Abbegaasterketting

Plaats
Buurtschap
Súdwest-Fryslân
Fryslân

abbegaasterketting_collage.jpg

Abbegaasterketting, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Abbegaasterketting, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Abbegaasterketting..JPG

Abbegaasterketting, een nederzeting bij de brug over de Bolswardervaart

Abbegaasterketting, een nederzeting bij de brug over de Bolswardervaart

Abbegaasterketting. (2).JPG

Abbegaasterketting, aan de Bolswardervaart

Abbegaasterketting, aan de Bolswardervaart

Abbegaasterketting

Terug naar boven

Status

- Abbegaasterketting is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wymbritseradiel.

- De buurtschap Abbegaasterketting valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Abbega.

- De buurtschap Abbegaasterketting heeft geen plaatsnaamborden in de traditionele zin des woords, dat wil zeggen: aan een paal langs de weg. Hier hangen de plaatsnaamborden aan de ophaalbrug (zie foto). Dat is wel zo praktisch, want nu zien zowel het weg- als het vaarverkeer dat ze door deze buurtschap komen. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Abbegeaster Ketting. Op de straatnaambordjes en in het postcodeboek staat echter Abbegeasterketting, als een woord dus. Op de plaatsnaambordjes aan de brug staat de naam in de Nederlandse spelling (wat dan weer wél overeenkomt met de algemene plaatsnaamspellingpolicy van de voormalige gemeente Wymbritseradiel met betrekking tot de steden en dorpen, die officieel, dat wil zeggen: voor postcodeboek en BAG en dergelijke, Nederlandstalig zijn).

Oudere vermeldingen
1718 Abbegaster Ketting Huys, 1840 Abbegatsterketting, 1899 Abbegaaster-ketting.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar een overhaal - waar de tol werd ingevorderd door middel van een over de vaart gespannen ketting - behorend bij Abbega.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Abbegaasterketting ligt NW van het dorp Abbega, rond de weg Abbegeasterketting en rond de brug over de Wijmerts of Bolswarderzeilvaart.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Abbegaasterketting 6 huizen met 38 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen (plus een woonark of -schip) met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1969 is het oude, nog geen meter brede draaibruggetje over de Wijmerts of Bolswarderzeilvaart vervangen door de huidige vijf meter brede betonnen ophaalbrug. - Filmpje met betrekking tot de ingebruikname van de nieuwe ophaalbrug, waarbij het hele dorp Abbega uitloopt en met fanfare Hâld Moed uit het O buurdorp Oosthem naar de nieuwe brug marcheert om deze feestelijk officieel in gebruik te nemen. De inwoners van Abbega waren er blij mee, want die moesten met de auto voorheen 7 km omrijden om in buurtschap Abbegaasterketting aan de overkant van de vaart te komen. Ook de afstand naar het N buurdorp Nijland werd er flink door verkort.

Reactie toevoegen