Rith

Plaats
Buurtschap
Breda
West-Brabant Baronie en Markiezaat De Rith
Noord-Brabant

Rith

Terug naar boven

Status

- Rith is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, en daar weer binnen in het streekje De Rith, gemeente Breda (t/m 1941 gemeente Princenhage).

- De buurtschap Rith valt onder het 'dorp in de stad' Princenhage (volgens onder andere de inwoners van dit voormalige dorp, dat thans een wijk van de stad Breda is; zie daarvoor de pagina over het streekje De Rith, en de pagina over dit 'dorp in de stad' en de voormalige gemeente Princenhage), maar valt officieel onder het dorp Effen. Voor de postadressen valt de buurtschap echter onder de stad Breda.

- De buurtschap Rith ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Identiek met rijt ‘kleine natuurlijke waterloop”.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rith ligt rond de wegen Rithsestraat (het gedeelte tussen de Achterste Rithweg en de A16/A58) en Raamschoorseweg. De buurtschap ligt direct ZW van de stad Breda en de Bredase wijk Princenhage, ligt centraal in het streekje De Rith - het hele landelijk gebied WZW en ZW van Breda -, en ligt W van de A16/A58 en N van het dorp Effen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 had buurtschap Rith 29 huizen met 184 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog steeds (of wederom) ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Reactie toevoegen