Wilnis

Plaats
Dorp
De Ronde Venen
Utrecht

wilnis_collage.jpg

Wilnis, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Wilnis, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

wilnis oudhuizerweg 1957 [640x480].jpg

Wilnis Oudhuizerweg 1957

Wilnis Oudhuizerweg 1957

Wilnis (2).JPG

We zien Wilnis al in de verte.

We zien Wilnis al in de verte.

wilnis (3).JPG

In Wilnis aangekomen.

In Wilnis aangekomen.

Wilnis..JPG

De Hervormde kerk van Wilnis.

De Hervormde kerk van Wilnis.

Wilnis (4).JPG

De Wilnisser Molen.

De Wilnisser Molen.

Wilnis.JPG

We verlaten Wilnis via de Wilnisser Zuwe.

We verlaten Wilnis via de Wilnisser Zuwe.

korenmolenweg_wilnis.jpg

Een blik vanaf de Korenmolenweg op de grens van de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen, ter hoogte van Portengensebrug.

Een blik vanaf de Korenmolenweg op de grens van de gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen, ter hoogte van Portengensebrug.

UT gemeente Wilnis in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Wilnis in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Wilnis in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Wilnis

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Wilnis.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Wilnis.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wilnis (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Wilnis is een dorp in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1988.

- Wapen van de voormalige gemeente Wilnis.

- De gemeente is per 8-9-1857 vergroot met de gemeente Oudhuizen. De (Hervormde) kerk van dit dorp is inmiddels opgegaan in de dorpskern van Wilnis, vandaar dat wij de resterende bebouwing van Oudhuizen buiten de dorpskern vandaag de dag beschouwen als buurtschap van het dorp Wilnis. Deze geografisch bijzondere situatie komt niet veel voor in ons land. Het enige vergelijkbare geval dat wij kennen is Willige Langerak bij Schoonhoven.

- Onder gemeente en dorp viel ook de buurtschap Westveen. Deze is bij de gemeentelijke herindelingen van 1989 echter overgegaan naar de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop en daarmee onder het dorp Woerdense Verlaat komen te vallen.

- 3e en 4e bijzondere grensbuurtschappen zijn Driehuis, dat deels onder Wilnis en deels onder Mijdrecht valt, en Donkereind, dat grotendeels onder Vinkeveen en deels onder Wilnis valt.

- Verder valt onder het dorpsgebied van Wilnis nog de buurtschappen Aan de Zuwe en Geer.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Wilnis, kun je terecht bij Historische Vereniging De Proosdijlanden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wilnis heeft 8 rijksmonumenten.

- Wilnis heeft 24 gemeentelijke monumenten.

- Rond 1563 wordt in de buurt van de huidige Hervormde kerk (Koningin Julianastraat 23) de eerste kerk van Oudhuizen gebouwd. Kennelijk is deze kerk niet goed gefundeerd, want in 1611 valt de toren om. Doordat de toren het kerkgebouw zelf niet heeft beschadigd, hoeft alleen de toren opnieuw te worden opgebouwd. Die toren komt in 1613 gereed. Op 6 augustus 1876 wordt de kerk gesloten wegens bouwvalligheid. Dat is een juiste inschatting, want reeds op 16 augustus 1876 valt de toren met een hoop geraas boven op het kerkgebouw. In 1877 wordt de nieuwe, huidige kerk gebouwd. De gemeenteleden hebben de stenen van de oude kerk afgebikt; die zijn hergebruikt voor de fundering en een steunmuur van de nieuwe kerk.

De klok uit 1541, gemaakt door Jan Waghevens, heeft bij de instorting van de toren in 1876 een barst opgelopen, maar is wel geplaatst in de nieuwe toren van de huidige kerk. Door de uitbreiding van Wilnis in de loop der jaren, is de kerk van het dorp Oudhuizen in de dorpskern van Wilnis komen te liggen. Oudhuizen is daarmee geen dorp meer. De bebouwing van dat voormalige dorp buiten de dorpskern van Wilnis (= Oudhuijzerweg), beschouwen wij daarom nog als buurtschap Oudhuizen. De kerk is in 2010 gerestaureerd, na jarenlang lobbyen voor de benodigde fondsen. De belangrijkste zaken waren dat de houten fundering, die was aangetast door 'palenpest, is vervangen door een betonnen fundering, dat de versleten leien dakbedekking van de toren is vervangen, en dat de klok uit 1541 is gerestaureerd. - Site Hervormd Wilnis.

- De Veenmolen ligt in de buurtschap Oudhuizen en wordt daarom aldaar beschreven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bij de Dorpsloop (hardlopen, augustus) kun je kiezen uit de afstanden 5 en 10 km.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2011 is het Toetsingsadvies Natuurontwikkeling Wilnisse Bovenlanden verschenen. De provincie had om een advies op de Milieu Effect Rapportage (MER) gevraagd om in dit gebied natuur te kunnen ontwikkelen als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. De Wilnisse Bovenlanden heeft een belangrijke verbindende functie tussen de Nieuwkoopse Plassen en de Vinkeveense Plassen. Het valt in zijn geheel binnen de herijkte Ecologische Hoofdstructuur en heeft als hoofddoelstelling natuur. Het gebied ligt ten zuiden van Mijdrecht en Wilnis in gemeente De Ronde Venen. Het is land dat hoger ligt dan de omringende polders. Dit komt doordat tijdens vroegere ontginning van het veen de Bovenlanden niet en het omringende land wel is afgegraven. Het gebied gaat beheerd worden door 'natuurondernemers'. Dat zijn agrariërs die natuurdoelen realiseren in combinatie met een melkveebedrijf. Hier hoeven boeren dus niet te wijken voor natuur, maar hebben zij zelf een belangrijke rol in het beheren van natuur.

- In 2014 is faunapassage 'Aan de Zuwe' gerealiseerd, onder de provincialeweg N212 tussen Wilnis en Woerden. Deze faunapassage maakt deel uit van de ecologische verbinding tussen de natuur in de Wilnisse Bovenlanden en de polder Groot Wilnis-Vinkeveen en biedt een veilige oversteek voor diersoorten als de otter, de noordse woelmuis en de ringslang.

- In het buitengebied van Wilnis is een picknickbank met een informatiepaneel, waar je in tekst en beeld nadere informatie vindt over de geschiedenis en actuele ontwikkelingen in het landschap in de omgeving van dit dorp. Onder de link is het informatiepaneel ook te bekijken.

Reactie toevoegen