Valthermond

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

valthermond_plaatsnaambord_kopie.jpg

Valthermond is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

Valthermond is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

Valthermond

Terug naar boven

Status

- Valthermond is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

- Onder het dorp Valthermond vallen ook de buurtschappen Kavelingen en Valtherblokken.

Terug naar boven

Naam

Klemtoon
Valthermónd.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Valthermond ligt NO van het dorp Valthe, O van het dorp Exloo, Z van de dorpen 2e Exloërmond en 1e Exloërmond, ZW van de dorpen Musselkanaal, Zandberg en Ter Apelkanaal, W van het dorp Ter Apel, NW van het dorp Roswinkel, N van het dorp Nieuw-Weerdinge en NNO van het dorp Weerdinge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Valthermond omvat ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Valthermond heeft 4 rijksmonumenten.

- De voormalige Stoomsmederij van J. Klok (Zuiderdiep 38) is in combinatie met het woonhuis ernaast een gaaf geheel: Het is een belangrijk onderdeel van de vervenersgeschiedenis van Valthermond. Bovendien is het een fraai voorbeeld van de bouwstijl van rond 1920. Het dorp heeft vroeger wel 20 smederijen gehad. Dat komt omdat de vervening, de latere landontginning en de daarop volgende akkerbouw veel gereedschap gebruikte dat veelal plaatselijk bedacht en gemaakt moest worden. De smederij van J. Klok was een van de grotere, omdat er treinwagonnetjes voor de vervening en brugonderdelen konden worden gemaakt. De smederij is daardoor van meer dan van lokaal belang. Het object is in 2015 benoemd tot provinciaal monument. Heemschut en de eigenaar hebben zich daarvoor ingezet. "De smederij is in 2017 door een aannemer onder handen genomen. De provincie Drenthe heeft het mogelijk gemaakt het vervallen pand wind- en waterdicht én inbraakbestendig te maken. Het heeft veel manuren gekost maar het is volgens eigenaar Frans van Kuik redelijk goed gelukt. De riolering, bestrating rondom en het schilderwerk waren voor rekening van de eigenaar. Leuk om te vertellen is dat de voorzijde van de smederij is teruggebracht naar de situatie van 1922, met openslaande loodsdeuren!" (bron: Heemschut)

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting Klassiek in 't Veen is een vrijwilligersorganisatie die ca. 10 keer per jaar klassieke kamermuziek, pianorecitals, jazzconcerten en minifestivals organiseert in Concertboerderij Onder de Linden (Zuiderdiep 279 te Valthermond). Om dit te kunnen financieren ontvangt de stichting jaarlijks subsidies van verschillende fondsen en van de lokale en provinciale overheden. Daarnaast kan iedereen die dit werk wil steunen begunstiger worden van de stichting. Wat er binnenkort op stapel staat, vind je op hun Facebookpagina onder de link.

- Op de 1e zondag van juni organiseert Stichting Mond tot Mond jaarlijks de Tour de Mond vanuit Valthermond. Gezond eten en gezond bewegen voor een ieder, is waar de stichting voor staat. "Dat Nederlanders tot de gelukkigste volken ter wereld behoren wist je wellicht al. Maar dat fietsen daarin een rol speel wist je misschien niet. Dat heeft te maken met de pijlers van het zelfsturend vermogen, waar geluk uit voortvloeit. Zelfsturend vermogen rust op autonomie, competentie en verbinding maken met anderen. Kort gezegd: autonoom: wie zelf z´n stuur beetpakt, heeft zijn bestemming in eigen hand; competentie: fietsen gaat over iets wat je kunt, maar ook over vertrouwen en loslaten; verbondenheid: het feit dat mensen dingen samen doen, maakt gelukkiger dan dat mensen in competitie tegen elkaar worden gezet. Mensen die in balans zijn met hun leven, zijn het gelukkigst. Hoe kun je dat treffender in een metafoor vatten dan met een fiets."

