Aerdenhout

Plaats
Dorp
BloemendaalHeemstede
Kennemerland
Noord-Holland

aerdenhout vondelkade 1938 [640x480].jpg

Aerdenhout Vondelkade (valt onder de gem. Heemstede) 1938

Aerdenhout Vondelkade (valt onder de gem. Heemstede) 1938

Aerdenhout

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Aerdenhout.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Aerdenhout.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Aerdenhout.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Aerdenhout.

Terug naar boven

Status

- Aerdenhout is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, in grotendeels gemeente Bloemendaal, deels gemeente Heemstede.

- Het Heemsteedse deel, dat ook voor het postcodeboek "in" Heemstede ligt, betreft het gedeelte Z van de Westelijke Randweg, tussen spoorlijn en Hoofdvaart, waaronder de Vondelkade die u hieronder op de ansichtkaart ziet afgebeeld.

- Om het nog ingewikkelder te maken: onder de (postale) kern Aerdenhout valt ook een deel van het dorp Bentveld, namelijk het O deel van Bentveld, dat onder de gemeente Bloemendaal valt.

Terug naar boven

Ligging

Aerdenhout ligt direct ZW van Haarlem, O van Zandvoort en Bentveld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Aerdenhout heeft ca. 2.000 huizen met ca. 4.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aerdenhout heeft 4 rijksmonumenten.

- Aerdenhout heeft 26 gemeentelijke monumenten.

- Aanvankelijk was in Aerdenhout alleen sprake van een kapel, gebouwd in 1934. Na de ingebruikneming van de Adventskerk in 1958 is de kapel jarenlang gebruikt al jeugdsocieteit. In 1968 is de kapel gesloten en daarna verhuurd aan de familie Groenewald, die er een woonhuis van maakte. In 1998 is de kapel helaas afgebroken. De geschiedenis van de Adventskerk, van de huidige Protestantse Gemeente Aerdenhout, begint in 1934 met de schenking door mevrouw C.A. van Wickevoort Crommelin van het huidige terrein aan de Leeuwerikenlaan, met als doel en voorwaarde ‘daarop te bouwen een voor blijvend gebruik bestemde kerk van steen’. Die kerk moest dan binnen 25 jaar voltooid worden. Zo niet, dan zou het geheel terugvallen aan haar erfgenamen. Een prachtig geschenk en 25 jaar lijkt een ruime tijd om een kerk te bouwen. Helaas, de kerkelijke gebiedsindeling (kerkelijk Aerdenhout was een lappendeken van Zandvoort, Overveen en Heemstede) en de oorlog gooiden roet in het eten. Met als gevolg dat de inwijding slechts 10 dagen voor het verloop van de termijn, op 21 december 1958, plaatsvond. In 2006 is de kerk gerenoveerd.

- RK H.H. Antonius & Pauluskerk (Sparrenlaan 9).

- Klooster Alverna is het Moederhuis van de Nederlandse Provincie van de Congregatie Zusters Franciscanessen.

- Aerdenhout krijgt pas in 1924 een lagere school, maar wel een prachtig pand, compleet met torenkamer en in de stijl van de Amsterdamse school (Mr. H. Enschedeweg 22). Na 65 jaar blijkt het echter niet meer te voldoen aan de eisen des tijds en is in 1989 op het terrein nieuwbouw gepleegd. Gelukkig is een deel van het oude gebouw blijven staan. Architect Herman Hertzberger heeft een ontwerp gemaakt dat heel anders van karakter is en toch prachtig aansluit bij het resterende deel van het oude gebouw. Het ontwerp heeft zowel nationaal als internationaal veel belangstelling en waardering gekregen voor zijn vormgeving en gebruiksmogelijkheden. - Site Schoolvereniging Aerdenhout-Bentveld. - In 2014 heeft de school het 90-jarig jubileum gevierd.

- Gevelstenen in Aerdenhout.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

Terug naar boven

Links

- Montessori College Aerdenhout.

- Vondelschool.

- Site over verleden en heden van station Heemstede - Aerdenhout.

Reactie toevoegen