Bladel

Plaats
Dorp en gemeente
Bladel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Bladel

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Bladel.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Bladel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bladel (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Bladel is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen.

- De gemeente Bladel is in 1997 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten "Bladel en Netersel" en "Hoogeloon, Hapert en Casteren".

- De gemeente Bladel omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Casteren, Hapert, Hoogeloon en Netersel en de buurtschappen Biezenheuvel, Broekenseind (grotendeels), Dalem, De Pan, Egypte, Franse Hoef, Heieind, Heikant, Het Bosch, Heuvel, Hoogcasteren, Landrop, Lemel en Ten Vorsel. Bij elkaar omvat de gemeente Bladel dus 5 dorpen en 14 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Bladel.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Bladel.

- Onder het dorp Bladel vallen ook de buurtschappen Egypte, Franse Hoef, Het Bosch (mogelijk alleen voor de postadressen) en Ten Vorsel.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Bladel, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Pladella Villa. De heemkamer van de heemkundige kring maakt het verleden van het dorp en de streek aanschouwelijk. U vindt er bijv. een smidse, een oude schoolklas, attributen van de boerderij, van de sigarenindustrie en de originele tapkast uit het café van Jan en Miet van Bommel. Keuken, huis- en slaapkamer anno ca. 1950. Verder een bibliotheek en documentatiecentrum met o.a. boeken over de gemeente Bladel, de Kempen en Noord-Brabant en collecties bidprentjes, krantenknipsels, foto's en oude ansichten.

- Verhalen over de geschiedenis van Bladel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Bladel en Netersel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bladel heeft 12 rijksmonumenten.

- Bladel heeft 30 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Bladel.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2014 is Z van Bladel, over de A67, aan de Belgische grens en nét aan de Belgische kant, Ecoduct Kempengrens gerealiseerd. Dit project is uniek omdat het door de Vlaamse en Nederlandse overheid samen is gerealiseerd. Het was knelpunt NB10 in het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Uit recent onderzoek blijkt dat het ecoduct al goed wordt gevonden door verschillende doelsoorten. Zo zijn er 16 verschillende wilde zoogdiersoorten op het ecoduct waargenomen, waaronder 4 soorten marters en 8 soorten muizen. Naast de zoogdieren zijn er onder meer ook 8 soorten vleermuizen, 6 soorten amfibieën, 18 soorten sprinkhanen en 80 soorten loopkevers aangetroffen.

- De Kleine Beerze is ongeveer 15 kilometer lang en stroomt voornamelijk door agrarisch gebied. De beek ontspringt bij Duizel en loopt langs Hoogeloon en Vessem, tussen Oostelbeers en Middelbeers naar het Landgoed Baest in Spoordonk waar zij in de Beerze uitstroomt. De Beek is in jaren zestig van de 20e eeuw vrijwel geheel gekanaliseerd om snel af te wateren. Nu is het gebied door deze snelle afvoer verdroogd. Ook zit er door de stuwen en het rechte karakter van de beek nauwelijks meer stroming in het water, dit is slecht voor de kwaliteit van het water. In 2009 is de Kleine Beerze bij Hoogeloon opnieuw ingericht. Het resultaat is een beek met meer variatie in stroming, een afwisselende oever, schoner water en meer ruimte in het beekdal voor het vasthouden en bergen van water.

En in 2013 is het beekdal tussen Den Heuvel en Hoogcasteren in ere hersteld. De rechte beek heeft plaats gemaakt voor natuurlijke meanders. Zo ontstaat er meer variatie in stroomsnelheid. Dit is gunstig voor de kwaliteit van het water en voor de leefomgeving. In het noordelijke deel, aansluitend op het Hoogeloonse Bos, krijgt de Kleine Beerze het karakter van een bosbeek. Zo'n beschaduwde beek is een erg geschikte leefomgeving voor de gewone bronlibel. In het zuidelijke deel gaat de beek, licht slingerend, door een meer open landschap stromen, zodat ruimte blijft bestaan voor groeiplaatsen voor de drijvende waterweegbree, die veel zon nodig heeft. Door het aanleggen van houtsingels en laanbomen is een kleinschalig beemdenlandschap met afwisselend open vlakten, hooilanden en bos gecreëerd.

Terug naar boven

Beeld

- Esther de Raad en Michaël Breukers produceren in 2015 in opdracht van de Tilburgse Stichting Saanderdaags ca. 120 korte films, met levendige interviews met tientallen oudere inwoners uit 6 dorpen in de Kempen. Een van die dorpen is Bladel, waar ze 29 filmpjes hebben gemaakt. Deze zijn op DVD bij genoemde stichting verkrijgbaar (geweest). Onder de link kun je 3 van de filmpjes online bekijken. Cameraman Ad van Korven heeft prachtige beelden geschoten van de gesprekken over het dorpse leven van 50 jaar en langer geleden. Je hoort hoe het Kempische dialect steeds met een lokale tongval gesproken wordt, en je ervaart de gemoedelijkheid en de gastvrijheid die de Kempenaar zo eigen is.

- Fotoreportage van Bladel door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Bladel.

- Media / nieuws: - KempenTV is de lokale omroep voor de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden.

- Zorg: - Zorgboerderij Bij de Pinken. - Zorgboerderij De Hooiberg.

Reactie toevoegen