Werkendam

Plaats
Dorp en gemeente
Werkendam
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

werkendam_collage.jpg

Werkendam, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Werkendam, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

werkendam hoogstraat met gemeentehuis [640x480].jpg

Werkendam Hoogstraat met gemeentehuis

Werkendam Hoogstraat met gemeentehuis

werkendam_2.jpg

Via de Sasdijk komen we in Wekendam, even stoppen ,een bordje, leuk even lezen.

werkendam_4.jpg

Mooie natuur en een prachtig uitzicht over rivier de Waal, gezien vanaf de Sasdijk.

werkendam.jpg

Even bij de Sasdijk neer het dorp in en komen in de Slikstraat.

werkendam_5.jpg

De Maranathakerk in het dorp Werkendam.

werkendam_3.jpg

En aan het adere eind van het dorp gaan we de dijk weer op, ook weer via de Slikstraat.

werkendam_8.jpg

Boven op de Sasdijk aangekomen zien we de pont naar Boven Hardinxveld liggen, en heel in de verte zien we de werkhavens.

werkendam_6.jpg

We kijken nog wat rond in de omgeving van Werkendam en komen dan al snel in Het Nationaal Park de Biesbosch. Heel bijzonde die grote natte ruimte.

werkendam_7.jpg

En even ten ZO zien we de watermolen De Vervoorne molen, die de Vervoornse Polder bemaald., Niet alleen hij heeft de hulp van een klein poldermolentje.

NB gemeente Werkendam in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Werkendam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Werkendam in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Werkendam

Terug naar boven

Status

- Werkendam is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena.

- De gemeente Werkendam is per 1-10-1950 vergroot met de gemeente De Werken en Sleeuwijk, in 1973 met een deel van de gemeente Almkerk (zijnde het dorp Nieuwendijk) en in 1997 met de gemeente Dussen.

- De gemeente Werkendam omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Dussen, Hank, Nieuwendijk en Sleeuwijk en de buurtschappen Baan (grotendeels), Buurtje, Hill (deels), Hoef, Hoekeinde, Keizersveer (deels), Kerkeinde, Kievitswaard, Kille, Korn, Peerenboom, Schans, Steurgat, Vierbannen, Vijcie en 't Zand. In totaal zijn dit 5 dorpen en 16 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Werkendam.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Werkendam.

- Onder het dorp Werkendam vallen ook de buurtschappen Kievitswaard, Schans (grotendeels), Steurgat en Vijcie (deels).

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Werkendam grenst in het W en NW aan de rivier de Nieuwe Merwede, de provincie Zuid-Holland en Dordrecht, in het N ook aan Zuid-Holland, de rivier de Boven-Merwede en Boven-Hardinxveld en Gorinchem, in het O aan Woudrichem, Almkerk, Babyloniënbroek en Meeuwen, in het ZO aan Sprang-Capelle, in het Z aan Waspik, Raamsdonk, Raamsdonksveer en Geertruidenberg en in het ZW aan het Nationale Park De Biesbosch, dat voor een deel ook binnen de gemeente ligt (in N en W richting), Drimmelen en Lage Zwaluwe, en ligt ZO van Zwijndrecht en Papendrecht, Z van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam, de A15 en Knooppunt Gorinchem (A15/A27), ZW van Leerdam, W van 'Wijk en Aalburg', NW van Waalwijk en Kaatsheuvel, N van Dongen, het Knooppunt Hooipolder (A59/A27), Oosterhout, de rivier de Amer, Made, Breda en het Knooppunt Zonzeel (A16/A59), NO van Knooppunt Klaverpolder (A16/A17/A59) en Zevenbergen en O van het water het Hollands Diep, de Moerdijkbruggen en de A16. De A27 loopt O door de gemeente, van N naar Z. De gelijknamige hoofdplaats ligt NO in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Werkendam 250 huizen met 1.559 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 244/1.514 (= huizen/inwoners) en de polders Keizersguldenwaard 1/10, Kalverwaard 1/1, Kievitswaard 1/12, Happenhennip 1/7, Hardenhoek 1/11 en Eijerwaard 1/4. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 10.600 huizen met ca. 26.500 inwoners, het gelijknamige dorp ca. 4.500 huizen met ca. 11.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Werkendam, kun je terecht bij:

- Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a..

- Verhalen over de geschiedenis van Werkendam op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Werkendam heeft als plaats 11 rijksmonumenten.

- Vervoorne Molen.

- Molenromp 't Landeke.

- Gevelstenen in Werkendam.

- Beschrijving orgel Dorpskerk.

