Haalderen

Plaats
Dorp
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

Haalderen

Terug naar boven

Status

- Haalderen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Bemmel.

- Onder het dorp Haalderen vallen ook de buurtschappen Baal en Zandheuvel. Vroeger was er ook nog een buurtschap Klein Baal, rond de gelijknamige weg. Deze bebouwing ligt tegenwoordig in het N van de dorpskern en is daarmee niet meer als buurtschap te beschouwen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1254 Halenderen, 1294-1295 Halderen, 1348 Haelderen.

Naamsverklaring
De identificatie van de oudste vorm is onzeker. Misschien ontstaan uit het Germaanse halahdrum* 'bij de jeneverbessenstruiken'. Een afleiding van het Middelnederlandse hael 'dor' is niet waarschijnlijk.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp 't Baggergat.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Haalderen ligt ZO van de dorpen Bemmel en Elst, ZZO van het 'dorp in de stad' Elden, Z van het 'dorp in de stad' Het Zand en de steden Huissen en Arnhem, ZW van de rivier de Nederrijn en de dorpen Angeren, Loo, Westervoort, Duiven en Groessen, W van de dorpen Doornenburg en Pannerden en het Pannerdens Kanaal, NW van de dorpen Gendt, Kekerdom en Millingen aan de Rijn, N van de rivier de Waal, NNW van het dorp Ooij, N van het dorp Beek, NNO van de dorpen Berg en Dal, Ubbergen en Heilig Landstichting, NO van de dorpen Lent en Weurt en de stad Nijmegen, ONO van het dorp Oosterhout en OZO van het dorp Ressen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Haalderen 56 huizen met 495 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verslag van de bevrijdingsgevechten in o.a. Haalderen en Baal d.d. oktober 1944 (in het Engels).

- Nog een artikel over de bevrijdingsgevechten in en rond Bemmel, Haalderen en Baal (in het Engels).

- In Klein Baal is van de jaren vijftig tot 1964 een zogeheten woonoord voor Molukkers geweest. In dat jaar is het kampement opgeheven en hebben de Molukkers woonhuizen in Bemmel toegekend gekregen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2016 zijn een aantal vrijwilligers uit het dorp onder begeleiding van vrijwilligers van DKK gestart met het opstellen van een dorpsontwikkelingsplan. Een plan vol met ideeën, knelpunten en wensen van de inwoners. Met behulp van briefjes waar mensen thema's konden indienen en stickers waarbij mensen de belangrijkheid konden aangeven van bepaalde briefjes. Deze ideeën zijn door deze groep vrijwilligers verder uitgewerkt. Om te bekijken of de plannen reëel en haalbaar zijn, is er een klankbordbijeenkomst geweest met betrokkenen en deskundigen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het in 2017 verschenen Dorpsontwikkelingsplan (DOP) 'Haalderen Leeft!'. Het DOP is een inventarisatie van waar het dorp de komende jaren heen wil m.b.t. leefbaarheidsaspecten op het gebied van bijv. wonen, voorzieningen, verkeersveiligheid, groen, welzijn en zorg. De groep vrijwilligers is doorgegaan als gelijknamig platform (waarvoor zie het hoofdstuk Links) dat onder meer gaat zorgdragen voor de uitvoering van de onderdelen van het dorpsontwikkelingsplan.

- Bestemmingsplan kom Haalderen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haalderen heeft 6 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Kleibakkers.

- Gedurende een week in augustus is er Kinderdorp voor de basisschooljeugd.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Haalderen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Haalderen op Facebook.

- Belangenorganisatie: - Het in 2017 opgerichte platform Haalderen Leeft! zet zich in voor behoud en waar mogelijk verbetering van de leefbaarheid in het dorp.

- Dorpshuis: - "Dorpshuis De Tichel in Haalderen is gerealiseerd in 1988. Inmiddels beschikt het dorpshuis over diverse multifunctionele ruimtes. Deze ruimtes kunnen gehuurd worden door verenigingen en organisaties. Al deze ruimtes komen samen in een gezellige en ruime foyer waar je na je cursus, musiceren of vergaderen even rustig in een zitje of aan de bar kunt ‘napraten’ onder het genot van een drankje, hapje of een vers kopje koffie. Als de buitentemperatuur het toelaat is vanuit de foyer ook het buitenterras beschikbaar met gezellige zitjes. Het dorpshuis is rolstoelvriendelijk en prima bereikbaar voor mindervalide gasten. In het gebouw is een invalidentoilet aanwezig. Op initiatief van de Haalderse inwoners is er een kleine bibliotheek ontstaan in het dorpshuis. Hier kun je tijdens openingstijden gebruik van maken. Gebruikers van de bibliotheek zijn zelf verantwoordelijk voor het beheer van de bibliotheek.

Stichting Dorpshuis Haalderen is verantwoordelijk voor de instandhouding en exploitatie van het dorpshuis. Het bestuur wordt vakkundig bijgestaan door een beheerster, zij is verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen. Daarbij zorgen ook twee medewerksters en vele vrijwilligers dat alles in het dorpshuis op rolletjes blijft lopen. Het dorpshuis neemt een bijzondere plaats in binnen de Haalderse gemeenschap. Het dorpshuis is voor een groot aantal verenigingen en organisaties uit de directe omgeving een ontmoetingsruimte. Vanuit de Haalderse gemeenschap zijn veel verenigingen en groeperingen bij ons te gast voor hun activiteiten. Voor deze organisaties zijn wij niet meer weg te denken en wij willen hen graag een plaats geven binnen onze muren. Naast het aanbieden van ruimte organiseert het dorpshuis verschillende activiteiten, zoals het Sinterklaasfeest en bingo’s. In het dorpshuis is ook wifi aanwezig. Loop gerust eens binnen in ons dorpshuis om te zien welke mogelijkheden De Tichel te bieden heeft."

- Onderwijs: - Basisschool De Wieling.

- Muziek: - Jetty Dokter in Haalderen geeft verschillende soorten muzieklessen, zoals dwarsfluitles, pianoles, zangles, blokfluitles en de kindercursus. De lessen worden in een gezellige huiselijke sfeer gegeven en je kunt zonder enige voorkennis beginnen. Ben je al wat meer ervaren in het bespelen van een instrument, dan worden de lessen aangepast op jouw niveau. Plezier in het spelen is erg belangrijk. Daarom zijn de lessen voor jonge kinderen speels van karakter en is er voldoende afwisseling. Wanneer je al een keuze gemaakt hebt voor een instrument, vraag dan een  proefles aan. Weet je nog niet welk instrument je wilt bespelen, dan kun je je inschrijven voor de kindercursus AMV.

- Sport: - Voetbalvereniging RKVV HAVO (= Haalderen Vooruit).

Reactie toevoegen