over de geschiedenis van Dussen gepubliceerd. Hij heeft de geschiedenis van het dorp en de voormalige gemeente zeer uitvoerig gedocumenteerd; in totaal betreft het naar schatting maar liefst ca. 300 artikelen.

- Verhalen over de geschiedenis van Dussen op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De afgelopen jaren is in het NW van het dorp de kleinschalige nieuwbouwwijk Zandweide gerealiseerd. Het gaat in totaal om ca. 100 woningen. De wijk wordt in het noordoosten begrensd door de Muilkerk, in het oosten door de Dokter van Vuurestraat, en in het zuiden door de Dorpsstraat. Het Middeltje, die naar het oosten doorloopt in de Heren van Brechtlaan, verdeelt de wijk in een noordelijk deel en een zuidelijk deel. Het zuidelijk deel bestaat uit één straat. Hierlangs liggen vrijstaande woningen. Een van de bijzonderheden in deze wijk is dat Dussenaar Jaap Smits aan de Schalkenwerf een modelwoning Zongericht Bouwen heeft gebouwd. Zongericht Bouwen maakt het mogelijk om zonder gasmeter en zonder energierekening te wonen. Hij wil op de Zandweide nog meer zongerichte woningen realiseren. Voor nadere informatie zie de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dussen heeft 15 rijksmonumenten.

- De huidige Hervormde (PKN) kerk aan de Zuideveldlaan dateert uit 1952 en is de opvolger van de vorige kerk die in de Tweede Wereldoorlog grotendeels is verwoest en in 1947 is afgebroken. De kerk valt onder de Hervormde Gemeente Dussen-Hank.

- De Noordeveldse Molen valt onder de buurtschap Korn en wordt daar verder beschreven.

- Kasteel Dussen. - Stichting Vrienden Kasteel Dussen (SVKD) is het gehele jaar actief met diverse activiteiten in het kasteel. Ook rondleidingen: vanaf 1 oktober elke 2e zondag van de maand om 14.00 en 15.00 uur.

- Gevelstenen in Dussen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - CV De Durdauwers.

- Oranjevereniging Dussen organiseert een aantal evenementen en activiteiten rond Koningsdag, en op 4 mei de Dodenherdenking.

- Gedurende 4 dagen in augustus organiseert een groep enthousiaste jongeren een Timmerdorp voor de basisschool-jeugd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Gratis autoveer Capelse Veer over de Bergsche Maas naar (Sprang-)Capelle v.v.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Dussen door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dussen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Peppel. - Kinderopvang, Peutergroep en BSO Hoppas.

- Muziek: - Dussens Smartlappenkoor "Uit Volle Borsten". - Shantykoor Muiterij Kantje Boord is opgericht in 1998. De zangers voelen zich sterk verbonden met het water, de zee, de (antieke) scheepvaart en het zeemansleven. De daaraan verbonden schoonheid, romantiek en dramatiek wordt in vele wonderschone liederen bezongen, 2- en 3 stemmig, Nederlandstalig en anderstalig. Het koor wordt bijgestaan door 3 accordeonisten, een banjospeler en een bodhránspeler.

- Sport: - Dussense Gymnastiek Vereniging DGV. - Tennisvereniging Groot Zuideveld. - s.v. Dussense Boys (voetbal) is opgericht in 1927.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging 'T is Wijd in de Heg is opgericht in 2009. De spreuk " 't is wijd in de heg" is een typisch Brabants gezegde. Betekenis: (ver) van het padje af zijn; in de war zijn, malende. Ver weg van het doel. Maar ook: prettig gestoord zijn. "Met de nodige zelfspot is gekozen voor de ludieke naam " 'T is wijd in de heg". Een gezegde dat op Brabantse wijze vertolkt dat de huidige situatie nog niet "koek en ei" is. Met andere woorden wij beseffen als geen ander dat we er nog hard aan moeten trekken om het toneelstuk met verve te kunnen spelen. Dat gaan we dus proberen maar tot op heden is het nog steeds... Juist, goed geraden en dus is een betere naam niet denkbaar!

Wij zijn een kleine toneelvereniging bestaande uit een zeer gemêleerd gezelschap. Wij brengen je dan ook geen normaal toneelstuk. Je kunt van ons een schouwspel verwachten vol humor van het type absurde komedie/klucht. Ons toneelspel gaat verder dan het podium. Wij betrekken mensen vanuit de zaal en improviseren er op los (of komt dat omdat we onze teksten niet kunnen onthouden?)." Aldus de vereniging op haar site.

- Zorg: - Zorgboerderij De Boer Op. In een groene omgeving net buiten de kern van Dussen wonen en werken zij op hun melkveehouderij en zorgboerderij. Naast het melken van koeien bieden zij een zinvolle dagbesteding aan volwassenen met een uiteenlopende zorgvraag. - In Herbergier Dussen (Dorpsstraat 19), gebouwd in de oude RK jongensschool uit begin 20e eeuw, wonen mensen met een geheugenprobleem die zorg behoeven. In en aan het bestaande pand zijn daarvoor 15 kamers gebouwd, een logeerkamer, een moderne, gezellige eetkeuken en een sfeervolle lounge.

- Veiligheid: - Brandweer Dussen.

Reactie toevoegen