Zandheuvel

Plaats
Buurtschap
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

Zandheuvel

Terug naar boven

Status

- Zandheuvel is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Bemmel.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Haalderen.

- De buurtschap Zandheuvel heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Op oude kaarten staat hier tot in de jaren twintig van de 20e eeuw de plaatsnaam Haalderen. Kennelijk is dit de oude dorpskern. Het huidige dorp is iets W hiervan ontstaan en heeft zich, na de aanvankelijke bouw van een school en later een kerk, als dorpskern pas sinds de jaren zestig van de 20e eeuw ontwikkeld. De plaatsnaam/buurtschapsnaam Zandheuvel verschijnt pas vanaf de jaren zestig op de kaarten.

Naamsverklaring
"Een vaak voorkomende terreinnaam die een zandige hoogte aanduidt."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zandheuvel ligt rond de gelijknamige, doodlopende weg en rond de eveneens doodlopende weg De Hoek, direct ZO van het dorp Haalderen, rond de gelijknamige, doodlopende weg en de weg De Hoek. De Hoek is een N zijweg van de weg naar Gendt, de Van der Mondeweg (N839).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Zandheuvel omvat ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen dier- en/of plantensoorten in buurtschap Zandheuvel (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).

Reactie toevoegen