Casteren

Plaats
Dorp
Bladel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Casteren

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Casteren.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Casteren.

Terug naar boven

Status

- Casteren is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Bladel. T/m 1996 gemeente Hoogeloon, Hapert en Casteren.

- Tot het dorp Casteren valt wellicht ook de buurtschap Het Bosch te rekenen, hoewel deze formeel (d.w.z. voor de postadressen) onder het dorp Bladel valt.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Hoogeloon, Hapert en Casteren op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Casteren op de dorpssite, doorgaans van de hand van de lokale heemkundige Kees Jansen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Casteren heeft 3 rijksmonumenten.

- Casteren heeft 8 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel Maria, Koningin van de Vrede (Westelbeersedijk) is in 2005 dankzij de inzet van vele vrijwilligers tot stand gekomen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Casteren door Kees Wittenbols uit Breda.

- Esther de Raad en Michaël Breukers produceren in 2015 in opdracht van de Tilburgse Stichting Saanderdaags ca. 120 korte films, met levendige interviews met tientallen oudere inwoners uit 6 dorpen in de Kempen. Een van die dorpen is Casteren, waar ze 25 filmpjes hebben gemaakt. Deze zijn op DVD bij genoemde stichting verkrijgbaar (geweest). Onder de link kun je 3 van de filmpjes online bekijken. Cameraman Ad van Korven heeft prachtige beelden geschoten van de gesprekken over het dorpse leven van 50 jaar en langer geleden. Je hoort hoe het Kempische dialect steeds met een lokale tongval gesproken wordt, en je ervaart de gemoedelijkheid en de gastvrijheid die de Kempenaar zo eigen is.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Casteren.

Reactie toevoegen