Bladel

Plaats
Dorp en gemeente
Bladel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Bladel

Terug naar boven

Status

- Bladel is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen.

- De gemeente Bladel is in 1997 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten "Bladel en Netersel" en "Hoogeloon, Hapert en Casteren".

- De gemeente Bladel omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Casteren, Hapert, Hoogeloon en Netersel, en de buurtschappen Biezenheuvel, Broekenseind (grotendeels), Dalem, De Pan, Egypte, Franse Hoef, Heieind, Heikant, Het Bosch, Heuvel, Hoogcasteren, Landrop, Lemel en Ten Vorsel. Bij elkaar omvat de gemeente Bladel dus 5 dorpen en 14 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Bladel.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Bladel.

- Onder het dorp Bladel vallen ook de buurtschappen Egypte, Franse Hoef, Het Bosch (mogelijk alleen voor de postadressen) en Ten Vorsel.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Bladel grenst in het W aan Reusel, Hulsel en Lage Mierde, in het NW aan Esbeek en Diessen, in het N aan Middelbeers, Oostelbeers en Vessem, in het O aan Knegsel, Duizel, Eersel en Weebosch en in het Z aan België, en ligt ZW van Veldhoven en Eindhoven, W van Bergeijk en Valkenswaard, NO van de Belgische plaatsen Arendonk, Retie en Dessel en ZO van Tilburg. De A67, die in België aansluit op de E34, loopt Z door de gemeente, van Z naar O. Het dorp Bladel ligt centraal tot W in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Bladel en Netersel 221 huizen met 1.278 inwoners, verdeeld in de dorpen Bladel 72/458 (= huizen/inwoners) en Netersel 47/253 en de buurtschappen Hoeveneinde 25/147, Heeleinde 46/223, Isegrim of Fransche Hoef 6/24, Wolswinkelsche Hoeven of Het Bosch 6/29 en Helleneinde 19/144. De gemeente Hoogeloon, Hapert en Casteren bevat in 1840 259 huizen met 1.398 inwoners, verdeeld in de dorpen Hoogeloon 84/459, Hapert 59/347 en Casteren 50/273 en de buurtschappen Hoog-Casteren 36/167 en Dalem 30/152. Tegenwoordig heeft de gemeente Bladel ca. 8.000 huizen met ca. 20.000 inwoners, het gelijknamige dorp ca. 4.150 huizen met ca. 10.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Bladel, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Pladella Villa. De heemkamer van de heemkundige kring maakt het verleden van het dorp en de streek aanschouwelijk. U vindt er bijv. een smidse, een oude schoolklas, attributen van de boerderij, van de sigarenindustrie en de originele tapkast uit het café van Jan en Miet van Bommel. Keuken, huis- en slaapkamer anno ca. 1950. Verder een bibliotheek en documentatiecentrum met o.a. boeken over de gemeente Bladel, de Kempen en Noord-Brabant en collecties bidprentjes, krantenknipsels, foto's en oude ansichten.

- Verhalen over de geschiedenis van Bladel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Bladel en Netersel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bladel heeft 12 rijksmonumenten.

- Bladel heeft 30 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Bladel.

- Beschrijving orgel Hervormde kerk 'Het Witte Kerkje'.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Op de Facebookpagina Bladel Centrum houden ze je op de hoogte van wat er in het centrum te doen is aan evenementen en activiteiten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2014 is Z van Bladel, over de A67, aan de Belgische grens en nét aan de Belgische kant, Ecoduct Kempengrens gerealiseerd. Dit project is uniek omdat het door de Vlaamse en Nederlandse overheid samen is gerealiseerd. Het was knelpunt NB10 in het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Uit recent onderzoek blijkt dat het ecoduct al goed wordt gevonden door verschillende doelsoorten. Zo zijn er 16 verschillende wilde zoogdiersoorten op het ecoduct waargenomen, waaronder 4 soorten marters en 8 soorten muizen. Naast de zoogdieren zijn er onder meer ook 8 soorten vleermuizen, 6 soorten amfibieën, 18 soorten sprinkhanen en 80 soorten loopkevers aangetroffen.

- De Kleine Beerze is ongeveer 15 kilometer lang en stroomt voornamelijk door agrarisch gebied. De beek ontspringt bij Duizel en loopt langs Hoogeloon en Vessem, tussen Oostelbeers en Middelbeers naar het Landgoed Baest in Spoordonk waar zij in de Beerze uitstroomt. De Beek is in jaren zestig van de 20e eeuw vrijwel geheel gekanaliseerd om snel af te wateren. Nu is het gebied door deze snelle afvoer verdroogd. Ook zit er door de stuwen en het rechte karakter van de beek nauwelijks meer stroming in het water, dit is slecht voor de kwaliteit van het water. In 2009 is de Kleine Beerze bij Hoogeloon opnieuw ingericht. Het resultaat is een beek met meer variatie in stroming, een afwisselende oever, schoner water en meer ruimte in het beekdal voor het vasthouden en bergen van water.

En in 2013 is het beekdal tussen Den Heuvel en Hoogcasteren in ere hersteld. De rechte beek heeft plaats gemaakt voor natuurlijke meanders. Zo ontstaat er meer variatie in stroomsnelheid. Dit is gunstig voor de kwaliteit van het water en voor de leefomgeving. In het noordelijke deel, aansluitend op het Hoogeloonse Bos, krijgt de Kleine Beerze het karakter van een bosbeek. Zo'n beschaduwde beek is een erg geschikte leefomgeving voor de gewone bronlibel. In het zuidelijke deel gaat de beek, licht slingerend, door een meer open landschap stromen, zodat ruimte blijft bestaan voor groeiplaatsen voor de drijvende waterweegbree, die veel zon nodig heeft. Door het aanleggen van houtsingels en laanbomen is een kleinschalig beemdenlandschap met afwisselend open vlakten, hooilanden en bos gecreëerd.

- Op de site Bladel Centrum vind je o.a. een overzicht van de supermarkten, overige winkels, horeca en overige bedrijven in het dorpscentrum. In het centrum heb je overigens de beschikking over gratis Wifi.

Terug naar boven

Beeld

- Esther de Raad en Michaël Breukers produceren in 2015 in opdracht van de Tilburgse Stichting Saanderdaags ca. 120 korte films, met levendige interviews met tientallen oudere inwoners uit 6 dorpen in de Kempen. Een van die dorpen is Bladel, waar ze 29 filmpjes hebben gemaakt. Deze zijn op DVD bij genoemde stichting verkrijgbaar (geweest). Onder de link kun je 3 van de filmpjes online bekijken. Cameraman Ad van Korven heeft prachtige beelden geschoten van de gesprekken over het dorpse leven van 50 jaar en langer geleden. Je hoort hoe het Kempische dialect steeds met een lokale tongval gesproken wordt, en je ervaart de gemoedelijkheid en de gastvrijheid die de Kempenaar zo eigen is.

- Fotoreportage van Bladel door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bladel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Bladel.

- Media / nieuws: - KempenTV is de lokale omroep voor de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden.

- Muziek: - Koninkijke Harmonie L'Union. - Drumschool Chris van de Vijfeijke geeft lessen in Bladel en Eindhoven.

- Zorg: - Zorgboerderij Bij de Pinken. - Zorgboerderij De Hooiberg.

Reactie toevoegen