Kaag en Braassem

Gemeente
Kaag en Braassem
Holland Rijnland
Zuid-Holland

Kaag en Braassem

Terug naar boven

Status

- Kaag en Braassem is een gemeente in de provicie Zuid-Holland, in de streek Holland Rijnland.

- De gemeente is in 2009 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Alkemade en Jacobswoude.

- Wapen van de gemeente Kaag en Braassem.

- De gemeente Kaag en Braassem bestaat uit de dorpen Kaag, Nieuwe Wetering, Oud Ade, Oude Wetering, Rijpwetering en Roelofarendsveen (voorheen gemeente Alkemade) en Hoogmade, Leimuiden, Rijnsaterwoude en Woubrugge (voorheen gemeente Jacobswoude) en de buurtschappen Bilderdam (grotendeels), Ofwegen, Vriezekoop en Zevenhuizen (deels). In totaal zijn dit 10 dorpen en 4 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Kaag en Braassem.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Kaag en Braassem ligt NO van Leiden, N van Alphen aan den Rijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Kaag en Braassem omvat ca. 9.700 huizen met ca. 24.250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen van de gemeente Kaag en Braassem, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Streekarchief Rijnlands Midden.

- Geschiedenis van het grondgebied van de gemeente Kaag en Braassem.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Facebookpagina met nieuws over wat er te doen is in Kaag en Braassem.

- Luid Kaag en Braassem (sinds 2014) is de jaarlijkse lokale oudejaarsconference. Terugkijken op het afgelopen jaar in een mooie gemeente.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kaag en Braassem (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Kaag en Braassem. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Algemeen: - Van juni t/m augustus 2017 heeft HMG-correspondent Ron van der Lem een "Wereldreis door Kaag en Braassem" gemaakt, waarbij hij alle kernen van deze gemeente heeft bezocht en daar verslag van doet in tekst en beeld. Lees onder de link zijn belevenissen.

- Sport: - De Facebookpagina Kaag en Braassem Voetbal doet verslag van de voetbalactiviteiten in de kernen van deze gemeente.

- Zorg en welzijn: - De Driemaster biedt samen met andere organisaties allerlei voorzieningen op het gebied van welzijn, hulpverlening en zorg, zoals de Activiteiten Wegwijzer, de Papierwinkel, Vluchtelingenbegeleiding en Welzijn op Recept. In de dorpen van de gemeente Kaag en Braassem is een grote betrokkenheid met elkaar. De Driemaster zet zich in om alle bestaande initiatieven te ondersteunen en te versterken. Waar gaten vallen, ontwikkelen zij samen met bewoners aanvullende voorzieningen om ook de meest kwetsbare mensen bij de samenleving te betrekken.

- De in 2015 van start gegane Stichting Fietsmaatjes Kaag en Braassem heeft tot doel: het mogelijk maken dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, samen kunnen fietsen met een fietsmaatje op een duofiets. Dankzij diverse sponsors hebben ze inmiddels de beschikking over 5 duofietsen.

- Veiligheid: - Politie m.b.t. de gemeente Kaag en Braassem en Nieuwkoop.

Reactie toevoegen