Veenhuizen (Heerhugowaard)

Plaats
Dorp
Heerhugowaard
West-Friesland
Noord-Holland

Veenhuizen (Heerhugowaard)

Terug naar boven

Status

- Veenhuizen is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Heerhugowaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1853.

- Wapen van de voormalige gemeente Veenhuizen.

- Het dorp Veenhuizen heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Heerhugowaard. In de praktijk is het kleine dorp een tweelingdorp samen met het grotere buurdorp De Noord (dat eveneens voor de postadressen 'in' Heerhugowaard ligt).

- Het dorp Veenhuizen heeft ook geen eigen bebouwde kom (meer): als je het dorp binnenkomt, staan er blauwe plaatsnaamborden (komborden) Heerhugowaard met witte borden Veenhuizen eronder. Hetzelfde geldt overigens voor De Noord: onder de komborden Heerhugowaard hangen daar witte borden De Noord.

- Onder het dorp Veenhuizen valt in de praktijk ook de buurtschap Frik.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Veenhuizen ligt O van het dorp De Noord, N van de stad Heerhugowaard, NNW van het dorp Hensbroek, NW van het dorp Obdam, W van de dorpen Wadway, Spanbroek, Opmeer en Hoogwoud, ZW van de dorpen Nieuwe Niedorp en Winkel, ZZO van de dorpen 't Veld en Zijdewind en ZO van het dorp Waarland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Veenhuizen 47 huizen met 243 inwoners, verdeeld in de buurtschappen Kerkweg 12/65 (= huizen/inwoners), Middelweg (daar zal wel Middenweg mee bedoeld zijn?) 16/79, Slaperdijk 8/41, Berkmeer (deels) 5/27 en Dijkbuurt 6/31. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 185 huizen met ca. 460 inwoners. De Polder Veenhuizen heeft een oppervlakte van 315 hectare.

Terug naar boven

Geschiedenis

Veenhuizen is het oudste deel van de huidige gemeente Heerhugowaard, dat in de 13e eeuw al bewoond was.

In de 13e eeuw was hier al een kerk. Rond 1460 is er een tufstenen kerkje gebouwd met een houten toren, in 1862 opgevolgd door een andere kerk, die in 1965 is afgebroken en opgevolgd door de huidige kerk.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Wijkvisie en Wijkontwikkelingsplan De Noord, Veenhuizen en de Buitengebieden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De huidige hervormde (PKN) kerk (Kerkweg 26) dateert uit 1965. In het voorportaal bevindt zich een wit- en zwart-marmeren praalgraf van Reinout van Brederode uit 1633, afkomstig uit de gesloopte voorganger. De kerk wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt voor speciale kerkelijke vieringen en als oefenruimte voor koren. Nadere informatie over de kerk te Veenhuizen.

- Bij de kerk staat een klokkenstoel uit 1983, met klok uit 1460. De klok heeft in de oude, in 1965 gesloopte kerk gehangen en is van 1965 tot 1983 opgeslagen geweest.

- De Veenhuizermolen (Veenhuizerkade 3) is niet vanuit Veenhuizen te bereiken, maar vanaf de Z van dit dorpje gelegen Berkmeerdijk. Van deze molen is voor het eerst sprake in de tweede helft van de 17e eeuw. Het is een achtkante binnenkruier. De molen bemaalt de 315 ha. grote polder Veenhuizen op de Raaksmaats- en Niedorperkoggeboezem. Al in 1529 is een deel van het land van deze polder dat aan de noordoostkant van de toen nog niet drooggemaakte polder Heerhugowaard ligt, door middel van kaden tegen het boezemwater beveiligd. Op een kaart van 1603 staat op de plaats van de huidige molen een binnenkruier aangegeven.

De huidige molen is oorspronkelijk een schepradmolen en krijgt in 1864 een vijzel. Na een periode van verwaarlozing van 1945 tot 1964 is de molen  sinds 1972 opnieuw bedrijfsvaardig. In de loop der jaren is er natuurlijk veel aan de molen gerepareerd en gerestaureerd. Onder de link kun je daar alles over lezen. De molen is eigendom van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Sinds 1982 is Herman Mulder hier de molenaar. De molen is niet voor publiek geopend / niet te bezichtigen.

- In 1879 wordt aan de NO zijde van de polder Veenhuizen een stoom-vijzelgemaal gebouwd. In 1934 wordt dit gemaal gesloopt i.v.m. de aanleg van de A.C. de Graafweg. Ter vervanging wordt in genoemd jaar naast de molen een elektrisch gemaal gebouwd. Dit gemaal is nog altijd in functie.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Rondwandeling Veenhuizen (8 km).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over De Noord en Veenhuizen.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad De Noord - Veenhuizen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Veenhuizen HV.

Reactie toevoegen