Keersop

Plaats
Buurtschap
Valkenswaard Bergeijk
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Keersop

Terug naar boven

Status

- Keersop is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, deels in de gemeente Valkenswaard (t/m 30-4-1934 gemeente Dommelen, per 1-5-1934 over naar gemeente Valkenswaard), deels in de gemeente Bergeijk (t/m 1996 gemeente Riethoven, in 1997 over naar gemeente Bergeijk).

- De buurtschap Keersop valt voor het Valkenswaardse gedeelte onder het dorp Dommelen, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen zowel dit gedeelte van Keersop als Dommelen voor de postadressen 'in' Valkenswaard. Voor het Bergeijkse gedeelte valt de buurtschap onder het dorp Riethoven, ook voor de postadressen.

- De buurtschap Keersop heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) Keersop.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar het nabijgelegen gelijknamige riviertje, een oude waternaam, in de middeleeuwen overgeleverd als Kersop, gevormd met het wateraanduidende element apa* 'water, rivier', vergelijk Jisp, Weesp. Het eerste deel, kers-, wordt verklaard als 'waterkers'. Minder waarschijnlijk is een door middel van de zogeheten suizende -r- (vergelijk Deursen, Dorst, Horzik) op het werkwoord kernen 'karnen, draaien' teruggaande waternaam met als betekenis: het woelende water.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Keersop ligt rond de gelijknamige weg en rond het gelijknamige riviertje, en rond de wegen Keersopperdreef (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de Molenstraat), Molenstraat (het gedeelte van deze straat O van het kruispunt met de weg Eind) en Loonderweg (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de weg Keersop). De buurtschap ligt direct NW van het dorp Dommelen, NO van het dorp Riethoven, NW van het dorp Valkenswaard, NNO van het dorp Westerhoven en ZW van het dorp Waalre.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het gedeelte onder het dorp Dommelen van buurtschap Keersop 5 huizen met 31 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap Keersop ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Reactie toevoegen