Vuurbaken

Plaats
Buurtschap
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

vuurbaken_straatnaambord.jpg

De buurtschap Vuurbaken heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

De buurtschap Vuurbaken heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Vuurbaken

Terug naar boven

Status

- Vuurbaken is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. T/m 2018 deels gemeente Oud-Beijerland en deels gemeente Korendijk (t/m 1983 gemeente Nieuw-Beijerland, in 1984 over naar gemeente Korendijk); in 2019 in zijn geheel over naar gemeente Hoeksche Waard.

- De buurtschap Vuurbaken valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Oud-Beijerland, deels onder het dorp Nieuw-Beijerland.

- De buurtschap Vuurbaken heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1873 't Vuurbaken.

Naamsverklaring
Een vuurbaken was een brandend licht ten behoeve van de scheepvaart, beheerd door een bakenmeester aan wier voorbijvarende schepen een bijdrage moesten betalen.(1) Of hier daadwerkelijk zo'n vuurbaken heeft gestaan, is ons niet bekend. Het lijkt ons niet heel logisch, zo midden in de Hoeksche Waard. Als iemand hier meer over weet, houden wij ons aanbevolen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vuurbaken ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Plaatseweg (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de wegen Vuurbaken en Zinkweg) en Beijerlandschedijk (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de wegen Vuurbaken en Zuidzijdsedijk). De buurtschap ligt Z van het dorp Oud-Beijerland, ZO van het dorp Nieuw-Beijerland, NNO van het dorp Zuid-Beijerland, O van het dorp Piershil en NW van het dorp Klaaswaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Vuurbaken omvat ca. 30 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Op Vuurbaken of in de directe omgeving schijnt een groentestalletje Gunterwait* te zijn, die wij ergens op het internet vermeld vinden, maar waar we inhoudelijk verder niets over kunnen vinden.
* Hoekschewaards dialect voor daar/daaro.

Terug naar boven

Links

- Lezen: - Sinds 2015 is op Vuurbaken 28 een openbare boekenkast te vinden, een zogeheten Minibieb. Voor bewoners, fietsers, skaters, wandelaars, ruiters of mensen op weg naar groentestalletje Gunterwait. Het boekenkastje hangt buiten langs de openbare weg en lijkt op een gepotdekseld schuurtje. De bedoeling van het concept Minibieb is dat het voorziet in een mini-bibliotheekje in kleine plaatsjes waar geen eigen bibliotheek is, dat je er boeken uit kunt halen die je wilt lezen, en die een ander niet meer nodig heeft, zodat ze een 'tweede leven' krijgen, en dat je er zelf boeken in kunt terugplaatsen zodat anderen die weer kunnen lezen, en het systeem zo zichzelf in stand houdt.

Reactie toevoegen