Wijdemeren

Gemeente
Wijdemeren
Gooi en Vechtstreek
Noord-Holland

MSD-20101021-213352.jpg

Wijdemeren, Nieuw Loosdrecht

Wijdemeren, Nieuw Loosdrecht

's-Graveland-MSD-20061111-83591.jpg

Wijdemeren, 's-Graveland

Wijdemeren, 's-Graveland

Schaep-en-Burgh-MSDC-20110512-236245.jpg

Wijdemeren, 's-Graveland. Schaep en Burgh is het hoofdkantoor van Natuurmonumenten

Wijdemeren, 's-Graveland. Schaep en Burgh is het hoofdkantoor van Natuurmonumenten

Gooilust-MSD-20080523-132854.jpg

Wijdemeren, 's-Graveland. Gooilust is het regiokantoor van Natuurmonumenten

Wijdemeren, 's-Graveland. Gooilust is het regiokantoor van Natuurmonumenten

Wijdemeren

Terug naar boven

Status

- Wijdemeren is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek.

- Wapen van de gemeente Wijdemeren.

- De gemeente Wijdemeren is in 2002 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Loosdrecht, 's-Graveland en Nederhorst den Berg. De gemeente Loosdrecht is daarmee overgegaan van de provincie Utrecht naar de provincie Noord-Holland.

- De gemeente Wijdemeren omvat de dorpen Ankeveen, 's-Graveland, Kortenhoef, Nederhorst den Berg, Nieuw-Loosdrecht en Oud-Loosdrecht, de buurtschappen Boomhoek, Breukeleveen, Hinderdam, Horstermeer en Muyeveld en de voormalige buurtschap Overmeer. In totaal zijn dit 6 dorpen, 5 buurtschappen en 1 voormalige buurtschap.

- Het gemeentehuis van Wijdemeren bevindt zich aan de Rading 1 te Loosdrecht (in het voormalige kantoorgebouw van de Knorr soepfabriek). T/m 2008 bevond dat pand zich nog net op grondgebied van de gemeente Hilversum. Per 2009 heeft een grondruil plaatsgevonden waardoor het pand in de gemeente Wijdemeren, kern (Nieuw-)Loosdrecht is komen te liggen. Van de gemeente Wijdemeren naar de gemeente Hilversum gingen 23 ha, betreffende sportpark Berenstein, N van de Hilversumse wijk Kerkelanden, ingeklemd tussen de Gooische Vaart en het Hilversums Kanaal. Verder is er nog een grenswijziging met de gemeente Weesp doorgevoerd. Dat betrof de Zanderijsluis die vanaf de (Utrechtse) Vecht de toegang vormt tot de Spiegelplas. Laatstgenoemde ligt op grondgebied van de gemeente Wijdemeren en de sluis lag op grondgebied van de gemeente Weesp, wat uit praktisch oogpunt niet handig was.

- Foto´s van de plaatsnaamborden in de gemeente Wijdemeren.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente Wijdemeren is genoemd naar de vele plassen in de gemeente, zoals de Loosdrechtse Plassen, de Kortenhoefse Plassen en de Ankeveense Plassen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Wijdemeren ligt NW van Hilversum, grenst in het W aan de rivier de Vecht en daarmee aan de provincie Utrecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Wijdemeren is per 1-1-2002 ontstaan uit de gemeenten:
´s-Graveland met 2.167 hectare, 3.756 huizen en 9.339 inwoners;
Loosdrecht met 1.533 hectare, 3.677 huizen en 8.902 inwoners;
Nederhorst den Berg met 1.162 hectare, 2.001 huizen en 5.090 inwoners.

- De gemeente Wijdemeren heeft ca. 10.000 huizen met ca. 23.500 inwoners.

- In 2009 heeft een kleine grenscorrectie plaatsgevonden met de gemeente Weesp: de Zanderijsluis in het O van Hinderdam, het enige punt dat boten toegang geeft tot de Spiegel- en Blijkpolderplas, viel voorheen onder de gemeente Weesp en is sinds 2009 gemeente Wijdemeren, kern Nederhorst den Berg. De plas viel al onder die gemeente en men vond het praktischer om plas en sluis onder 1 gemeente te brengen.
- Eveneens in 2009 heeft een grondruil plaatsgevonden met de gemeente Hilversum. Hilversum heeft 2 ha afgestaan t.b.v. het gemeentehuis van Wijdemeren (zie verder bij Status). En sportpark Berestein, N van Kerkelanden, dat deels al onder Hilversum viel, is nu geheel onder de gemeente Hilversum komen te vallen. Deze correctie betrof 23 hectare.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Alle kernen in de gemeente Wijdemeren gezamenlijk hebben 261 rijksmonumenten. Voor beschrijvingen van bijzondere objecten zie verder bij de afzonderlijke kernen.

- Gemeentehuis.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De brochure Fietsen en wandelen door de historie van Wijdemeren is een productie van de gezamenlijke heemkundekringen in de gemeente. Het beschrijft meer dan 80 bezienswaardigheden in de kernen Ankeveen, 's-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht en Nederhorst den Berg. Je kunt de brochure online lezen (zie de link) en desgewenst uitprinten voor je wandel- of fietstocht door de gemeente Wijdemeren.

- De gemeente Wijdemeren is rijk aan natuur- en recreatiegebieden, waaronder natuurlijk de bekende plassen (zoals de Loosdrechtse, de Kortenhoefse en de Ankeveense). Zie verder bij de afzonderlijke kernen.

Terug naar boven

Beeld

- Facebook-groep Kijk op Wijdemeren, waar actuele gebeurtenissen en landschappen van kernen in de gemeente in beeld worden gebracht.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wijdemeren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Wijdemeren. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Wijdemeerse Webkrant. - De actuele editie van Weekblad Wijdemeren is via de link ook online te lezen.

- Muziek: - De amateurzangers en -zangeressen van 't KOOR! komen uit de kernen van de gemeenten Wijdemeren plus wijde omgeving. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit musical- en filmmuziek. Daarnaast staan evergreens en andere populaire muziek op het menu. Ook een klassiek stuk wordt niet geschuwd.

- Veiligheid: - EHBO 's-Graveland is de EHBO-vereniging in gemeente Wijdemeren, waar je terecht kunt voor EHBO-opleiding, herhaallesen, AED-cursussen en EHBO bij evenementen.

Reactie toevoegen