Philippine

Plaats
Dorp
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

philippine marktplein ca. 1900 [640x480].jpg

Philippine Marktplein ca. 1900

Philippine Marktplein ca. 1900

Philippine.JPG

Philippine bekend van de mossels.

Philippine bekend van de mossels.

Philippine (3).JPG

Midden in Philippine op de markt.

Midden in Philippine op de markt.

Philippine. (2).JPG

Kleurig straatje in Philippine.

Kleurig straatje in Philippine.

Philippine..JPG

De beroemde grenspaal in Philippine uit de Oostenrijkse tijd is me verteld.

De beroemde grenspaal in Philippine uit de Oostenrijkse tijd is me verteld.

ZL gemeente Philippine in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Philippine in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Philippine in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Philippine

Terug naar boven

Status

- Philippine is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1970. Per 1-4-1970 over naar gemeente Sas van Gent, in 2003 over naar gemeente Terneuzen.

- Een Z deel van de voormalige gemeente (en van het huidige dorpsgebied) viel vanouds onder de gemeente Waterdijk. In 1814 is die gemeente opgeheven en is het N deel van die gemeente naar de Nederlandse gemeente Philippine overgegaan. Het Z deel van Waterdijk valt nu onder de Belgische gemeente Assenede.

- Wapen van de voormalige gemeente Philippine.

- Onder het dorp Philippine vallen ook de buurtschappen Bouchauterhaven, Isabellahaven en Posthoorn.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Het dorp ontleent zijn naam aan de ligging in de gelijknamige polder, die is genoemd naar Philips de Schone.

Terug naar boven

Ligging

Philippine ligt ZW van Terneuzen, Z van de Braakmanpolder en grenst, via het buitengebied, in het Z aan België.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Philippine 68 huizen met 454 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 47/265 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Posthoorn 9/37 en Buchauts-Havenwijk (= Bouchauterhaven) 12/152. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.050 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De voormalige vesting Philippine is oorspronkelijk op last van Filips II aangelegd. Van de vroegere wallen bestaan nog overblijfselen.

Tegenwoordig is het dorp vooral bekend vanwege zijn mosselen. Het profileert zich dan ook als Mosselstad nr. 1.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Vereniging tot Behoud van de Historie van Philippine.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Philippine heeft 3 rijksmonumenten.

- Philippine heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- Aan de Philippineweg in Philippine is een stenen 'beer' opgegraven. Deze Oostbeer, een gemetselde dam, is een restant van een 16e- en 17e-eeuws militair verdedigingswerk dat is aangelegd in de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tot aan de Franse Tijd (1794). Het stelsel van verdedigingswerken strekte zich aan beide zijden van de landsgrens uit van Knokke-Heist in het westen tot Antwerpen in het oosten. De Linies hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de bepaling van de landsgrenzen tussen Nederland en België, maar ook in de verdere geschiedenis van de twee landen. Een groot deel van deze linies en vestingen is nog in het landschap terug te vinden en zijn tegenwoordig cultuurhistorische bezienswaardigheden. In 2013 is deze Oostbeer gerestaureerd door Aannemersbedrijf Leenhouts uit Oostburg. O.a. een ROP-leerling metselen niveau 3 heeft eraan gewerkt. Voor de opleiding was deze restauratie bijzonder interessant omdat er verschillende soorten metselconstructies voorkomen. Verder waren de gebruikte stenen en mortels een uitdaging omdat het metselwerk zich zowel onder, op als boven de waterlijn bevindt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Facebookpagina met nieuws over evenementen en activiteiten in Phillipine.

- Carnaval. - CS De Mosselkrauwers. - Bouwklup De Sloebers.

- De Ronde van Philippine (wielrennen, op een zaterdag in juli) staat ook bekend als 'kermiscriterium'. In 2017 was het voor de 52e keer.

- Mosselfeesten (laatste weekend van augustus).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Phillipine op Facebook.

- Belangenvereniging: - De in 2013 opgerichte Dorpsraad Philippine heeft als doestelling de leefbaarheid in de kern te behouden en waar mogelijk te verbeteren, en gevraagd en ongevraagd advies te geven, de ogen en de oren voor de gemeenteraad te zijn.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis De Kaaie is eind jaren tachtig gerealiseerd als opvolger van het gebouw De Meerpaal, dat voorheen als zodanig dienst deed. In 2013 is het pand grondig verbouwd en opgeknapt waardoor het weer helemaal aan de eisen des tijds en de wensen van de gebruikers voldoet. De naam is symbool voor het feit dat het gebouw op de oude kade van Philippine staat, waar vroeger de mosselvissers hun mosselen aan land brachten.

- Onderwijs: - Basisschool Laureyn is een school waar alle kinderen welkom zijn, ongeacht hun geloof of afkomst. De school is ontstaan uit fusie van OBS De Stelle en RKBS De Zeester. De school neemt in het dorp Philippine een bijzondere plaats in. Ze zijn gevestigd in het gebouw van de brede school, samen met kindercentrum Prokino (met kinderopvang Juultje en De Boefjes), de biblotheek en de Historische Vereniging.   Vanuit een veilige en beschermde omgeving willen ze kinderen leren om hun plaats te vinden in het dorp, de provincie en de wereld van nu. Vanaf de kleutergroepen krijgen de kinderen er al les in de Engelse taal.

- Sport: - v.v. Philippine (voetbal) is opgericht in 1955.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Esmoreit in Philippine is opgericht in 1955. In 2015 heeft de vereniging het 60-jarig bestaan gevierd en heeft dan bijna jaarlijks een stuk op de planken gebracht. Met amateur toneelspelers, plaatselijk alsook regionaal en zeker ook met gewaardeerde spelersinbreng vanuit Vlaanderen. Nog altijd is het voor bestuur en leden van Toneelvereniging Esmoreit een uitdaging om het publiek een plezante toneelavond te bezorgen. In de voorbereidingen genieten ze vooral zelf hiervan en tijdens de uitvoeringsavonden doen ze dat samen met het publiek. Wat hen betreft volgen er nog veel mooie toneeluitvoeringen.

Reactie toevoegen