Oud-Vroenhoven

Voormalige gemeente
Maastricht
Zuid-Limburg
Limburg

lb_gemeente_oud-vroenhoven_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

Gemeente Oud-Vroenhoven anno ca. 1870 kaart J. Kuijper

Gemeente Oud-Vroenhoven anno ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oud-Vroenhoven

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oud-Vroenhoven.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oud-Vroenhoven.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oud-Vroenhoven.

Terug naar boven

Status

- Oud-Vroenhoven is een voormalige gemeente in de provincie Limburg, in de streek Zuid-Limburg, gemeente Maastricht.

- De gemeente Oud-Vroenhoven is ontstaan per 18-7-1839, bij de afsplitsing van België. Aan de Belgische kant van de grens ligt het dorp Vroenhoven.

- In 1920 is de gemeente Oud-Vroenhoven opgegaan in de gemeente Maastricht. De hoofdplaats Wolder is sindsdien een stadswijk van Maastricht.

- Wapen van de voormalige gemeente Oud-Vroenhoven.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Aajd-Vroenhove.

Oudere vermeldingen
Oud Vroenhoven.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Oud-Vroenhoven lag W van het centrum van Maastricht, tussen Maastricht en de grens met België, van Smeermaas in het N tot Neercanne in het Z. In het O vormde het riviertje de Jeker de grens tussen de gemeente Oud-Vroenhoven W hiervan en Sint Pieter O hiervan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Oud-Vroenhoven 222 huizen met 1.100 inwoners, verdeeld in dorp Wolder of Wilré 117/585 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Veldwezeld (grotendeels Belgisch) 2/11, Caberg 22/126, Smeermaas (grotendeels Belgisch), Canne (grotendeels Belgisch) 1/8 en Biesland 41/245. De gemeente omvatte verder de buurtschappen Nekem, Voulwammus en De Hasendans.

- Per 1 januari 1920 is de gemeente Oud-Vroenhoven opgeheven en opgegaan in de gemeente Maastricht met 1.578 hectare, ca. 1.000 huizen en 4.512 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het rapport Ruimtelijke karakteristiek van het Bestemmingsplan Maastricht Zuidwest (= Wolder, Campagne, Biesland, Jekerdal, Villapark) (2012) is een pil van 518 pagina's, die het ontstaan en de ontwikkeling van de genoemde kernen beschrijft, plus een 'archeologisch cultuurwaardenonderzoek' ten behoeve van de implementatie van het Maastrichts Planologisch Erfgoedregime, en beschrijvingen van de 'dominante en kenmerkende bouwwerken', de 'cultuurhistorische attentiegebieden', de 'waardevolle cultuurhistorische elementen' en de 'waardevolle groenelementen'.

Reactie toevoegen