Bloemendaal

Plaats
Dorp en gemeente
Bloemendaal
Kennemerland
Noord-Holland

bloemendaal josef israelsweg [640x480].jpg

Bloemendaal Josef Israelsweg

Bloemendaal Josef Israelsweg

het.jpg

Het Pannenkoekhuisje in Bloemendaal

thijsses-hof_bloemendaal.jpg

Bloemendaal, collage van Thijsse's Hof, in 1925 de eerste heemtuin van ons land, en in 2015 benoemd tot rijksmonument.

NH gemeente Bloemendaal in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Bloemendaal in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Bloemendaal in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Bloemendaal

Terug naar boven

Status

- Bloemendaal is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland.

- De gemeente Bloemendaal is in 2009 vergroot met de gemeente Bennebroek.

- Onder de gemeente Bloemendaal vallen naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Aerdenhout (grotendeels), Bennebroek, Bentveld (deels), Overveen en Vogelenzang, en de badplaats Bloemendaal aan Zee. In totaal zijn dit 6 dorpen en 1 badplaats.

- Onder het dorp Bloemendaal valt ook het grootste deel van het strand van badplaats Bloemendaal aan Zee, en verder een zeer klein deel van de bebouwing aldaar (al dan niet permanente strandtenten). Het grootste deel van de bebouwing van de badplaats valt namelijk onder het dorp Overveen.

- Wapen van de gemeente Bloemendaal.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Bloemendaal.

Terug naar boven

Ligging

Bloemendaal ligt W van Haarlem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Bloemendaal heeft (sinds de herindeling van 2009) ca. 9.000 huizen met ca. 22.000 inwoners. Het dorp Bloemendaal (inclusief het gedeelte dat voorheen, dat wil zeggen: tot 1995, het gedeelte van het dorp Santpoort(-Zuid) binnen de gemeente Bloemendaal uitmaakte) omvat tegenwoordig ca. 2.600 huizen met ca. 6.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Bloemendaal, kun je terecht bij Stichting Ons Bloemendaal.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplannen van de kernen in de gemeente Bloemendaal.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bloemendaal heeft als plaats 123 rijksmonumenten.

- Bloemendaal heeft 61 gemeentelijke monumenten.

- Reconstructie torentje Hartenlustschool.

- Gevelstenen in Bloemendaal.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Thijsse’s Hof, gelegen in het Bloemendaalse Bos, is in 1925 ontstaan als cadeau van Bloemendalers en het gemeentebestuur aan dr. Jac. P. Thijsse ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag. Thijsse stond aan de basis van de natuurstudie, natuurbescherming en natuureducatie in Nederland en is vooral bekend geworden als auteur van de Verkade-albums en als oprichter van de Vereniging Natuurmonumenten. Het ontwerp van de Hof is van Leonard A. Springer, een bekend tuin- en landschapsarchitect. Springer werkte in de traditie van de Engelse landschapsstijl en dat is in Thijsse’s Hof duidelijk te zien. Thijsse's Hof is de eerste heemtuin van Nederland en is in 2015 tot rijksmonument benoemd.

- Doel van het in 2013 gerealiseerde project Noordwest Natuurkern is om via 5 gaten in de 'zeereep' tussen Bloemendaal en IJmuiden de wind vanaf zee weer toegang te geven tot de achterliggende duinen. De gaten zijn tussen de 100 en 150 meter breed en elf meter diep. De dynamiek van stuivend zand is teruggebracht en de duinen gaan weer aan de wandel door het landschap. Een eeuwenoud en verloren gegaan proces wordt zo hersteld. Zonder dynamiek is ons unieke duinecosysteem ten dode opgeschreven. Door de grotere variatie krijgen karakteristieke planten en dieren weer goede kansen.

- Natuurbrug Zeepoort over de Zeeweg in Bloemendaal is op 15-9-2017 officieel geopend. De natuurbrug past goed bij de monumentale Zeeweg, is landschappelijk goed ingepast en is alleen bedoeld voor dieren en planten. Om te zorgen dat zij hier ongestoord kunnen zijn, is de brug niet toegankelijk voor de mens. Natuurbrug Zeepoort is 1 van de 3 bruggen die de natuur van de Waterleidingduinen weer met Nationaal Park Zuid-Kennemerland verbindt. Door Natuurbrug Zeepoort en de eerder al gerealiseerde natuurbruggen Zandpoort (bij Zandvoort) en Duinpoort over het spoor (zie de NOS-Jeugdjournaal-reportage hierover d.d. 5-3-2018) is een aaneengesloten natuurgebied van meer dan 7000 hectare ontstaan, waardoor de overlevingskans van beschermde diersoorten van het duingebied groter wordt. Met de natuurbruggen wordt de versnippering van de natuur hersteld die is ontstaan door de aanleg van wegen en spoorlijnen.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Bloemendaal.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bloemendaal (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Bloemendaal. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - AB-Radio, lokale omroep voor de gemeente Bloemendaal.

- Zorg: - Zorgboerderij Tuinderij de Ark.

Reactie toevoegen