Walik

Plaats
Buurtschap
Bergeijk
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Walik

Terug naar boven

Status

- Walik is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Bergeijk.

- De buurtschap Walik valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Riethoven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Walik heeft 3 rijksmonumenten. Het betreft 3 boerderijen van het Kempische langgeveltype, op Walikerplein 1, 2 en 3.

- "Aan het Walikerplein in Walik staat een ensemble van drie langgevelboerderijen, elk ingeschreven als rijksmonument. De kleinste van deze boerderijen is na jaren van verval recent verbouwd tot een modern woonhuis.
Er is niet veel gearchiveerd over de geschiedenis van het betreffende pand. Op deze plek begint ergens tussen het midden en het einde van de 19e eeuw de bouw van een grote houten stal met rietgedekt wolfdak. In het begin van de 20e eeuw wordt besloten om de houten stal ook voor bewoning geschikt te maken en wordt deze verbouwd tot een karakteristieke Brabantse langgevelboerderij. Het woongedeelte wordt met een stenen muur afgescheiden van het stalgedeelte waar de koeien staan en in een apart vertrek de werkpaarden. In het woongedeelte staat de “heerd” centraal. De aparte “goeikamer” wordt alleen bij speciale feestelijke gelegenheden gebruikt en toont de “welvaart” van de boerenfamilie, hoe gering die ook is.

Ergens in de jaren zestig vindt een grote inpandige verbouwing plaats. Veel van de bouwhistorie gaat verloren als vinylbehang en laminaat hun intrede doen. De toenmalige bewoners, twee zussen en hun broer, allen ongetrouwd, proberen het hoofd als kleine boertjes boven water te houden. In het begin van de 21e eeuw overlijdt de laatste bewoonster en raakt het pand in verval. Totdat zich eind 2014, na vijf jaar leegstand, nieuwe bewoners aanmelden. In goed overleg met vertegenwoordigers van de gemeente Bergeijk en de Rijksdienst voor monumenten wordt een ontwerp voor een woonhuis gemaakt dat een vierde bouwfase aan het gebouw toevoegt. Strak en modern van binnen, ingetogen van buiten, en met behoud van de schaarse authentieke elementen zoals de gebinten.

Architectenbureau Hilberink-Bosch uit Berlicum weet de wensen van de nieuwe bewoners te vertalen in een fris concept. Het ontwerp voorziet in een grote binnenruimte, met een “loft” gevoel waarin de kamers in open verbinding met elkaar staan en met open zicht op de kapconstructie en de oude eikenhouten gebinten. Twee oude metselwerk binnenmuren van de stal geven de woonkamer sfeer. Met moderne bouwmaterialen in het interieur wordt het contrast tussen heden en verleden geaccentueerd. nkele bouwkundige uitdagingen moeten worden overwonnen, zoals een horizontale gebintbalk die op 1.70 meter boven de vloer hangt. De zaag mag er niet in, dus ter plekke wordt de vloer verdiept en hiermee wordt een knusse TV-ruimte gecreëerd.

De kap met riet en een voet van pannen wordt geheel vernieuwd, waarbij de bestaande “knik” in de nok zichtbaar blijft. Nagenoeg alle buitenmuren blijven behouden en worden aan de buitenzijde voorzien van een nieuwe gevel van metselwerk of verticale houten latten met behoud van bestaande raamopeningen als bouwsporen uit het verleden. Nieuw toegevoegde ramenpartijen zorgen voor licht en uitzicht op het omliggende landschap. De verbouwing is uitgevoerd door aannemer Zandenbouw uit Aarle-Rixtel en heeft anderhalf jaar geduurd. Er is gekozen voor duurzame oplossingen zoals dak- en muurisolatie met vlas. Het monument, inmiddels omringd door een natuurtuin in wording, heeft met deze verbouwing een nieuwe laag gekregen waardoor het weer een toekomst tegemoet kan zien." Aldus eigenaar Frank Morselt op zijn website m.b.t. de verbouwing van zijn langgevelboerderij aan het Walikerplein in Walik.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Riethoven en Walik door Kees Wittenbols uit Breda.

Reactie toevoegen