Venray

Plaats
Dorp en gemeente
Venray
Noord-Limburg Land van Cuijk
Limburg

LB gemeente Venray in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Venray in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Venray in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Venray

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Venray.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Venray.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Venray.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Venray (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Venray is een dorp en gemeente in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, en daarbinnen voor een klein deel in de streek Land van Cuijk (het betreft het NW in de gemeente gelegen dorp Vredepeel).

- De gemeente Venray omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Blitterswijck, Castenray, Geijsteren, Heide, Leunen, Merselo, Oirlo, Oostrum, Smakt, Veulen, Vredepeel, Wanssum en Ysselsteyn en de buurtschappen Beek, Boddenbroek, Boshuijzen, Daland, De Nachtegaal, Endepoel, Haag, Helling, Hoogriebroek, Klein Oirlo, Kleindorp, Laagriebroek, Loobeek, Molenhoek, Overbroek, Scheide, Schoor, Weverslo en Zandhoek. Dat zijn in totaal 19 buurtschappen (die helaas geen van alle zijn voorzien van plaatsnaambordjes).

- De naam van de buurtschap Lull verdween in 1976, toen de grenzen tussen Oostrum en Venray werden gecorrigeerd (waardoor Lull van Oostrum naar Venray overging). Dit tot spijt van vele bewoners van deze eeuwenoude buurtschap. Tijdens de carnavalsperiode verscheen regelmatig weer het bord met de benaming Lull terug aan de Stationsweg. Sinds 1996 is op de plek van de voormalige buurtschap de wijk Sint Antoniusveld verrezen, gelegen in het oosten van Venray, tegen de A73. Daarmee is deze buurtschap ook geografisch gezien van de kaart verdwenen. De buurtschap Lull omvatte ca. 20 boerderijen.

- Wapen van de gemeente Venray.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Venray.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Venray, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Het Venrays Museum is hét cultuurhistorisch museum van Venray en omstreken. Het museum verzamelt, bewaart, onderzoekt, presenteert en exposeert een vaste collectie van stukken, die representatief zijn voor het culturele erfgoed van Venray en omgeving. Collectie: archeologie, religieuze kunst, gilden en schutterijen, handel en nijverheid, schilderijen en tekeningen, kunstnijverheid, kleding en textiel. Daarnaast is er altijd wel een wisseltentoonstelling te zien rond een speciaal thema, meestal lokaal of regionaal, dat voor een breed publiek aantrekkelijk is.

- Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o., bezoekadres: Dorpstraat 9, 5862 AD Geysteren, tel. 0478-532060, postadres: Vingerhoedskruid 2, 5803 KT Venray, tel. 0478-585096.

- Op RooyNet vind je cultuurhistorische foto's, films, geluiden en documenten. Deze zijn door de ca. 40 deelnemende organisaties uit de gemeente Venray verzameld, gedigitaliseerd en via RooyNet toegankelijk gemaakt. Ook het digitale archief van het Venrays weekblad Peel en Maas is vanaf 1880, op enkele jaargangen na, op RooyNet te vinden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Venray heeft 58 rijksmonumenten.

- Sint Petrusmolen of Gitzelsmolen.

- Mariakapellen in Venray.

- Gevelstenen in Venray.

- Odapark is een centrum voor hedendaagse kunst met beeldenpark waarin werk van (internationale) beeldend kunstenaars. In het Theehuis met aangebouwde expositieruimte wisselende manifestaties van hedendaagse beeldend kunstenaars, vaak gekoppeld aan een verbindend thema.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Fietsroute de Jozef Maria Route bestaat uit twee delen. Aan de westzijde van de Maas is deze 37 km lang (dit deel voert je door een aantal dorpen van de gemeente Venray) en aan de oostzijde 34 km lang (dit deel voert je o.a. naar de Duitse bedevaartplaats Kevelaer). Veerboot Kobus over de Maas is de verbindende schakel. De tocht voert langs mooie punten over goede en veilige fietspaden en biedt een verrassende tocht door een uniek grensgebied.

- In 2011 heeft Waterschap Peel en Maasvallei 34,5 hectare landbouwgrond gekocht in het Loobeekdal NW van Venray. Met deze aankoop komt de uitvoering van de Integrale gebiedsuitwerking Loobeekdal een stap dichterbij. Doelen van de herinrichting zijn: natuur realiseren via EHS en verbindingszones, landbouwstructuur voor agrarische bedrijven verbeteren, oorspronkelijke natuurlijke loop van de Loobeek terugbrengen (de beek die nu nog 9 kilometer lang is, wordt na meandering 11,5 kilometer), recreatieve mogelijkheden voor inwoners verbeteren en het landschap aantrekkelijker maken. De herinrichting van het Lobeekdal is in 2015 gereed gekomen.

- Onder de noemer Maasgaard worden tot 2020 13 projecten uitgevoerd in de gemeenten Horst aan de Maas en Venray, ter verbetering van het buitengebied. De projecten komen zowel natuur, recreatie als landbouw ten goede.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Venray.

- Zorgboerderij 'Boer' Hans.

Reactie toevoegen