Oosterwijtwerd

Plaats
Dorp
Loppersum
Hoogeland
Groningen

Oosterwijtwerd school Dieftil.jpg

Oosterwijtwerd, basisschool Dieftil heeft helaas na schooljaar 2012-2013 de deuren moeten sluiten omdat zij onder de opheffingsnorm was gezakt.

Oosterwijtwerd, basisschool Dieftil heeft helaas na schooljaar 2012-2013 de deuren moeten sluiten omdat zij onder de opheffingsnorm was gezakt.

Oosterwijtwerd

Terug naar boven

Status

Oosterwijtwerd is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Loppersum. T/m 1989 gemeente 't Zandt.

Terug naar boven

Ligging

Oosterwijtwerd ligt ZO van 't Zandt, ONO van Loppersum, NW van Appingedam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oosterwijtwerd 39 huizen met 228 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 90 huizen met ca. 220 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Basisschool Dieftil
T/m schooljaar 2012-2013 was er W van Oosterwijtwerd de Openbare Basisschool Dieftil (Schoolweg 19), op een unieke plek, op een driesprong tussen de drie dorpen Leermens, Eenum en Oosterwijtwerd. Midden tussen bouw- en weilanden lag de school tegenover een brug met de naam Dieftil. Deze brug (til = brug) waaraan de school haar naam ontleende, is de plek waar vroeger de grens lag tussen twee rechtsgebieden. Voortvluchtige dieven waren ‘veilig’ en gevrijwaard van rechtsvervolging indien zij via de brug over de maar konden ontsnappen. Soms wierpen zij uit angst of om zich sneller uit de voeten te kunnen maken, de gestolen goederen in het maar. De naam van de weg in de buurt van de school, Gerichtsweg, wijst op de rol die de rechtspraak in dit gebied speelde.

De school is in 1935 gebouwd. Voorheen waren er 3 scholen in de genoemde respectievelijke dorpen, maar die van Eenum en Oosterwijtwerd werden te klein. Het gebouw in Leermens was echter niet groot genoeg om de leerlingen van beide andere scholen te huisvesten, daarom is in 1934 besloten tot ‘het bouwen eener O.L. school, bij den Dieftil’. Eigenlijk was OBS Dieftil dus een fusieschool avant la lettre. In 1946 kwam er een ‘bewaarschool’ in het gebouw en in 1955 ontstond de ‘Stichting tot Instandhouding ener Neutraal-Bijzondere Kleuterschool’. Al jaren voor de invoering van de wet op het basisonderwijs in 1985 werkten kleuterschool en lagere school samen. Vanaf 1985 ging de school verder als Openbare Basisschool Dieftil.

Aan het eind van schooljaar 2012-2013 waren er nog maar 27 leerlingen. De ouders van ca. de helft van de leerlingen vond dat te weinig om door te kunnen gaan, en meldden hun kinderen bij andere scholen in de regio aan. Daarmee zakte de school ver onder de opheffingsnorm van 23 leerlingen en restte er geen andere mogelijkheid dan sluiting. Sommigen schijnen het buurtje rond de school dan wel rond de Dieftilweg NW daarvan, als buurtschap Dieftil te beschouwen, maar wij hebben geen schriftelijke bronnen kunnen vinden die dit ondersteunen.

- Site over Oosterwijtwerd met uitgebreide beschrijving van de geschiedenis, maar ook van de actuele situatie van het dorp.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oosterwijtwerd heeft 3 rijksmonumenten.

- Hervormde Mariakerk met pastorie. De kerk is sinds 1993 niet meer als zodanig in gebruik. Tegenwoordig worden er regelmatig concerten georganiseerd. Voor nadere informatie zie de site onder de link. De pastorie uit 1896 is sinds ca. 1970 in gebruik als woonhuis.

- Rouwborden van de Ripperda's.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Elk jaar zijn er enkele tientallen mannelijke en vrouwelijke bikkels die meedoen aan de Nieuwjaarsduik in de Godlinzermaar bij Eetcafé De Boerderij in Oosterwijtwerd. Mocht je in de buurt zijn en mee willen doen; het begint om 14 uur. Natuurlijk is er voor de deelnemers na afloop gelegenheid om op te warmen met een warme kop snert of een drankje.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oosterwijtwerd (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oosterwijtwerd. In het rechtermenu vind je alle panden in het dorp met beschrijvingen in tekst en beeld van wie er vroeger gewoond hebben.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oosterwijtwerd en - idem kerk.

Reactie toevoegen