Woerdense Verlaat

Plaats
Dorp
Nieuwkoop
Groene HartHolland Rijnland
Zuid-Holland

woerdense_verlaat_collage.jpg

Woerdense Verlaat, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Woerdense Verlaat, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Woerdense Verlaat met kerk JD [640x480].jpg

Woerdense Verlaat, dorpsgezicht met kerk

Woerdense Verlaat, dorpsgezicht met kerk.

Woerdense Verlaat..jpg

Woerdense Verlaat komen we hier binnen bij de Grecht.

Woerdense Verlaat komen we hier binnen bij de Grecht.

Woerdense Verlaat. (2).jpg

Riviertje De Grecht met de schuit met grond die kan worden ingevaren bij een dijk doorbraak.

Riviertje De Grecht met de schuit met grond die kan worden ingevaren bij een dijk doorbraak.

Woerdense Verlaat.jpg

Woerdense Verlaat een dorp aan het water.

Woerdense Verlaat een dorp aan het water.

Woerdense Verlaat

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Woerdense Verlaat.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Woerdense Verlaat.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Woerdense Verlaat.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Woerdense Verlaat (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Woerdense Verlaat is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streken Groene Hart en Holland Rijnland, gemeente Nieuwkoop.

- Vanouds kwamen hier 3 gemeentegrenzen bij elkaar. Woerdense Verlaat viel dan ook onder deze 3 gemeenten: Kamerik in het ZO, Wilnis in het N en Nieuwkoop in het W. Bij de totstandkoming van het huidige postcodesysteem in 1978 heeft het dorp dan ook 3 postcodes gekregen (3651-3653): één voor iedere gemeente. Een uitgangspunt van het postcodesysteem is namelijk dat een 4-cijferige postcode altijd maar onder 1 gemeente mag vallen. Bij de gemeentelijke herindelingen van 1989 is het dorp middels grenscorrecties geheel onder de gemeente Nieuwkoop komen te vallen.

- Onder het dorp Woerdense Verlaat vallen ook de buurtschappen Slikkendam en Westveen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1866 (Kuijperkaart) Woerdsche Verlaat, idem Woerdsch Verlaat.

Terug naar boven

Ligging

Woerdense Verlaat ligt N van Woerden, O van Nieuwkoop, ZO van Noorden, rond de driesprong van de Grecht, de Kollensloot en de Amstel. Het dorpsgebied grenst in het Z, O en NO aan de provincie Utrecht, in het NW aan de buurtschap Noordse Dorp en in het NW aan de Nieuwkoopse Plassen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Woerdense Verlaat heeft ca. 300 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De plaats Woerdense Verlaat is ontstaan rond de verlaat = sluis, die al in 1433 wordt vermeld. Aan de Hollandse kant heeft ook nog een fort gelegen.

School
De vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Wilnis en Noorden is opgericht in 1905. In 1907 wordt de eerste school aan de Uitweg geopend. In 1953 wordt deze school gesloten en wordt de school aan de Korte Meentweg in gebruik genomen. In 1958 wordt kleuterschool De Springplank opgericht. Met de komst van de basisschool in 1985 worden beide scholen weer ondergebracht bij één vereniging en vormen de scholen samen de Christelijk Nationale School voor Basisonderwijs. Sinds schooljaar 2001/2002 draagt de school de naam PCB De Meent. Meent betekent 'gemeenschappelijke weide'. Die naam is o.a. gekozen omdat de school er is voor alle leerlingen uit de dorpsgemeenschap.

- Reportage met inwoner Guus Elkhuizen over verleden en heden van Woerdense Verlaat.

- Het artikel 'Het gebied rond Woerdense Verlaat en de Oudendam in de middeleeuwen' (door W.J. Eijs, in Heemtijdinghen, orgaan van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, 1998, nr. 4, p. 84-89) beschrijft het dorpsgebied vóórdat het door grenscorrecties in 1989 geheel bij de provincie Zuid-Holland komt.

- Geschiedenis van de sluis en de Kollenbrug in Woerdense Verlaat.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Woerdense Verlaat (2014).

- In 2012 is de nieuwe Kollenbrug gereed gekomen. De nieuwe brug over het punt waar de rivieren Grecht en Kromme Mijdrecht in elkaar overgaan, is breder, veiliger en duurzamer dan de voorganger, die dateerde uit de jaren zestig van de 20e eeuw. Curieus is overigens dat hier langs de Kromme Mijdrecht de Amstelkade loopt (waardoor je geneigd bent te denken dat het water erlangs dan wel de Amstel zal zijn), terwijl de Kromme Mijdrecht pas vele kilometers noordelijker in de Amstel uitkomt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Woerdense Verlaat heeft 1 rijksmonument: de Westveense Molen. Aangezien deze in de buurtschap Westveen ligt, beschrijven wij die verder aldaar.

- De buurtschap Woerdense Verlaat wordt een dorp door de bouw van een gereformeerde kerk in 1939. Deze kerk is in 1963 afgebroken en opgevolgd door de huidige (PKN) Gereformeerde kerk (Korte Meentweg 17).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelroute door het sprookjesachtige Lusthof de Haeck (3,3 km), ZW van Woerdense Verlaat gelegen aan de Bosweg. Het smalle, bochtige pad voert je langs bomen, kleurrijke mossen, paddenstoelen, over bruggetjes en langs watertjes waarin gele lis bloeit en gagel staat. Er zijn legakkers met knalgele dotterbloemen en moerasspirea en schraallandjes met orchideeën en het vleesetende zonnedauw. Aan de rand van Lusthof de Haeck staat een uitkijktoren van 4 meter hoog. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over de rietlanden van de Nieuwkoopse Plassen, de 'Wije van de Vliet' en 'Bleigaten'. Met een beetje geluk zie je lepelaars, zwarte sternen of purperreigers voorbij vliegen. Ze vliegen dan terug van het gebied waar ze voedsel zoeken naar de kolonies.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Woerdense Verlaat.

- Dorpsraad Woerdense Verlaat.

Reactie toevoegen