Bosschenhuizen

Plaats
Buurtschap
Simpelveld
Heuvelland Parkstad
Limburg

Bosschenhuizen

Terug naar boven

Status

- Bosschenhuizen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Simpelveld.

- De buurtschap Bosschenhuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Simpelveld.

- De buurtschap Bosschenhuizen heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft dus een 'bebouwde kom'.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Busjehoêze.

Oudere vermeldingen
Buschenhaus, 1378 Busgenhusen, 1454 Busscherhousen.

Naamsverklaring
Betekent huizen ‘nederzetting’ bij of in het bos.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bosschenhuizen ligt rond de gelijknamige weg, W van het dorp Simpelveld en ligt verder NO van het dorp Eys, O van het dorp Wijlre, ZO van het dorp Ubachsberg en NNO vn het dorp Nijswiller.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bosschenhuizen 28 huizen met 118 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bosschenhuizen heeft 3 rijksmonumenten.

- De H. Hartkapel, op een T-splitsing in het centrum van de buurtschap, is in 1958 gebouwd naar plannen van A.F. Brenninkmeyer, op de plek van een oudere kapel uit 1923. Eerder hebben hier al verschillende wegkruisen gestaan.

- Bosschenhuizen heeft een 5-tal wegkruisen (onder de link even naar onderen scrollen tot je bij deze plaatsnaam komt, of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Tegen de bebouwde kom van Simpelveld aan, juist ten westen van het dorp, oostelijk van Bosschenhuizen, ligt een waardevol kalkgrasland (0,84 ha) op de Klingeleberg. Enig struweel en enkele bomen zorgen voor afwisseling in het terrein. Een menselijk element is een kapelletje op de helling. Kalkgraslanden zijn vooral bekend door hun bloemenrijkdom. Tijdens een inventarisatie uit 1989 bleken er ongeveer 140 soorten planten op het kleine terreintje aanwezig te zijn. De variatie in bloemen en planten op de warme helling maakt het een geschikt gebied voor vele insecten. Het graslandreservaat dat net buiten de bebouwde kom ligt, is voor wandelaars vrij toegankelijk.

Reactie toevoegen