Sint Annaparochie

Plaats
Dorp
Waadhoeke
Fryslân

Sint Annaparochie

Terug naar boven

Status

- Sint Annaparochie is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Waadhoeke. T/m 2017 gemeente Het Bildt. Het was de hoofdplaats van de gemeente Het Bildt.

- In 2008 is de kern van het N van het dorp gelegen Nij Altoenae als apart dorp van Sint Annaparochie afgesplitst. Ook voor de postadressen; het kreeg een eigen postcode met bijbehorende postale plaatsnaam. De inwoners van het buitengebied N van Nij Altoenae (met name gelegen aan de Schuringaweg 48-60 en 61-63 en aan de Nieuwebildtdijk 201-325 en 200-326) kozen er echter voor om voor de postadressen onder Sint Annaparochie te blijven vallen. Daarmee is een topografisch gezien curieuze toestand gecreëerd; dit gebiedje is in feite een enclave van Sint Annaparochie geworden, omdat de dorpskern van Nij Altoenae er immers tussen is komen te liggen.

- Een deel van het hierboven beschreven buitengebied van Sint Annaparochie staat bekend als buurtschap Stad Niks.

Terug naar boven

Naam

In het Bildts en in het Fries
Sint Anne.

Terug naar boven

Ligging

Sint Annaparochie ligt NW van Leeuwarden, NNW van Stiens, NO van Minnertsga en N van Berltsum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Sint Annaparochie 290 huizen met 2.421 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.800 huizen met ca. 4.400 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Albert Heijn Wassenaar in Sint Annaparochie heeft in december 2016 wederom het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) ontvangen. Dit keurmerk wordt uitgereikt aan zelfstandige ondernemers die zich onderscheiden op het gebied van 7 criteria rondom duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid, namelijk: lokale betrokkenheid, stimulerend personeelsbeleid, onderscheidend assortiment, duurzaam energiegebruik, veiligheid en preventie, afvalinzameling en –reductie, en transport en logistiek. In 2014 ontving AH Wassenaar voor het eerst het SSK keurmerk (dat bestaat sinds 2012). Vooral voor hun inzet op het gebied van duurzaam met energie in de winkel, met optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, volledig hergebruik van restwarmte en vrijwel alle verlichting in LED. Daarnaast op het gebied van onderscheidend assortiment door een uitgebreid aanbod regionale (vers)producten, op het gebied van lokale betrokkenheid door zeer veel lokale ondersteuning en sponsoring en voor de kleinste bezoekers de aanwezigheid van een kinderspeelhoek. En recentelijk heeft AH Wassenaar geïnvesteerd in zonnepanelen. Anno eind 2016 zijn er ca. 200 SSK-supermarkten in Nederland. (zIe verder de bron voor nadere informatie)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Annaparochie heeft 16 rijksmonumenten.

- De voormalige Doopsgezinde kerk (Statenweg 10) is in 2013 herbestemd tot Pannenkoekenkerk de Struverij. Helaas moest eigenaar Paul Feenstra er in 2015 om gezondheidsredenen alweer mee stoppen, maar gelukkig zijn er opvolgers gevonden, dus de zaak draait nog altijd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een dinsdag eind mei organiseert Stichting Bildtse Aardappelweken samen met de commissie Lammetsymet in Sint Annaparochie de Open Kampioenschappen Bildtstarschillen. Deelnemers proberen in 268 seconden zo veel mogelijk Bildtstars te schillen. De geschilde aardappels mag iedereen meenemen om op te eten of weg te geven. 's middags strijden de 5 deelnemers met de hoogste scores tegen elkaar om de titel Open Bildts Kampioen Bildtstarschillen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij Wereldwinkel Het Bildt in Sint Annaparochie kun je terecht voor al je Fair Trade producten.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang St. Anne.

- Nieuws: - Nieuws uit Sint Annaparochie van Plaatselijk Belang op Facebook.

- MFC: - Multifunctioneel centrum (MFC) Ons Huis verzorgt bijeenkomsten, workshops, vergaderingen, theater, concerten en feesten. Daarvoor zijn diverse zalen beschikbaar al naar gelang de omvang en wensen.

- Muziek: - Het koor De Bútsoekers is in 2002 opgericht. Het is een voormalig shantykoor, dat tijdens de reis zijn koers volledig heeft bijgesteld wat hun repertoire betreft. De zee- en zeemansliederen zijn vervangen door Engelse en Ierse ballades, en door hits van diverse grote artiesten, zoals Elvis Presley, Jim Reeves, Everly Brothers en vele anderen. Ook een aantal Friestalige en Bildtse liedjes staat op hun repertoire. Zelfs meerdere Engelstalige hits zijn vertaald naar het Fries, wat wel een zeer speciaal tintje geeft aan zo´n lied. Het koor bestaat uit zo’n 30 mannen, en de begeleiding bestaat uit 2 gitaristen, een toetsenist annex accordeonist en violist, terwijl ook een drummer vaak deze muzikanten ondersteunt. Tijdens een optreden staat het koor, onder leiding van dirigente Marijke Rodenburg, garant voor een middag vol afwisseling en amusement.

- Zorg: - Zorgcentrum Het Bildt is dé zorgverlener op 't Bildt. Hun gebouw Beuckelaer staat in het centrum van Sint Annaparochie.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Ondernemersvereniging OV St. Anna Vooruit beoogt Sint Annaparochie op de kaart te zetten door bijv. acties, gezelligheid op straat te creëren en gezamenlijk te adverteren. Door hun Facebookpagina te volgen blijf je op de hoogte van al het nieuws van de OV en de deelnemende winkels. Ook zul je regelmatig leuke aanbiedingen voorbij zien komen van winkels uit het dorp. "Door de lokale ondernemer te steunen zorgen we met zijn allen voor de leefbaarheid van het dorp", aldus de OV op haar site.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Annaparochie.

Reactie toevoegen