Hoogeloon

Plaats
Dorp
Bladel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Hoogeloon

Terug naar boven

Status

- Hoogeloon is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Bladel. T/m 1996 gemeente Hoogeloon, Hapert en Casteren.

- Wapen van de voormalige gemeente Hoogeloon, Hapert en Casteren.

- Onder het dorp Hoogeloon vallen ook de buurtschappen Biezenheuvel, Broekenseind (grotendeels), Heieind, Heikant, Heuvel, Hoogcasteren en Landrop. Dat zijn 7 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hoogeloon grenst in het W aan Casteren, in het N aan Middelbeers, in het O aan Vessem en Knegsel en in het Z aan Duizel en Hapert, en ligt NO van Bladel, O van Netersel, W van Veldhoven en Eindhoven en NW van Eersel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Hoogeloon 84 huizen met 459 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 880 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In Hoogeloon heeft in de Romeinse tijd een graftoren van ongeveer 7 meter hoog gestaan. Dat hebben archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam in 2010 ontdekt. In 1982 zijn hier een villa en een grafveld uit de Romeinse tijd bloot gelegd. Na jaren van onderzoek is duidelijk geworden dat er in die periode ook een graftoren moet hebben gestaan. Nooit eerder is zo'n vondst gedaan op het Nederlandse platteland. De opgravingen werden gedaan op de Kaboutersberg. De vondsten dateren uit het begin van de 2e eeuw na Christus. Resten van graftorens zijn al eens eerder in Nijmegen gevonden. Volgens volksverhalen uit de 19e eeuw zou kabouterkoning Kyrië in het grafmonument te Hoogeloon zijn begraven. (bron: Omroep Brabant, 18-5-2010)

- Verhalen over de geschiedenis van Hoogeloon, Hapert en Casteren op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoogeloon heeft 13 rijksmonumenten.

- Hoogeloon heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tijdens het Kempencup Toernooi in Hoogeloon (voetbaltoernooi in mei of juni, met na afloop een feestavond) strijden ca. 30 teams (zowel heren als dames) uit de hele Kempen om de Kempencup.

- In het 1e weekend van september organiseert Fanfare Wilhelmina jaarlijks het BELEVENement, een 2-daags festival met muziek, cultuur, regionale producten en creativiteit.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Hoogeloon door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hoogeloon (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Hoogeloon.

- Nieuws: - Dorpskrant 't Hoogeloontje wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd en is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Dorpshuis: - Gemeenschapsruimte D'n Anloôp.

- Muziek: - Showband Sint Joris.

- Sport: - v.v. Hoogeloon (voetbal) is opgericht in 1940.

- Zorg: - Zorgcoöperatie Hoogeloon is de eerste lokale zorgcoöperatie van Nederland (opgericht in 2005). De coöperatie zet zich in voor het behoud en het ontwikkelen van zorg, diensten en faciliteiten in het dorp. Zij wil hiermee bereiken dat ouderen en mensen met een beperking, ook bij een toenemende zorgvraag, in het dorp kunnen blijven wonen.

Reactie toevoegen