Rijpwetering

Plaats
Dorp
Kaag en Braassem
Holland Rijnland
Zuid-Holland

rijpwetering panorama noord 1957 [640x480].jpg

Rijpwetering Panorama Noord 1957

Rijpwetering Panorama Noord 1957

Rijpwetering

Terug naar boven

Status

- Rijpwetering is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Kaag en Braassem. T/m 2008 gemeente Alkemade.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Rip. Een inwoner van Rijpwetering is een Ripper.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Rijpwetering ligt W van het Braassemermeer, WZW van het dorp Roelofarendsveen, ZW van de dorpen Nieuwe Wetering en Oude Wetering, Z van de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en het dorp Abbenes, ZO van de dorpen Kaag en Buitenkaag, ZO en O van de Kagerplassen, O van het dorp Oud Ade, NO van het dorp Leiderdorp en N van het dorp Hoogmade. ZO loopt de A4 door het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Rijpwetering 75 huizen met 742 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Rijpwetering.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rijpwetering heeft 13 rijksmonumenten.

- Rijpwetering heeft 14 gemeentelijke monumenten.

- Adermolen.

- Blauwe Molen te Rijpwetering / Oude-Ade.

- Tweeloop Lijkermolen No.1 en Lijkermolen No.2.

- Buurtermolen.

- Waterloosmolen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rijpwetering (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Plein 13.

- Onderwijs: - Basisschool De Kinderbrug.

- Sport: - s.v. ROAC is een omnivereniging, die in het seizoen 2009-2010 is voortgekomen uit Gymvereniging Gyvero, Handbalvereniging OASE en Voetbal- en Biljartvereniging s.v. ROAC’79. De vereniging vervult een belangrijke sociale functie binnen de kernen Oud Ade en Rijpwetering. Een groot deel van de inwoners maakt gebruik van de uitstekende faciliteiten en activiteiten van de vereniging. De vereniging heeft ook leden uit andere kernen van de gemeente Kaag en Braassem en omringende gemeenten zoals Roelofarendsveen, Hoogmade en Leiderdorp. De vereniging biedt ruime mogelijkheiden voor deelname aan recreatieve en prestatieve activiteiten voor jong (vanaf 4 jaar) en ouder. Daarnaast worden leden volop in de gelegenheid gesteld en gestimuleerd zich persoonlijk te ontwikkelen binnen de vereniging in hun belang en dat van de vereniging. Bovenal gaat het bij s.v. ROAC om het hebben van plezier met en respect voor elkaar.

S.v. ROAC onderscheidt zich door: het aanbod van meerdere takken van sport binnen één vereniging; een goed en helder vrijwilligersbeleid; veel betrokken en actieve leden; uitstekende faciliteiten en middelen; veel en prima activiteiten; verantwoord financieel beleid en sponsorbeleid; hoge mate van ledentevredenheid.

Reactie toevoegen