Er is een zogeheten familieroute van omstreeks 40 km en een 100-km-route voor de sportievere rijder. Om deze route te rijden moet je toch wel een basisconditie hebben, maar deze afstand is ook goed te doen op een normale fiets. Uiteraard zullen we hier de racefietsen etc. zien starten, maar schroom niet om op een andere fiets aan deze tocht te beginnen. Op de routes zijn pauzeplaatsen ingericht, waar de innerlijke mens kan worden verzorgd. De pauzeplaatsen zijn op bij de start te verstrekken routekaartjes terug te vinden. Start routes: vanuit 't Brughuus, Vrijheidslaan 11, Valthermond. Na afloop kun je nog even gezellig nazitten in ’t Brughuus.

- De Jaarmarkt van Valthermond (op een zaterdag eind juni) omvat een Braderie, Rommelmarkt, Kindermarkt, muziek en vertier en nog veel meer.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Zwembad de Zwaoi is een prachtig zwembad in het langgerekte Valthermond. Het zwembad is voorzien van twee duikplanken (1 meter en 3 meter) en een familieglijbaan. Ook is er een leuk peuter-/kleuterbad. Er zijn diverse speelatributen op de lig-/speelweide, waar je actief kunt zijn met bijv. beachvollybal maar waar je ook heerlijk kunt luieren. Gezelligheid troef straalt het zwembad uit." Zwembad De Zwaoi dreigde in 2012 door bezuinigingsmaatregelen te moeten verdwijnen. De inwoners wilden hun zwembad open houden en hebben de handen ineen geslagen, wat heeft geleid tot de oprichting van Dorpsbedrijf Stichting De Omme-zwaoi. Bij het dorpsbedrijf zijn ongeveer 120 vrijwilligers actief. Om alles in goede banen te leiden, zijn vrijwilligers actief in het bestuur en in de commissies. Samen stoppen ze met liefde vele vrije uurtjes in het zwembad, zodat ze er met elkaar voor zorgen dat het zwembad open kan blijven, want wat verdwenen is komt niet meer terug.

- De berenklauw overwoekert andere planten en is bovendien gevaarlijk voor de mens: bij aanraking kunnen brandwonden ontstaan. In open gebieden kan de berenklauw nog wel bestreden worden, als er maar vaak genoeg wordt gemaaid, maar in struikgewas of in het bos waar machines niet kunnen komen, was er nog geen oplossing voorhanden. De gemeente Borger-Odoorn heeft sinds eind 2016 de Duroc-varkens van varkenshouder Willem Hempen uit Valthermond ingehuurd om de berenklauw te bestrijden in gebieden waar geen machines kunnen komen. Als proef zijn zij voor een half jaar ingezet in het struikgewas tussen het dorp en buurdorp Valthe. Als dit een succes is, wordt dit middel voor langere tijd ook elders in de gemeente ingezet.

- Het oostelijk deel van Valthermond heeft veel potentie als toeristisch gebied. Het nog aanwezige kanaal, dat tijdens de vervening een belangrijke rol had, moet dan wel flink worden opgeknapt. Gemeentebelangen-raadslid Harm Greven, die vlakbij de sluis in het dorp is geboren, zet zich daar sinds 2018 voor in. Het verval van het kanaal en de sluis uit 1897 gaat hem aan het hart. "Dit kanaal is het laatste veenkoloniale kanaal dat je hier nog ziet in de regio. In de andere dorpen zijn ze gedempt. Wij willen dit kanaal proberen te behouden." De eigenaar van het kanaal, Waterschap Hunze en Aa's, heeft ht kanaal over enkele jaren op de planning staan voor onderhoud, maar Greven wil een stap verder gaan. Wat hem betreft wordt het kanaal uitgebaggerd, zodat je met kleine bootjes, een waterfiets of een kano dit stuk kunt bevaren. Ook voor vissers zou hij meer mogelijkheden willen creëren. Al met al zou dit weleens kunnen leiden tot Valthermond als een soort "Giethoorn van Drenthe". Met varende toeristen, die kennis kunnen nemen van de geschiedenis van de turfwinning. Gemeentebelangen gaat het draagvlak voor het plan in het dorp peilen, en als dat goed zit, de plannen verder uitwerken en onderzoeken op financiële haalbaarheid. (bron: RTV Drenthe)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Valthermond, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Valthermond op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Valthermond (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Buurtverenigingen: - Buurtvereniging Onder Ons. - Buurt- en Speeltuinvereniging Tussen de Diepen heeft als doel om een speeltuin in deze buurt in Valthermond te realiseren, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen hun creativiteit en energie kunnen benutten, maar ook om de leefbaarheid in de buurt te vergroten.

