Breukeleveen

Plaats
Buurtschap
Wijdemeren
Gooi en Vechtstreek
Noord-Holland

Breukeleveen-MSD-20090826-182901.jpg

Breukeleveen, vijfde plas, Loosdrecht

Breukeleveen, vijfde plas, Loosdrecht

Breukeleveen-MSDC-20110630-240247.jpg

Breukeleveen, Loosdrecht, Wijdemeren

Breukeleveen, Loosdrecht, Wijdemeren

Breukeleveen-MSDC-20110630-240260.jpg

Breukeleveen, Loosdrecht, Wijdemeren

Breukeleveen, Loosdrecht, Wijdemeren

breuekeleveen_breukeleveense_plas_of_stille_plas.jpg

Breukeleveen, Breukeleveense Plas of Stille Plas.

Breukeleveen, Breukeleveense Plas of Stille Plas.

Breukeleveen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Breukeleveen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Breukeleveen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Breukeleveen.

Terug naar boven

Status

- Breukeleveen is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek, gemeente Wijdemeren.

- Bij de vorming van de gemeenten in 1811 wordt Breukeleveen een zelfstandige gemeente, waarvan de aktes van de burgerlijke stand nog getuigen. In 1812 wordt de gemeente echter al opgeheven en samengevoegd met de gemeenten Nieuw Maarsseveen, Oud Maarsseveen en Tienhoven tot de gemeente Tienhoven. In 1818 verandert de gemeentelijke indeling opnieuw: Oud- en Nieuw Maarsseveen vormen samen de nieuwe gemeente Maarsseveen, terwijl Breukeleveen deel gaat uitmaken van de gemeente Breukelen-Sint Pieters. Die gemeente gaat in 1949 op in de nieuwe gemeente Breukelen. Bij de herindelingen van 1989 gaat Breukeleveen (plus een deel van de buurtschap Mijnden) middels grenscorrectie naar de Utrechtse gemeente Loosdrecht, die op haar beurt in 2002 is opgegaan in de nieuwe Noord-Hollandse gemeente Wijdemeren, waarmee ook de buurtschap Breukeleveen is overgegaan van de provincie Utrecht naar de provincie Noord-Holland (op (1) staat dat de buurtschap pas in 2002 van Breukelen zou zijn afgesplitst, maar dat is niet correct).

- De buurtschap Breukeleveen heeft een eigen postcode (3625) en plaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en is daarmee dus een formele 'woonplaats', in tegenstelling tot de nabijgelegen buurtschappen Muyeveld en Boomhoek die voor de postadressen wel 'in' Loosdrecht liggen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1243 Bruchledervene, 1498 Broekelveen.

Naamsverklaring
Betekent veen 'veen, veengebied' in bezit van de bewoners van Breukelen(2).

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Breukeleveen ligt O van Breukelen, ZW van Nieuw-Loosdrecht, rond de Herenweg en een deel van de aangrenzende Nieuweweg. De langgerekte buurtschap ligt aan beide zijden aan het water: in het W liggen de Loosdrechtse Plassen en in het O de Breukeleveense Plas.

- Opvallend op de kaart is dat het grondgebied van Breukeleveen niet alleen de lintbebouwing aan de Herenweg omvat, maar ook nog een taartpunt O daarvan, tot aan, vanuit hier gezien, het begin van de bebouwing aan de Kanaaldijk. Dat komt omdat deze buurtschap een zogeheten restontginning is: Loosdrecht in het N en Tienhoven in het Z zijn eerder begonnen met het ontginnen in lange rechthoekige kavels, waardoor voor Breukeleveen alleen deze taartpunt nog overbleef.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Breukeleveen 67 huizen met 398 inwoners.

- In 1989 ging Breukeleveen over van de gemeente Breukelen naar de gemeente Loosdrecht met 120 hectare, 101 huizen en 243 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Breukeleveen ca. 120 huizen met ca. 260 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Breukeleveense Plas, ook wel Stille Plas, die je als onderdeel van de  Loosdrechtse Plassen kunt beschouwen, met aan het Tienhovens kanaal een eendenkooi, ruim 1 km O van de plas. Die eendenkooi is topografisch gezien een heel bijzonder punt: naast het feit dat de grens tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht hier loopt, is het ook nog een bijna-viergemeentenpunt: vier gemeenten komen hier net niet in 1 punt bij elkaar, maar het scheelt maar een paar honderd meter: O van de eendenkooi ligt de gemeente Hilversum (buurtschap Egelshoek), ZO ligt de gemeente De Bilt (polder Westbroek), Z ligt de gemeente Stichtse Vecht (Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven) en de kooi zelf ligt nog net in de gemeente Wijdemeren, kern Breukeleveen.

- Met een prachtig langgerekt strand aan de Vijfde Loosdrechtse Plas is Breukeleveen een ideale plek voor een heerlijk dagje aan het water. Met slechts een paar honderd inwoners is dit de kleinste kern binnen de gemeente Wijdemeren, maar op een mooie zomerdag komen er regelmatig meer dan 10.000 bezoekers naartoe om te recreëren langs de waterkant.

Recreatieterrein De Strook is gratis toegankelijk en beschikt over ruime parkeergelegenheid. Er zijn voldoende picknick-banken en barbecue-mogelijkheden, bovendien is er een volleybalveld. De sanitaire voorzieningen zijn modern en goed onderhouden.

- De Murrenhof is een prachtige landschappelijk ingerichte tuin - aangelegd en onderhouden door de zussen Mur - die goed in de natuurlijke omgeving van Breukeleveen past. Het land wordt omzoomd met idyllische slootjes. Aan de achterkant van de tuin ligt het laagveengebied, overlopend naar de Stille Plas. De natuurlijke overgang naar de zoddes maakt deel uit van de tuin. U vindt daar de natuurlijke vegetatie, met dat zo kenmerkende zompige karakter.

De veelzijdige fauna bestaat uit kikkers, libelles, kiekendief en, wat moeilijker te vinden, de ijsvogeltjes en de purperreiger. Wanneer u de tuin binnen komt, wordt u overweldigd door de gemengde borders voor het huis. De met zorg gesorteerde planten staan op kleur in de borders naast het huis. In het midden van de tuin ligt de natuurlijke vijver. - Filmpje met 'virtuele rondwandeling' over de Murrenhof.

Reactie toevoegen