Oud-Beijerland

Plaats
Dorp en gemeente
Oud-Beijerland
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

oud beijerland marktplein 1901 [640x480].jpg

Oud-Beijerland Marktplein 1901

Oud-Beijerland Marktplein 1901

ZH gemeente Oud-Beijerland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oud-Beijerland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oud-Beijerland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oud-Beijerland

Terug naar boven

Status

- Oud-Beijerland is een dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard.

- Wapen van de gemeente Oud-Beijerland.

- Onder het dorp Oud-Beijerland vallen ook de buurtschappen Vuurbaken (deels) en Zinkweg (grotendeels) en voor de postadressen een deel van de buurtschap Greup.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Oud-Beijerland.

Terug naar boven

Ligging

Oud-Beijerland ligt O van Spijkenisse en grenst in het N aan de Oude Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Oud-Beijerland 533 huizen met 3.870 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 500/3.542 (= huizen/inwoners) en buurtschap Zinkweg 33/328. Tegenwoordig heeft de gemeente, die alleen het gelijknamige dorp omvat plus de onder Status genoemde buurtschappen, ca. 9.500 huizen met ca. 23.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Oud-Beijerland. De Historische Vereniging heeft haar archief in de openbare bibliotheek van het dorp. In samenwerking met de bibliotheek is het archief uitgebouwd tot een historisch informatiepunt (HIP) over de rijke geschiedenis van Oud-Beijerland. In het archief  zijn veel documenten, foto`s en boeken waarvan de geïndexeerde inventarislijsten ook online zijn in te zien. Ook hebben zij diverse digitale informatiebronnen van bijvoorbeeld oude ansichtkaarten, doopregisters en  kadastralekaarten. Het HIP in de bibliotheek aan de Steenenstraat 24 is elke 2e donderdag van de maand open van 14.00 tot 16.00 uur.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een Structuurvisie is een visie van waar een gemeente in de komende jaren naartoe wil op het gebied van wonen, economie, voorzieningen, omgeving en mobiliteit. Vaak zijn dit omvangrijke rapporten. In het geval van Oud-Beijerland beslaat de Structuurvisie 89 pagina's. Om de Structuurvisie uitnodigender te maken, heeft deze gemeente als eerste gemeente in Nederland een online raadpleegbare 3D-versie van de Structuurvisie gemaakt, waarmee je gericht op locatie of thema kunt 'inzoomen'. Op dezelfde site is ook de volledige Structuurvisie te bekijken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oud-Beijerland heeft 28 rijksmonumenten.

- Oud-Beijerland heeft 72 gemeentelijke monumenten.

- In het karakteristieke voormalige Raadhuis uit 1622 (Waterstal 1) is tegenwoordig een horecagelegenheid gevestigd.

- Gevelstenen in Oud-Beijerland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oud-Beijerland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Oud-Beijerland.

- Dorpshuis / MFC: - De Thomaskerk is in 1971 gebouwd en ontworpen door architect Willem Wissing. Na jarenlange leegstand is de Thomaskerk sinds 2016 weer een levendig centrum voor de wijk, dankzij het slim combineren van functies zoals een cursuslocatie, kringloopwinkel en de huisvesting van jongeren. In de kosterswoning van de Thomaskerk wonen nu jongeren die kampen met verslaving of andere problemen. In het kerkgebouw zelf vinden verschillende activiteiten plaats voor de jongeren, maar ook voor de bewoners van de omliggende wijk. De herbestemde kerk wordt gezien als modelproject. Ambtenaren en bestuurders van elders komen hier kijken omdat ze dit project zien als een voorbeeld van een gemeenschapsgebouw met een totaal nieuwe bestemming waar de hele wijk zich bij betrokken voelt.

Reactie toevoegen