- MFA: - Het Brughuus in Valthermond wordt sinds ca. 2004 beheerd door vrijwilligers van Stichting De Afdraai, om de kosten te drukken. Deze stichting is ontstaan uit een buurthuis dat was ondergebracht in het toenmalige Brughuus. In 2005 is een gedeelte van het oude gebouw wegens instortingsgevaar gesloten in verband met de hevige sneeuwval in die tijd. Na een aantal jaren van onderzoek om renovatie dan wel nieuwbouw te plegen, heeft men er uiteindelijk voor gekozen om nieuw te bouwen, wat heeft geresulteerd in de huidige multifunctionele accommodatie MFA Het Brughuus. Het gebouw biedt vele mogelijkheden op het gebied van sociaal en culturele activiteiten, sport, feesten en partijen, beurzen en vergaderen.

- Onderwijs: - "Op Basisschool De Aanloop in Valthermond betrekken we leerlingen op het leren en maken we ze bewust van de leerdoelen. Het geleerde passen we toe bij het thematisch werken, het ontdekkend leren en voor het schrijven van ervaringen. Het onderwijs op onze school bevat niet alleen het leren van leerdoelen en leerlijnen. We willen de kinderen in aanraking laten komen met o.a. sport, kunst en cultuur, natuur, ICT en vele andere vaardigheden. Nadat kinderen een ervaring hebben opgedaan en erover hebben geleerd, gaan ze hiermee aan de slag. Ze schrijven een verhaal, opstel of gedicht. Of de kinderen maken iets creatiefs. Kinderen ervaren of ze iets leuk vinden en/of goed kunnen. De leerkracht stimuleert kinderen van de groep om zich bewust te zijn van dat wat ze leuk vinden of goed kunnen.

Leerlingen zijn medeverantwoordelijk voor de eigen ontwikkeling van het leerproces. De huidige samenleving heeft mensen nodig die levenslang leren. Daarvoor is het van belang dat kinderen op school al zelfsturend, zelfregulerend, doelgericht, ict-vaardigheden, mediawijsheid en competentiegericht en gemotiveerd leren, zodat zij weten hoe zij moeten leren. Elke leerling vindt iets leuk en heeft een talent. Om het zelfvertrouwen van kinderen te stimuleren, is het belangrijk dat ze hun eigen plezier en talenten ervaren en die van anderen leren herkennen en benoemen. Aandacht voor het ervaren van wat je leuk vindt en wat jouw talent is, is belangrijk omdat het een investering is in de toekomst. Het gaat daarbij om plezier en talent in de breedste zin van het woord: cognitief, sociaal, sportief, creatief. Het kind krijgt zo meer kansen om zichzelf te leren kennen en te ontplooien. Op De Aanloop besteden we in de klas en op school aandacht aan talenten ervaren en zorgen we ervoor dat verborgen talenten van kinderen zichtbaar worden."

- Sport: - "Tourclub De Brasem verzamelt elke zondag om 9.00 uur (zomertijd) bij de Mondenweg, Noorderdiep bij het bankje, voor een tourtocht met de racefiets."

- Voetbalvereniging v.v. Valthermond.

- Zorg: - Zorgboerderij De Tandem biedt dagopvang voor ouderen, dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek, en dagactiviteiten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

- "Ieder mens is uniek, ieder mens heeft talent. Talent kun je niet leren, dat heb je. Dit gegeven staat los van de intelligentie van iemand. Zo kan een leerling uit het bijzonder onderwijs dus evenveel of meer talent hebben op een bepaald gebied dan een leerling uit het regulier onderwijs. Talent sneeuwt soms onder, krijgt soms geen kans, wanneer een leerling om een of andere reden veel gepest wordt op school, een ontwrichte thuissituatie ontmoet na schooltijd, of op een andere wijze steeds maar weer in een situatie belandt die negatieve prikkels oproept (prikkelzone). Dit zijn de uitgangspunten, peilers waarop de zorg in Leer/Zorgboerderij Talent aan het Zuiderdiep in Valthermond is gebouwd. Wij zijn steeds maar weer op zoek naar het talent dat in iemand aanwezig is door hem of haar tijdelijk buiten de prikkelzone te plaatsen. Dus tijdelijk in de zorgboerderij, los van de dagelijkse beslommeringen, op te nemen en dat blijkt bijzonder goed te werken.

