Westveen

Plaats
Buurtschap
Nieuwkoop
Groene Hart
Zuid-Holland

Westveen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Westveen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Westveen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Westveen.

Terug naar boven

Status

- Westveen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Groene Hart, gemeente Nieuwkoop. Vanouds, t/m 1988, viel het onder de Utrechtse gemeente Wilnis (die tot medio 19e eeuw ook wel ´Wilnis en Westveen´ werd genoemd). Bij de gemeentelijke herindelingen van 1989 is Wilnis opgegaan in de nieuwe Utrechtse gemeente De Ronde Venen. De buurtschap Westveen is toen middel grenscorrectie overgegaan naar de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop.

- De buurtschap Westveen viel dus vanouds onder het Utrechtse dorp Wilnis (en de gelijknamige gemeente, waar het de uiterste ZW uithoek van was, wat op de oude plattegrond op de pagina van Wilnis goed te zien is), maar valt sinds de gemeentelijke herindeling van 1989, ook voor de postadressen, onder het Nieuwkoopse dorp Woerdense Verlaat. Kerkelijk viel Westveen vanouds onder het Zuid-Hollandse en Nieuwkoopse dorp Noorden, omdat dat veel dichterbij ligt dan Wilnis, en Woerdense Verlaat, waar het nog dichterbij ligt en waar het tegenwoordig onder valt, pas in 1939 een eigen (gerformeerde) kerk heeft gekregen. Zie bijv. het 'Doopboek der Parochiale Gereformeerde Kerke van Noorden, Achttienhoven en Westveen' 1794-1812.

- Vreemd is dat de buurtschap al sinds decennia niet meer in atlassen als zodanig wordt vermeld. Ook staan ter plekke geen plaatsnaamborden (meer?). De bebouwing staat er namelijk nog steeds, en is ook niet in een grotere kern opgegaan, dus wat ons betreft is de buurtschap er ook nog steeds. Ter plekke kunt u - helaas - nog slechts aan twee benamingen herkennen dat u zich in Westveen bevindt: aan de Westveense Brug en aan de Westveense Molen.

Terug naar boven

Naam

Naam komt ook nog elders voor
De naam komt ook nog voor in het dorp Reeuwijk-Brug, waar vanaf 2013 een nieuwbouwwijkje genaamd Westveen is gerealiseerd.

Naamsverklaring
De naam zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat dit vanouds een veengebiedje in het westen van de toenmalige gemeente Wilnis was.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westveen ligt ZW van Wilnis, N van Woerdense Verlaat, aan beide zijden van de Kromme Mijdrecht voor zover gelegen tussen Woerdense Verlaat en Noordse Buurt, rond de wegen Westveensekade en Amstelkade (die dus niet aan de Amstel ligt - want die loopt iets noordelijker - maar aan de Kromme Mijdrecht).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Westveen, de enige buurtschap van de toenmalige gemeente Wilnis, 31 huizen met 173 inwoners.

- Tegenwoordig omvat de buurtschap Westveen nog immer een 30-tal huizen, met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Westveen was tot 1795 een ambacht(sheerlijkheid).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Westveense Brug ligt O van de Kromme Mijdrecht, in de Amstelkade, over de Heinoomsvaart.

- De Westveense Molen dateert vermoedelijk uit 1676. Nadere informatie over de Westveense Molen op de site van de Ver. De Hollandsche Molen. De molen is op zaterdagen doorgaans te bezoeken. Het adres is formeel Westveensekade 6, maar met de auto moet u Uitweg 18, 3652 LR Woerdense Verlaat aanhouden. Bij nr. 18 over de brug en nog 900 meter doorrijden. Wilt u de molen met de fiets bezoeken, dan kunt u hem vinden tussen fietsknooppunt 80 en 82.

Reactie toevoegen