Caberg

Wijk
Dorp in de stad
Maastricht
Zuid-Limburg
Limburg

Caberg

Terug naar boven

Status

- Caberg is een wijk en daarnaast een voormalig dorp, thans 'dorp in de stad' in de provincie Limburg, in de streek Zuid-Limburg, gemeente Maastricht. T/m 1919 gemeente Oud-Vroenhoven. Daarbinnen viel Caberg hiërarchisch gezien onder het dorp Wolder.

- Naast elkaar liggen de wijken Caberg, dat het nieuwere deel is, en Oud-Caberg = het oorspronkelijke dorp. Alleen dat deel heeft wijkborden.

Terug naar boven

Ligging

Caberg ligt in het NW van de stad Maastricht en ligt verder in de ZO nabijheid van de Belgische grens, Z van de plaatsen Lanaken en Smeermaas in België, ZW van de rivier de Maas en het dorp Borgharen, W van het industriegebied Bosscherveld en de 'dorpen in de stad' Limmel en Amby, NW van het 'dorp in de stad' Heer en O van het Albertkanaal en de plaats Veldwezelt, beide in België.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp 22 huizen met 126 inwoners. Tegenwoordig heeft Caberg ca. 1.500 huizen met ca. 3.300 inwoners en Oud-Caberg ca. 900 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De eerste sporen van menselijke aanwezigheid in Maastricht zijn ontdekt in de Belvédèregroeve te Caberg. Daar zijn restanten van kampementen aangetroffen uit de periode 300.000 tot 50.000 v.Chr.

Het oude, oorspronkelijke dorp Caberg was tot ca. 1960 niet veel meer dan enkele lintbebouwingen aan en rond de Van Akenweg en de Brusselseweg. Sinsdien zijn in hoog tempo rondom nieuwbouwwijken verrezen.

- Artikelen over de geschiedenis van (Oud-)Caberg op de site van de Buurtraad.

- De publicatie 'Van dorpslint tot stadswijk. Cultuurhistorisch basisonderzoek Oud-Caberg / Malberg' (2005) is via de link ook deels online te lezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Monumentale boerderijen aan de Van Akenweg en de Postbaan vind je in tekst en beeld beschreven onder de link.

- Mariakapel op de kruising van de onverharde Lanakerweg-Zouwweg. Drie grote lindebomen accentueren de plek van de kapel in het veld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tejatergroep Stareleech is eind jaren negentig opgericht en brengt sindsdien jaarlijks in oktober of november een nieuwe musical op de planken. Op hun YouTube-kanaal vind je (elementen uit) al hun voorstellingen van het begin tot heden.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Buurtraad Oud-Caberg.

- Buurthuis: - Wijkcentrum De Luibe is de thuisbasis van ca. 13 lokale verenigingen.

- Muziek: - Fanfare Concordia Oud-Caberg. Eind 19e is de "Fanfare" opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog is de naam veranderd in Concordia. Voor de oorlog draagt men geen uniformen maar dragen de leden hun zondagse pak. In 1947 krijgen ze een pet, maar het zondagse pak blijft. In 1961 krijgt de fanfare haar eerste uniformen, een militair uniform van de Limburgse Jagers uit 1843 (een garnizoen dat in Maastricht gelegerd was). Later draagt de fanfare zwarte uniformen met een oranje afwerking. In 1996 worden het groene met een bordeaux afwerking. Vandaag de dag geeft Concordia nog altijd regelmatig concerten o.a. in verzorgingstehuizen, in het AZM tijdens de kerkdienst, in winkelcentra, in kerken, tijdens processies, bij communiekinderen en tijdens de kerstdagen.

- Sport: - s.c. Caberg (voetbal) is opgericht in 1953, en is in 2013 gefuseerd met v.v. Standaard tot de nieuwe club v.v. SCM (= Standaard Caberg Maastricht).

Reactie toevoegen