Oud-Vroenhoven

Voormalige gemeente
Maastricht
Zuid-Limburg
Limburg

lb_gemeente_oud-vroenhoven_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

Gemeente Oud-Vroenhoven anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Oud-Vroenhoven anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Oud-Vroenhoven

Terug naar boven

Status

- Oud-Vroenhoven is een voormalige gemeente in de provincie Limburg, in de streek Zuid-Limburg, gemeente Maastricht.

- De gemeente Oud-Vroenhoven is ontstaan per 18-7-1839, bij de afsplitsing van België. Aan de Belgische kant van de grens ligt het dorp Vroenhoven.

- In 1920 is de gemeente opgegaan in de gemeente Maastricht. De hoofdplaats Wolder is sindsdien een stadswijk van en 'dorp in de stad' in Maastricht.

- Wapen van de voormalige gemeente Oud-Vroenhoven.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Aajd-Vroenhove.

Oudere vermeldingen
Oud Vroenhoven.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Oud-Vroenhoven lag W van het centrum van Maastricht, tussen Maastricht en de grens met België, van Smeermaas in het N tot Neercanne in het Z. In het O vormde het riviertje de Jeker de grens met buurgemeente (met daarin tegenwoordig de Maastrichtse wijk en het 'dorp in de stad') Sint Pieter.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft de gemeente Oud-Vroenhoven 222 huizen met 1.100 inwoners, verdeeld in dorp Wolder of Wilré 117/585 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Veldwezeld (grotendeels Belgisch) 2/11, Caberg 22/126, Smeermaas (grotendeels Belgisch), Canne (grotendeels Belgisch) 1/8 en Biesland 41/245. De gemeente omvatte verder de buurtschappen Nekem, Voulwammus en De Hasendans.

- Per 1 januari 1920 is de gemeente Oud-Vroenhoven opgeheven en opgegaan in de gemeente Maastricht met 1.578 hectare, ca. 1.000 huizen en 4.512 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het rapport Ruimtelijke karakteristiek van het Bestemmingsplan Maastricht Zuidwest (= Wolder, Campagne, Biesland, Jekerdal, Villapark) (2012) is een pil van 518 pagina's, die het ontstaan en de ontwikkeling van de genoemde kernen beschrijft, plus een 'archeologisch cultuurwaardenonderzoek' ten behoeve van de implementatie van het Maastrichts Planologisch Erfgoedregime, en beschrijvingen van de 'dominante en kenmerkende bouwwerken', de 'cultuurhistorische attentiegebieden', de 'waardevolle cultuurhistorische elementen' en de 'waardevolle groenelementen'.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Doop-, trouw- en begraafregisters Oud-Vroenhoven 1620-1797. - Geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten Oud-Vroenhoven 1802-1919.

Reactie toevoegen