Valthermond

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

Valthermond

Terug naar boven

Status

- Valthermond is een dorp in de provincier Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

- Onder het dorp Valthermond vallen ook de buurtschappen Kavelingen en Valtherblokken.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Valthermond ligt NO van het dorp Valthe, O van het dorp Exloo, Z van de dorpen 2e Exloërmond en 1e Exloërmond, ZW van de dorpen Musselkanaal, Zandberg en Ter Apelkanaal, W van het dorp Ter Apel, NW van het dorp Roswinkel, N van het dorp Nieuw-Weerdinge en NNO van het dorp Weerdinge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Valthermond omvat ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Valthermond heeft 4 rijksmonumenten.

- De voormalige Stoomsmederij van J. Klok (Zuiderdiep 38) is in combinatie met het woonhuis ernaast een gaaf geheel: Het is een belangrijk onderdeel van de vervenersgeschiedenis van Valthermond. Bovendien is het een fraai voorbeeld van de bouwstijl van rond 1920. Het dorp heeft vroeger wel 20 smederijen gehad. Dat komt omdat de vervening, de latere landontginning en de daarop volgende akkerbouw veel gereedschap gebruikte dat veelal plaatselijk bedacht en gemaakt moest worden. Het object is in 2015 benoemd tot provinciaal monument.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting Klassiek in 't Veen is een vrijwilligersorganisatie die ca. 10 keer per jaar klassieke kamermuziek, pianorecitals, jazzconcerten en minifestivals organiseert in Concertboerderij Onder de Linden (Zuiderdiep 279 te Valthermond). Om dit te kunnen financieren ontvangt de stichting jaarlijks subsidies van verschillende fondsen en van de lokale en provinciale overheden. Daarnaast kan iedereen die dit werk wil steunen begunstiger worden van de stichting. Wat er binnenkort op stapel staat, vind je op hun Facebookpagina onder de link.

- Op de 1e zondag van juni is er in Valthermond de Tour de Mond. Er is een 'familieroute' van ca. 30 km. Jong en ouder, getraind en ongetraind, kunnen hier aan deelnemen. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een snelle fiets; van driewieler tot E-bike, een ieder is welkom. Verder zijn er nog de 60 en 100 km voor de sportievere rijder. Om deze route te rijden moet je wel een zekere basisconditie hebben, maar deze afstand is ook goed te doen op de normale fiets. Uiteraard starten hier de racefietsers, maar schroom niet om ook op een andere fiets aan deze tocht te beginnen.

- De Jaarmarkt van Valthermond (op een zaterdag eind juni) omvat een Braderie, Rommelmarkt, Kindermarkt, muziek en vertier en nog veel meer.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Zwembad De Zwaoi dreigde in 2012 door bezuinigingsmaatregelen te moeten verdwijnen. De inwoners van Valthermond wilden hun zwembad open houden en hebben de handen ineen geslagen, wat heeft geleid tot de oprichting van Dorpsbedrijf Stichting De Omme-zwaoi. Bij het dorpsbedrijf zijn ongeveer 120 vrijwilligers actief. Om alles in goede banen te leiden, zijn vrijwilligers actief in het bestuur en in de commissies. Samen stoppen ze met liefde vele vrije uurtjes in het zwembad, zodat ze er met elkaar voor zorgen dat het zwembad open kan blijven, want wat verdwenen is komt niet meer terug.

- De berenklauw overwoekert andere planten en is bovendien gevaarlijk voor de mens: bij aanraking kunnen brandwonden ontstaan. In open gebieden kan de berenklauw nog wel bestreden worden, als er maar vaak genoeg wordt gemaaid, maar in struikgewas of in het bos waar machines niet kunnen komen, was er nog geen oplossing voorhanden. De gemeente Borger-Odoorn heeft sinds eind 2016 de Duroc-varkens van varkenshouder Willem Hempen uit Valthermond ingehuurd om de berenklauw te bestrijden in gebieden waar geen machines kunnen komen. Als proef zijn zij voor een half jaar ingezet in het struikgewas tussen het dorp en buurdorp Valthe. Als dit een succes is, wordt dit middel voor langere tijd ook elders in de gemeente ingezet.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Valthermond op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Valthermond (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Buurtverenigingen: - Buurtvereniging Onder Ons. - Buurt- en Speeltuinvereniging Tussen de Diepen heeft als doel om een speeltuin te realiseren waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen hun creativiteit en energie kunnen benutten, maar ook om de leefbaarheid in deze buurt te vergroten.

- MFA: - Het Brughuus in Valthermond wordt sinds ca. 2004 beheerd door vrijwilligers van Stichting De Afdraai, om de kosten te drukken. Deze stichting is ontstaan uit een buurthuis dat was ondergebracht in het toenmalige Brughuus. In 2005 is een gedeelte van het oude gebouw wegens instortingsgevaar gesloten in verband met de hevige sneeuwval in die tijd. Na een aantal jaren van onderzoek om renovatie dan wel nieuwbouw te plegen, heeft men er uiteindelijk voor gekozen om nieuw te bouwen, wat heeft geresulteerd in de huidige multifunctionele accommodatie MFA Het Brughuus. Het gebouw biedt vele mogelijkheden op het gebied van sociaal en culturele activiteiten, sport, feesten en partijen, beurzen en vergaderen.

- Onderwijs: - Basisschool De Aanloop.

- Sport: - Tourclub De Brasem (wielrennen). - Voetbalvereniging v.v. Valthermond.

- Zorg: - Leer- / zorgboerderij Talent.

- Agrarisch: - "Je zou Claudia van der Laan en haar vriend Willem Hempen in Valthermond (anno 2017 beiden 29) de boeren van de toekomst kunnen noemen. Met hun diervriendelijke varkenshouderij genaamd Akkervarken geven ze hun varkens een prachtig leven en de consument een eerlijk stukje vlees. Vleesvarkens komen in Nederland normaal gesproken zelden buiten. Maar in Valthermond en omgeving zijn ze de hele dag aan de wandel en doen ze wat ze het liefste doen: wroeten en scharrelen. ‘Het zijn uitstekende landschapsbeheerders’, vertelt boerin Claudia trots, ‘ze doen aan onkruidbestrijding*, ruimen oogstresten op en bemesten het land. Onze varkens worden dan ook regelmatig ingeschakeld om deze klusjes op te knappen.’ Met de duurzame boerderij bezorgt het jonge stel niet alleen de dieren maar ook zichzelf een mooi leven, zo stelt Claudia: ‘Toen ik nog de administratie deed bij een saneringsbedrijf droomde ik vaak van een eigen boerderij en werken met dieren. En nu bestaat mijn dag uit varkens verzorgen, biggetjes vertroetelen en schoolkinderen hierover vertellen. Mooier kan toch haast niet?'" (bron: Echte Groningers) Zie ook de reportage in Trouw, dec. 2017.
* Voor een mooi voorbeeld hiervan zie hierboven onder het kopje Landschap.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Valthermond.

Reactie toevoegen