We bieden opvang aan jongeren met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen, deze jongeren zijn veelal vroegtijdige schoolverlaters. Leer/trainingscentrum Talent is een kleinschalige boerderij die zich door de week richt op jongeren die door omstandigheden niet meer naar (speciaal) onderwijs kunnen of daar niet fulltime naar toe kunnen. Het gaat hier om jongeren die gedragsproblematiek hebben, ASS, ADHD of een combinatie hiervan. Wij bieden de jongeren een aangepaste vorm van onderwijs of een invulling van de dagbesteding. We maken voor ieder een passend zorgtraject. We bieden op de boerderij individuele programma’s die variëren van theorie houtbewerken, Engels, eenvoudige natuur/scheikunde, tot arbeidsvaardigheden, timmeren, schilderen, koken, leren tractor rijden, lassen etc. We bieden een gestructureerd programma waarin kinderen hun uitdaging vinden. We maken gebruik van buitenactiviteiten/ de werkplaats en de natuurlijke en ruimtelijke omgeving rondom de boerderij. Doordat we hun mogelijkheden (talenten) benadrukken krijgen ze meer zelfvertrouwen. Waardoor ze uiteindelijk bijvoorbeeld zelfstandig (of deels) kunnen gaan wonen, een baan vinden, het trekkerrijbewijs halen of zelfstandig naar de boerderij kunnen fietsen."

- Veiligheid: - Stichting Hartveilig Valthermond is druk doende de ‘hartveiligste plek’ van Nederland te worden. In december 2018 is er een achtste AED geplaatst. Daarmee is in het langgerekte dorp altijd binnen zes minuten een AED bij de hand wanneer iemand wordt getroffen door een hartstilstand. Daarnaast zijn ze bezig met het opleiden van burgerhulpverleners. Anno begin 2019 telt het dorp er ongeveer 120. Om de hartveiligste plek van Nederland te worden moet vijf procent van de bevolking burgerhulpverlener zijn.

- Agrarisch: - "Je zou Claudia van der Laan en haar vriend Willem Hempen in Valthermond (anno 2017 beiden 29) de boeren van de toekomst kunnen noemen. Met hun diervriendelijke varkenshouderij genaamd Akkervarken geven ze hun varkens een prachtig leven en de consument een eerlijk stukje vlees. Vleesvarkens komen in Nederland normaal gesproken zelden buiten. Maar in Valthermond en omgeving zijn ze de hele dag aan de wandel en doen ze wat ze het liefste doen: wroeten en scharrelen. ‘Het zijn uitstekende landschapsbeheerders’, vertelt boerin Claudia trots, ‘ze doen aan onkruidbestrijding*, ruimen oogstresten op en bemesten het land. Onze varkens worden dan ook regelmatig ingeschakeld om deze klusjes op te knappen.’ Met de duurzame boerderij bezorgt het jonge stel niet alleen de dieren maar ook zichzelf een mooi leven, zo stelt Claudia: ‘Toen ik nog de administratie deed bij een saneringsbedrijf droomde ik vaak van een eigen boerderij en werken met dieren. En nu bestaat mijn dag uit varkens verzorgen, biggetjes vertroetelen en schoolkinderen hierover vertellen. Mooier kan toch haast niet?'" (bron en voor nadere informatie zie de tekst en de prachtige video op de site Echte Groningers) Zie ook de reportage in Trouw, dec. 2017.
* Voor een mooi voorbeeld hiervan zie hierboven onder het kopje Landschap.

- In Valthermond ligt een van de proeflocaties van de business unit Open Teelten van Wageningen University & Research (WUR). Er wordt onderzoek gedaan naar akkerbouw, groene ruimte en vollegrondsgroenten. Proefbedrijf ‘t Kompas heeft een veenkoloniaal bouwplan en telt 104 hectare dalgrond. Behalve het veenkoloniaal bouwplan worden er ook ‘nieuwe’ gewassen geteeld zoals cichorei en uien.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Valthermond.

Reacties

(1)

Ik heb in de jaren '70 in de stoomsmederij van Klok Valthermond gewerkt.

Reactie toevoegen