Hoogeloon

Plaats
Dorp
Bladel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Hoogeloon

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hoogeloon.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hoogeloon (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Hoogeloon is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Bladel. T/m 1996 gemeente Hoogeloon, Hapert en Casteren.

- Wapen van de voormalige gemeente Hoogeloon, Hapert en Casteren.

- Onder het dorp Hoogeloon vallen ook de buurtschappen Biezenheuvel, Broekenseind (grotendeels), Heieind, Heikant, Heuvel, Hoogcasteren en Landrop. Dat zijn 7 buurtschappen.

Terug naar boven

Geschiedenis

In Hoogeloon heeft in de Romeinse tijd een graftoren van ongeveer 7 meter hoog gestaan. Dat hebben archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam in 2010 ontdekt. In 1982 zijn hier een villa en een grafveld uit de Romeinse tijd bloot gelegd. Na jaren van onderzoek is duidelijk geworden dat er in die periode ook een graftoren moet hebben gestaan. Nooit eerder is zo'n vondst gedaan op het Nederlandse platteland. De opgravingen werden gedaan op de Kaboutersberg. De vondsten dateren uit het begin van de 2e eeuw na Christus. Resten van graftorens zijn al eens eerder in Nijmegen gevonden. Volgens volksverhalen uit de 19e eeuw zou kabouterkoning Kyrië in het grafmonument te Hoogeloon zijn begraven. (bron: Omroep Brabant, 18-5-2010)

- Verhalen over de geschiedenis van Hoogeloon, Hapert en Casteren op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoogeloon heeft 13 rijksmonumenten.

- Hoogeloon heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Hoogeloon door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgcoöperatie Hoogeloon is de eerste lokale zorgcoöperatie van Nederland (opgericht in 2005). De coöperatie zet zich in voor het behoud en het ontwikkelen van zorg, diensten en faciliteiten in het dorp. Zij wil hiermee bereiken dat ouderen en mensen met een beperking, ook bij een toenemende zorgvraag, in het dorp kunnen blijven wonen.

Reactie toevoegen