Riethoven

Plaats
Dorp
Bergeijk
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

riethoven huisven 1972 [640x480].jpg

Riethoven Huisven 1972

Riethoven Huisven 1972

NB gemeente Riethoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Riethoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Riethoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Riethoven

Terug naar boven

Status

- Riethoven is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Bergeijk. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996.

- Wapen van de voormalige gemeente Riethoven.

- Onder het dorp Riethoven vallen ook de buurtschappen Boshoven, Broekhoven, Eind, Heiereind, Keersop (deels), Voort en Walik. Dit zijn 7 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Bremspoersengat.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Riethoven grenst in het W aan Eersel, in het N aan Steensel en Veldhoven, in het NO aan Waalre, in het O aan Dommelen en in het Z aan Westerhoven en Bergeijk, en ligt Z van de A67, ZW van Eindhoven en Aalst en W van Valkenswaard.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Riethoven 119 huizen met 645 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 13/102 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Broekhoven 35/145, Boshoven 54/288 en Walik 17/110. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 930 huizen met ca. 2.350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Riethoven op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2017 is de intentie dat in het gebied Achter de Sleutel in Riethoven een klein nieuwbouwwijkje komt. Wethouder Mathijs Kuijken vertelt dat Achter de Sleutel een pilotproject is voor het gemeentebestuur. "We gingen vroeger altijd uit van het ontwikkelen van een woningbouwlocatie en daarna werd er pas invulling aan gegeven. Nu is vanuit de enquête van Kernraad Riethoven naar de woonwensen in 2015 de behoefte bij voorbaat duidelijk. Wij als gemeentebestuur spelen nu een faciliterende rol. Dit past bij onze visie van de doe-democratie waarbij vanuit de bewoners en hun behoeften iets wordt ontwikkeld." In totaal kan het gebied tussen de 30 en 40 woningen herbergen, al naar gelang de grootte en bouwstijl.

Henk Duis van de werkgroep Zorg in Eigen Dorp (ZIED) vult aan dat hierdoor doorstroming wordt bereikt in de kleine woningmarkt van Riethoven, die weinig en veelal oude huurwoningen kent. De woningen zijn vooral bedoeld voor de doelgroepen starters, senioren en zorgbehoevenden. Een klankbordgroep gaat samen met de projectontwikkelaars, woningstichting De Zaligheden en de gemeente kijken hoe het gebied het beste kan worden ingevuld, zo veel mogelijk rekening houdend met de voorkeuren van betrokkenen. De verwachting is dat het uitwerken van het bestemmingsplan en de invulling van het plan al met al wel ca. 3 jaar gaat duren. (bron: ED, 6-4-2017 en 13-4-2017)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Riethoven heeft 8 rijksmonumenten.

- Riethoven heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- De RK Willibrorduskerk maakt tegenwoordig deel uit van de H. Bernardusparochie, die alle kernen van de gemeente Bergeijk omvat. Van de oorspronkelijk 15e-eeuwse kerk is sinds de verbouwing en uitbreiding rond 1890 slechts enig muurwerk overgebleven van het 3/8 gesloten koor, het dwarspand en de onderbouw van de toren. Twee grote klokken, Maria van Wilbroert, in 1478 gegoten door Wouter Kaerwas; angelusklokje in 1818 gegoten door Petit en Fritsen. De bovenbouw van de toren is bij de ommetseling behouden, evenals het houtwerk van spits en bekapingen. Het schip draagt na een tweede verbouwing in de jaren twintig van de 20e eeuw een pseudobasilicaal karakter.

- Mariakapel op de hoek van de Schoolstraat en de Kapelstraat.

- Riethoven is bij historici met name bekend vanwege Martinus Boudewijns, lokaal ook bekend als Maarten Bouwens. Hij was schaapsherder en mocht op kosten van een passerende edelman, die hij een dienst had bewezen, gaan studeren. In 1561 werd hij door koning Philips II van Spanje benoemd tot 1e Bisschop van Yperen, onder de naam Bisschop Rythovius. Op het Walikerplein in het dorp staat een zitbankje met daarin een herinneringssteen ter nagedachtenis aan Bisschop Rythovius.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - CV De Bremspoersen. - Jeugdraad De Bremspoerskes. - CV De Vatvliegurz is een fanatieke vriendengroep uit Riethoven die al sinds 2004 carnavalwagens bouwt voor carnavalsoptochten in de Kempen. - VG De Uitvreterz. - VG De Durbouwerz. - VG Knettergek. - VG De Fistklippels.

