Obbicht en Papenhoven

Voormalige gemeente
Sittard-Geleen
Westelijke Mijnstreek
Limburg

gemeente_obbicht_en_papenhoven_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Obbicht en Papenhoven anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Obbicht en Papenhoven anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Obbicht en Papenhoven

Terug naar boven

Status

- Obbicht en Papenhoven is een voormalige gemeente in de provincie Limburg, in de regio Westelijke Mijnstreek. In 1982 opgegaan in de gemeente Born, die op haar beurt in 2001 is opgegaan in de gemeente Sittard-Geleen.

- Wapen van de voormalige gemeente Obbicht en Papenhoven.

De voormalige gemeente Obbicht en Papenhoven kent nogal wat topografische bijzonderheden:

- Papenhoven viel dus onder de gemeente Obbicht en Papenhoven, hoewel het aan Grevenbicht was en is vastgegroeid. Papenhoven was tot 1909 een dorp, sindsdien in de praktijk een buurtschap van het dorp Grevenbicht, en tegenwoordig zijn ze samen opgegaan in het dorp Grevenbicht-Papenhoven. Voor nadere toelichting op dat alles zie aldaar.

- Schipperskerk is een in de 2e helft van de 20e eeuw ontstaan dorpje, dat los ligt van Papenhoven. Het heeft echter in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, en ligt voor de postadressen daarom sindsdien 'in' Papenhoven.

- De buurtschap Nattenhoven ligt tegen het dorpje Berg aan de Maas, en is daarom in 1982 als grenscorrectie samen met Berg aan de Maas (dat tot die tijd onder de gemeente Urmond viel), overgegaan naar de gemeente Stein. Berg aan de Maas heeft echter geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek gekregen en ligt daarom samen met Nattenhoven voor de postadressen 'in' Urmond, om het er allemaal nog verwarrender op te maken...

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Obbicht en Papenhoven 122 huizen met 628 inwoners, verdeeld in de dorpen Obbigt 45/243 (= huizen/inwoners) en Papenhoven 35/190 en de buurtschappen Nattenhoven 20/101 en Arrekoven 22/94 (daar zal de buurtschap Harrecoven mee bedoeld worden, gelegen rond gelijknamige straat in het NW van Obbicht. Er loopt ook een Harkhovenstraat van Harrecoven naar Grevenbicht).

- In 1839 is de over de Maas gelegen buurtschap Negenoord aan België afgestaan.

- Per 1 januari 1982 is de gemeente Obbicht en Papenhoven opgeheven en als volgt verdeeld:
naar Born: 409 hectare met 2.474 inwoners;
naar Stein: 89 hectare met 200 inwoners (dit betreft de buurtschap Nattenhoven, omdat deze aan het noorden van het dorp Berg - voorheen gemeente Urmond, sinds 1982 gemeente Stein - is vastgegroeid).

Terug naar boven

Geschiedenis

- Inventaris van het gemeentearchief van de voormalige gemeente Obbicht en Papenhoven, met ook veel informatie over de geschiedens van de gemeente.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Obbicht en Papenhoven (online te bestellen).

Reactie toevoegen