- Fort Altena ligt O van Werkendam, ZW van Sleeuwijk, aan de O zijde van de afrit aan de A27 (adres: Tol 8a). Fort Altena is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd en profileert zich nu als trekpleister voor toeristen en zakenlui. Er is o.a. een restaurant en vergaderruimten gecreëerd. Ook is de originele brug teruggekeerd. Dat is een brug waarvan de balken eruit gehaald kunnen worden. Dat was nodig om de vijand de toegang tot het terrein te ontzeggen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Werkendam organiseert jaarlijks de festiviteiten rondom Koningsdag.

- Bij de Avondvierdaagse (juni) kun je kiezen uit de afstanden 3, 5 en 10 km.

- Op een zaterdag in september is er de Biesboschdag op de Hoogstraat, met o.a. oude ambachten en een muzikaal programma voor jong en ouder.

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Openluchtzwembad Werkina biedt de volgende faciliteiten: Het eerste (instructie)bad is een lekker ruim ondiep bad met een diepte van 0.40 tot 0.80 m met een kinderglijbaan. De kleintjes kunnen zichzelf hierin lekker vermaken. Het tweede (recreatie)bad heeft een diepte van 0.80 tot 1.40 m en heeft een familieglijbaan. Het derde (wedstrijd)bad is een 25 meter bad met een diepte van 1.40 tot 3.25 m en is voorzien van een 1 meter- en een 3 meter springplank. Verder  zijn er nog speciaal voor de allerkleinsten 3 aparte kleuterbadjes. Rondom de bassins voldoende banken, picknicktafels en terrasmeubilair. Speelgelegenheid: Kleuter-/peuterspeeltuin met speelvoorzieningen zoals: duikelrek, eendenkuipje, klim- en glijbaan, wip speeltoestellen. Het complex is voorzien van een grote en voor de kleuter een wat kleinere zonne-/speelweide. Kleedruimten: Wisselcabines en groepskleedruimtes. Kleedcabine voor gehandicapten. Douches, zowel buiten als binnen bij toiletgroep, warm en koud.

- Hertenpark.

- Nieuws van de winkeliers in Werkendam.

- De Markt in Werkendam is op zaterdag.

- In 2015 is het vernieuwde Biesbosch MuseumEiland geopend. Zie verder de pagina Biesbosch.

- Brabants Landschap en Waterschap Rivierenland hebben in 2009 samen ongeveer 12 hectare bos aangekocht bij Fort Altena. Het betreft het noordelijk gedeelte van het bos tussen Sleeuwijk, de Rijksstraatweg en het afwateringskanaal. Het bos vormt een cruciale schakel in de robuuste Ecologische Verbindingszone (revz) Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze robuuste verbinding moet de grote natte natuurgebieden Biesbosch, Vechtplassen en Naardermeer met elkaar verbinden, zodat soorten als de bever, otter, roerdomp en grote karekiet zich weer tussen deze gebieden kunnen verplaatsen. Met de aankoop ontstaat de mogelijkheid om het bos zo optimaal mogelijk in te richten voor deze soorten. Het zuidelijk deel van het bos tussen het afwateringskanaal en de Tol is gekocht door een particulier die het als natuurgebied in stand wil houden. Naast de realisatie van de robuuste Ecologische Verbindingszone ontstaan met de aankoop van het bos ook mogelijkheden voor de aanleg van het Liniepad. Het Liniepad is een wandel- en fietspad van Fort Bakkerskil naar de vesting Woudrichem. Het pad loopt via Fort Altena, de Zandwijkse en Uitwijkse molen en het landgoed Kraaiveld. Verder gaat Waterschap Rivierenland in een gedeelte van het aangekochte gebied tevens een waterbergingsgebied realiseren.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Werkendam.

- Fotoreportage van Werkendam door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Werkendam (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Werkendam. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool Het Baken. - Burgemeester Sigmondschool. - Basisschool 't Kompas.

- Sport: - Kozakken Boys Jeugd. - Kozakken Boys Dames 1. - Beachsport Vereniging Werkendam. Op de Copakadijk zijn diverse beachsporten te beoefenen: beachvolleybal, -voetvolleybal, -korfbal, -hockey, -tsjoekbal, -soccer, -tennis, -frisbee en -rugby. - De Kadijk Beach University (KBU) biedt extra trainingen voor kinderen die het topsport-niveau willen bereiken en behouden. - Gymvereniging OKK is opgericht in 1949.

- Bedrijfsleven: - Ondernemersvereniging DES (Door Eendracht Sterk) is de belangenvereniging van ondernemers in het Werkendamse dorpscentrum. Het doel van de vereniging is het bevorderen van een aantrekkelijk winkelklimaat. De vereniging organiseert jaarlijks diverse activiteiten waarvan de Biesboschdag en de Sinterklaasintocht de meest bekende zijn. In november en december zorgt de vereniging ervoor dat de winkelstraten sfeervol worden verlicht. Lokaal gevestigde detailhandelsbedrijven, horecabedrijven en overige ondernemingen gevestigd in Werkendam kunnen lid worden van de vereniging.

Reactie toevoegen