- Zeepsopvoetbaltoernooi (op een zondag begin juni).

- Team Solex Racing Riethoven doet jaarlijks mee aan de 24-uurs Solexrace in Heeswijk-Dinther (eind augustus). Naast de sportieve prestaties is ook een doel van het evenement om fondsen te werven voor het goede doel van Kika (Kinderen kankervrij).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- IVN afdeling Valkenswaard-Waalre organiseert allerlei activiteiten voor jong en ouder op het gebied van natuur- en milieueducatie. Het werkgebied beslaat de genoemde gemeenten plus het dorp Riethoven.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Riethoven door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Kernraad Riethoven.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis De Rietstek is de ontmoetingsplaats van en voor de Riethovense gemeenschap, en een thuisbasis voor diverse verenigingen en clubs.

- Onderwijs: - Basisschool Sint Willibrordus.

- Jeugd: - Scouting Rythovius is een kleine en gezellige scoutinggroep. De groep is in 1962 opgericht en heeft ca. 90 leden, voornamelijk afkomstig uit Riethoven en Westerhoven. Maar er komen ook leden uit omliggende dorpen zoals Dommelen, Valkenswaard, Eersel, Bergeijk en zelfs Vessem en Hoogeloon. De groep is opgedeeld in diversen leeftijdsgroepen. Een leeftijdsgroep wordt in scoutingtermen “speltak” genoemd. Iedere week zorgen vele vrijwilligers voor een leuk en uitdagend programma voor de jeugdleden. Voorbeelden van programma’s zijn knutselen, sport en spel, koken, speur- en gps-tochten, toneel en dans, vlotvaren, hutten bouwen en koken op kampvuur. De oudere jeugdleden maken hun eigen programma, wat varieert van een spel tot karten, bowlen, slagbal met hindernissen, hun eigen lokaal opknappen of een potje kaarten. De programma’s zijn altijd in en rond hun eigen blokhut D’n Duvelshoek, gelegen in een bosrijke omgeving aan de Molenstraat 37 te Riethoven, die ook te huur is voor (school)kampen, familiereünies en andere activiteiten.

- Muziek: - Het Riethovens Harmonie Corps (RHC) is opgericht in 1945, toen nog als fanfare. In 1971 heeft het corps de omschakeling gemaakt van fanfare naar harmonie en in 1955 is de vereniging gecompleteerd door de oprichting van een eigen drumband. RHC heeft ca. musicerende leden. Naast het harmonieorkest en de slagwerkgroep heeft de vereniging haar eigen opleidingsorkest De Toekomst waar jonge muzikanten hun eerste muzikale stappen zetten om vervolgens zo snel mogelijk door te stromen naar het harmonieorkest. Sinds kort hebben ze ook jeugdslagwerkgroep The Rhythm Sticks.

- In 1992 is Stichting De Adriaan opgericht, met als doel het bevorderen van muziekbeoefening door amateurs en het verstevigen van de onderlinge banden tussen muziekverenigingen in onze regio, in het bijzonder die voor harmonie en fanfare, een en ander in de eerste plaats ter stimulering van jong muzikaal talent. De stichting beoogt dit doel te bereiken door 1x per 2 jaar, in de oneven jaren Muziekwedstrijd De Adriaan (weekend begin april) te organiseren in Riethoven, voor muziekverenigingen met een jonge solist(e). De stichting is vernoemd naar de heer Adriaan Sweegers uit Riethoven, die in januari 1990 is overleden en voor wie muziek een belangrijke plaats innam in zijn leven. Lange tijd is hij een enthousiast bestuurslid geweest van het Riethovens Harmoniecorps.

- Sport: - v.v. Riethoven (voetbal) is opgericht in 1940. - Korfbalvereniging De Rietvogels is opgericht in 1953 en heeft ca. 125 leden, waarvan ca. 100 actief korfballen. - Volleybalvereniging VC Riethoven. - Riethovense Tennisvereniging.

Reactie toevoegen